1515

Skånsk teknik ska lösa halvledarkrisen

Lundbaserade Alix Labs utvecklar en ny metod för att tillverka halvledarkomponenter billigare och snabbare. 

”Biltillverkningen släpar efter”, säger Jonas Sundquist, vd på Alix Labs.

Foto:Mostphotos
Dmitry Suyatin CTO, Mohammad Karimi R&D och Operation Manager, Jonas Sundqvist, vd.
Dmitry Suyatin CTO, Mohammad Karimi R&D och Operation Manager, Jonas Sundqvist, vd.

Den globala halvledarbristen ses som en stor utmaning för utvecklingen i världen.  Halvledarkomponenter är byggstenarna i de datachip som finns i nästan alla elektroniska produkter och är centrala beståndsdelar.

Alix Labs utvecklar en ny typ av tillverkningsprocess för halvledarkomponenter. Bolaget har siktat in sig på komponenterna i telefoner, laptops, surfplattor och internetservrar. Företaget hoppas att vara fullt redo för tillverkning år 2024–2025.

”Vår teknik används förhoppningsvis i produktionen av Iphone 15”, säger Jonas Sundquist.

Bolaget grundades 2019, men bygger på forskning och patentansökningar från 2015. Genombrottet skedde på allvar i slutet av 2020 då deras första patent godkänts av det amerikanska patentverket. 

Den globala halvledarbrist som i dag plågar främst bilindustrin är enligt Jonas Sundquist en konsekvens av att biltillverkarna avbokade sina halvledarbeställningar när pandemin slog till. Det fick halvledarfabrikerna att ställa om sin tillverkning för att täcka efterfrågan på de nyare halvledarna som krävs för 5g och datorer/telefoner. Produkter som fick sig ett uppsving under pandemin. 

”Biltillverkningen släpar efter i det här avseendet. De använder äldre processorteknik”, säger han.

Det är även i produktionen av dessa nyare halvledare som Alix Labs teknik ingår. Dagens halvledarkomponenter är väldigt små, vilket gör dem svårare att tillverka. Något som leder till att produktionen av halvledare har blivit allt dyrare.

”Vår teknologi gör att man kan spara ganska stora realinvesteringar som tillverkarna måste göra när de bygger nya fabriker”, säger Jonas Sundquist.

Vd:n hävdar att tekniken kommer att förenkla processekvensen i produktionen. Något de sedan kan förse halvledartillverkare som Intel och Samsung med. 

”Vi licensierar vår teknologi direkt till halvledartillverkarna.”

Nu har bolaget tagit in in nio miljoner kronor i en nyemission. Bland investerarna finns tidigare NHL-proffset Michael Nylander, sönerna Alexander och William, samt Almi Invest som är största investerare med drygt tre miljoner kronor.

Kapitalet ska användas till produktutveckling i Sverige och ett program på 18 månader av validering av tekniken i Tyskland. Halvledarkomponenterna tillverkas på stora kiselplattor och infrastrukturen som krävs för att validera tekniken finns inte i Sverige. I dagsläget samarbetar bolaget i Tyskland med forskningsinstitutet Fraunhofer och ytterligare ett icke-namngivet företag i Dresden. 

”Nästa steg är att bevisa att vår teknologi fungerar på kiselplattor. Vi är i en ganska tidig del av processen och det krävs nog åtminstone en investeringsrunda till innan vi har något vi kan sälja.”

Tyskland är hemvist åt Europas största halvledartillverkare, däribland Global Foundries och Infineon. Om allt går som tänkt för Alix Labs, är planen att ta in mer pengar för att bli redo att licensiera ut processen till halvledarfabriker.

Alix Labs första bokslut är ännu inte publicerat enligt bolaget som grundades i augusti 2019. Företaget går enligt vd:n inte med vinst i dagsläget utan finansieras av privat kapital och bidrag från bland annat Vinnova, Lunds universitet, Almi och diverse stiftelser.

Från Vinnova har företaget fått bidrag på totalt 1,3 miljoner kronor. 


Innehåll från PageroAnnons

Deras lösning tar företagskommunikation till 20-talet – nu går Göteborgsbolaget Pagero till börsen

Bengt Nilsson, vd på Pagero.
Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Att köpa och sälja som företag innebär alltför för ofta fortfarande pappersarbete där prislistor, ordrar, betalningsinstruktioner och inte minst fakturor hanteras manuellt och väldigt lite av dokumentens data kommer till praktisk användning. Det vill Göteborgsbolaget Pagero ändra på med sin plattform för affärskommunikation.

– Det handlar om att göra kommunikation mellan företag lika enkel som den är mellan personer, säger Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Som en av grundarna och vd i 20 år för affärssystembolaget IFS har Bengt Nilsson på nära håll sett hur digitaliseringen krupit allt längre in i företagen. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Sedan tio år är han vd för Pagero som har som mål att bli en ledare på en stor och växande global marknad för digitalisering av affärskommunikation. I stora delar av världen kommunicerar företag år 2021 fortfarande med vanlig post och fax, enligt Nilsson. 

– Kanske använder man e-post som digitalt alternativ, men det krävs fortfarande manuellt arbete för att lägga in informationen i bolagets olika system. Detta vill vi ändra på. Det ska vara lika enkelt som att ringa någon med mobilen, säger han. 

Svensk erfarenhet ger försprång

Pagero har idag kunder i över 140 länder och att vara ett svenskt bolag har sina fördelar, menar Nilsson. Den digitala mognaden i Sverige är bland den högsta i världen. Så när myndigheter nu i ett stort antal länder världen över inför lagkrav på digital hantering av olika sorters dokument ger erfarenheten som Pagero har samlat på sig på hemmamarknaden ett försprång. 

– Det gör att vi kommer kunna bli en av de marknadsledande aktörerna, säger Bengt Nilsson. 

Kopplar samman över 12 miljoner företag

Pageros nätverk är skapat för att låta köpares och säljares affärssystem utbyta meddelanden så att köp- och säljprocesserna kan digitaliseras och effektiviseras. Genom att koppla sitt affärssystem till plattformen når man idag över 12 miljoner företag världen över. 

Utöver nätverket erbjuder Pagero även en rad applikationer och tjänster för att automatisera processer och utnyttja värdet av korrekta och tillförlitliga data. Och behoven kan skilja sig något mellan branscher. 

– Inom sjukvården behövs system för automatisering i syfte att effektivisera och öka patientsäkerheten medan exempelvis tillverkningsindustrin kan behöva verktyg för att säkerställa spårbarhet i leverantörskedjan, transparens och compliance, säger Bengt Nilsson.

För statlig verksamhet finns andra incitament, exempelvis att minska momsgapet som på många håll är högt delvis på grund av låg digital mognad och därav låg kontroll – ett problem många länder försöker lösa genom just digitalisering av affärsdokument.

Drivkrafter är många, men oavsett bransch pekar de i samma riktning.

– På lång sikt ser vi det som en självklarhet att kommunikation mellan företag kommer vara 100 procent digital och automatisk – i realtid, säger Nilsson.

Listning på Nasdaq First North Growth Market

För att ta nästa steg på tillväxtresan och i den internationella expansionen förbereder nu Pagero en nyemission och listning på Nasdaq First North Growth Market. För mer information, se pagero.se 

 

Mer från Pagero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pagero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?