Sedan 2016 har Uniti haft en storslagen vision om att bli ”världens mest resurssnåla fordonstillverkare”. Men som Di Digital tidigare rapporterat om har bolaget kantats med ekonomiska problem och leveransplanerna har skjutits fram i omgångar.
Senast nu i december gick grundaren Lewis Horne ut med en öppen vädjan om 5 miljoner kronor för att bolaget inte skulle gå i konkurs inom en vecka. Till nyheten hörde att en kinesisk stor partner var på väg in i bolaget. Uniti lyckades få in kapitalet, men enligt ett längre reportage i tidningen Filter blev det inget av affären med Kina.
Digitalpodden den 8 december diskuterades Unitis vädjan och kritiken mot att grundaren samtidigt befann sig ute på en flera månader lång seglats.
Bolaget har fått mycket medieuppmärksamhet internationellt och kallades för en ”utmanare till Tesla”. Totalt har tusentals investerare och småsparare gått in med omkring 6,5 miljoner euro, motsvarande 69 miljoner kronor, framför allt genom gräsrotsfinansiering. Även minst 3.000 personer har betalat för förhandsbokning av bilar från Uniti.
Mars 2017 hade bolaget lyckats få ett samarbete med Siemens och sökte investeringar om en halv miljard kronor för att bygga en fabrik i Skåne. Till hösten sänktes summan snabbt till 35 miljoner kronor.
”Den här rundan handlar inte om pengar. Det vi vill göra nu är att skapa en gräsrotsrörelse innan vi visar upp bilen i slutet av året”, sa Unitis grundare Lewis Horne till Di Digital då.
Enligt Filter började tomma skal av en prototyp för Uniti ställas ut i Mediamarkt-butiker runtom i Sverige. Kunder kunde där betala för en förhandsbokning av bilen för 149 euro och samtidigt tävla om Iphone-mobiler. Den prototyp som visades upp i slutet av 2017 puttades in på scen för att den skulle vara självkörande.
”Men jag har en massa svenskar i teamet och de accepterar inte en enda pixel risk, så jag sa okej, vi bara ställer den där”, ska Lewis Horne ha sagt då.
Enligt Filter visades det i maj 2018 upp filmer med en Uniti ute på vägarna. Men när det började ställas frågor om krocktester och säkerheten så blev svaret att ”Uniti hoppas ha en miljon fordon ute inom fem år”.
Trots den storslagna visionen ska utvecklingschefen och nästan alla ingenjörer ha sagt upp sig strax efter det. Samma år byttes planerna till produktion i Storbritannien och en brittisk gräsrotsfinansiering drogs igång. Enligt Filter tog Uniti då in nära 14 miljoner kronor vilket värderade bolaget till 1,2 miljarder kronor.
Sedan gick åren och ännu ingen bil i produktion. Och våren 2020 rapporterade Di Digital och andra medier att Uniti ansökt om rekonstruktion.
Läs mer: Skånska elbilsföretaget ansöker om rekonstruktion: ”Bra att krascha ned till jorden”
Strax efter det visades en ”ny” Uniti upp. Den hade inte alls samma banbrytande och strömlinjeformade design som den tidigare prototypen.
”Handlar det om en ommärkt kinesisk bil?”, ska en investerare ha frågat under ett möte, enligt Filter.
”Naturligtvis byggs den på en plattform, Volvo och Polestar tillverkas på samma plats av samma människor, men vi tillför kvalitet, design, mjukvara och vissa tekniska lösningar”, ska Lewis Horne ha svarat.
En ny strategi presenterades också som handlade om bildelning. Våren 2021 så visades en ny bil upp för investerare, men som egentligen var en ommålad kinesisk lågprisbil, Zhidou D3, och som inte är godkänd att köras på svenska vägar av Transportstyrelsen.
”Vi har gjort om mjukvaran så att bilen är uppkopplad. Något jag lärt mig under resans gång är att man inte måste designa varenda bult och mutter själv. Och vi målade inte bara om den, vi ändrade stötfångaren. Då är det lätt att säga: Åh, det är bara en bit plast! Ja, det är en bit plast som måste anpassas till bilens kylning, som måste ha rätt stöttålighet. Det är en hel del jobb med att göra en stötfångare”, säger grundaren Lewis Horne till Filter.
Flera tidigare Uniti-medarbetare som Filter pratat med är kritiska mot grundaren.
”Lewis har höga tankar om sig själv, han tror han är Elon Musk. Men han vet ingenting om bilar, han är en ren bluff. Jag kan inte minnas ett enda löfte som han höll”, säger en tidigare anställd som vill vara anonym till Filter.
Enligt henne så fungerade inte prototypen heller som rullades upp på scen 2017. Dörrarna öppnades via fjärrstyrning och inte genom den nyckel som visades upp.
”Lewis har ett enormt ego och är en riktigt duktig berättare, men det räcker inte såvida man inte är en riktigt god lagspelare. Istället var stämningen ofta toxisk, gränsöverskridande, med flödande testosteron”, säger Unitis tidigare pr-chef Verena Kitowski, till Filter.
Fotnot: Journalisten Nikolai Atefie, som har skrivit reportaget i Filter, gick själv in som investerare i Uniti 2017.