1515

Skånska änglar bildar fond – ska investera i minst 15 startups

Tio av södra Sveriges främst affärsänglar går samman och bildar en riskkapitalfond knuten till acceleratorn Fast Track Malmö. Bland investerarna finns Magnus Wide, Hampus Jakobsson och Anders Berglund.

Malmöprofilen Hampus Jakobsson är bland investerarna som står bakom nybildade Fast Track Capital.
Malmöprofilen Hampus Jakobsson är bland investerarna som står bakom nybildade Fast Track Capital.

Fonden, som får namnet Fast Track Capital, samlar tio affärsänglar och två family offices som i ett första steg går in med 6 miljoner kronor i fonden. Pengarna ska gå till bolag som antas till acceleratorn Fast Track Malmö (NTL).

Läs mer: Malmö startar accelerator för att locka talanger

Det är första gången som södra Sverige får en egen fond som huvudsakligen utgörs av affärsänglar.

Vi har valt att enbart bjuda in lokala investerare

“Vi är många änglar som är aktiva lokalt i södra Sverige, men det här är första gången som så många av oss går ihop i en ängelbackad fond. Det känns som ett naturligt och kostnadseffektivt steg – nu får vi möjlighet att tillsammans backa bolag i en riskspridd portfölj”, säger Magnus Wide, affärsängel och mentor för Fast Track Malmö.

Som Di Digital tidigare berättat antas mellan fem och åtta bolag till den andra upplagan av acceleratorn. Alla bolag som antas är garanterade en investering på minst 300 000 kronor, men minst två av bolagen erbjuds 500 000 kronor.

Läs mer: Skåne spränger miljardvallen

”Vi är den accelerator som har den största investeringsmöjligheten i Sverige just nu. Det gör att bolagen utöver coachning från affärsänglarna också får tillgång till kapital under hela resans gång”, säger Joel Larsson, programansvarig på Fast Track Malmö.

De affärsänglar som backar Fast Track Capital är Peter Enberg, Björn Andersson, Hampus Jakobsson (NTL), Magnus Wide, Anders Berglund, Marcus Söderberg, Magnus Kenneby (NTL), Eva Hultman, Sven Wennhall och Arne Nilsson samt två family offices, Grenspecialisten och Tibia Konsult.

Fonden ska investera i tre omgångar av Fast Track Malmö, vilket innebär att minst 15 antagna bolag får affärsänglarnas ögon på sig.

”Vi har valt att enbart bjuda in lokala investerare och har fått ihop en bra mix av starka änglar med väldigt olika bakgrund”, säger Joel Larsson.

Magnus Wide är en av grundarna till Mobenga, som 2011 köptes upp av det brittiska mjukvarubolaget Playtech.

”Det känns extra kul med acceleratorn eftersom Malmö har ett så starkt track record för tidiga bolag. Bara senaste tiden har vi ju haft tre bolag i Y Combinator. Det är imponerande, framförallt med tanke på Malmös storlek”, säger han.


Innehåll från ENFOAnnons

Säkra accesstjänster – en affärskritisk fråga

Under de senaste åren har allt fler verksamheter flyttat såväl beteenden, affärer och relationer från fysiska miljöer till digitala. Denna utveckling accelererades av pandemins intåg och de förändrade förutsättningarna medför vissa risker.

– Behovet av heltäckande, snabba och flexibla identitets- och accesslösningar för kunder, anställda och partners har därför skjutit i höjden – med god anledning, betonar Patrik Duckert på IT-tjänsteföretaget Enfo.

Läs mer om Enfos tjänster inom Identity and Access Management (IAM)  

Hoten mot digitala verksamheter och aktörer ökar allt mer. Att motverka identitetsbedrägerier, hantera accessrisker och säkra kunddata har därför blivit affärskritiska utmaningar för många företag. En avgörande faktor i arbetet med att möta dessa utmaningar är att skapa trygg och säker åtkomst till data och att säkerställa att rätt instans enbart når den information som den ska nå, oavsett om det rör sig om kunder, anställda, partners eller IoT-enheter. 

– Det handlar om att skapa ett digitalt förtroende – digital trust. Den digitala transformationsresan medför nämligen att vi förlorar det personliga mötet, vilket kan skapa svårigheter, konstaterar Patrik, som är ansvarig för enheten Digital Identity inom affärsområdet Digital Trust på Enfo.

För att stötta sina kunder i att genomföra en säkrare digital transformationsresa har Enfo tagit fram ett nischat samlat erbjudande, med en hållbar identitetslösning, avancerad cyber security och en dynamisk end user experience. Sarvi Glemfors, ansvarig för enheten User Engagement inom affärsområdet Digital Trust på Enfo, betonar att nyckeln är att ge användarna stöd i att fatta rätt beslut. 

– Med rätt accesslösningar skapar vi en trygghet hos medarbetarna. Att exempelvis ge översikt av hur data delas och används eller vem som har behörighet, utan att vara en bromskloss, lägger grunden för att på lång sikt förändra beteendet hos användarna. På så vis hjälper man medarbetarna reflektera över sina egna behov och beteenden, vilket i slutänden leder till säkrare hantering av data.

Läs mer om Enfos identitetstjänster

Hastighet och agilitet i fokus

Patrik konstaterar att det ur ett tekniskt perspektiv i ett första skede handlar om hastighet och agilitet. Människor förväntar sig snabb kommunikation och snabba rutiner i sin digitala vardag, på samma sätt som de gör vid fysiska möten. En medarbetare som måste vänta på att få tillgång till rätt system eller data tappar i produktivitet, medan en kund som är köpbenägen söker sig någon annanstans om den inte kan fullfölja sitt köp på ett snabbt och smidigt sätt sätt. 

– I det digitala mötet finns inget socialt lim, utan man kommunicerar på helt andra premisser. Kraven på hastighet är inget nytt, men har aktualiserats det senaste året. Samtidigt har människor blivit allt mer säkerhetsmedvetna, varpå de förutsätter höga säkerhetsnivåer. I grunden handlar även detta om tillit; oberoende om jag är anställd eller kund behöver jag kunna lita på att systemet ger bra skydd.

Inled med dataklassificering

Att bygga säkra nät och tjänster kan dock vara lättare sagt än gjort. Patrik rekommenderar att som första steg ta hjälp av en expert för att genomföra en djuplodande klassificering av alla sina data, delvis för att kartlägga vilka säkerhetslösningar som behövs för respektive material men även för att få hjälp med att utforma system och teknik som passar företagets specifika infrastruktur.

– Har alla i företaget tillgång till alla data blir man naturligtvis väldigt effektiv, men det kanske rör sig om information som är så pass känslig att effektiviteten inte är värd det. Det måste alltså finnas en balans mellan effektivitet och integritet, särskilt när nya tjänster lägger allt mer av ansvaret för säkerheten hos slutanvändaren, konstaterar Patrik som avslutning.

Läs mer om Enfos erbjudande inom accesstjänster

Mer från ENFO

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ENFO och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?