Annons

Skånsk teknik ska lösa halvledarkrisen

Lundbaserade Alix Labs utvecklar en ny metod för att tillverka halvledarkomponenter billigare och snabbare. 

”Biltillverkningen släpar efter”, säger Jonas Sundquist, vd på Alix Labs.

Foto:Mostphotos
Dmitry Suyatin CTO, Mohammad Karimi R&D och Operation Manager, Jonas Sundqvist, vd.
Dmitry Suyatin CTO, Mohammad Karimi R&D och Operation Manager, Jonas Sundqvist, vd.

Den globala halvledarbristen ses som en stor utmaning för utvecklingen i världen.  Halvledarkomponenter är byggstenarna i de datachip som finns i nästan alla elektroniska produkter och är centrala beståndsdelar.

Alix Labs utvecklar en ny typ av tillverkningsprocess för halvledarkomponenter. Bolaget har siktat in sig på komponenterna i telefoner, laptops, surfplattor och internetservrar. Företaget hoppas att vara fullt redo för tillverkning år 2024–2025.

”Vår teknik används förhoppningsvis i produktionen av Iphone 15”, säger Jonas Sundquist.

Bolaget grundades 2019, men bygger på forskning och patentansökningar från 2015. Genombrottet skedde på allvar i slutet av 2020 då deras första patent godkänts av det amerikanska patentverket. 

Den globala halvledarbrist som i dag plågar främst bilindustrin är enligt Jonas Sundquist en konsekvens av att biltillverkarna avbokade sina halvledarbeställningar när pandemin slog till. Det fick halvledarfabrikerna att ställa om sin tillverkning för att täcka efterfrågan på de nyare halvledarna som krävs för 5g och datorer/telefoner. Produkter som fick sig ett uppsving under pandemin. 

”Biltillverkningen släpar efter i det här avseendet. De använder äldre processorteknik”, säger han.

Det är även i produktionen av dessa nyare halvledare som Alix Labs teknik ingår. Dagens halvledarkomponenter är väldigt små, vilket gör dem svårare att tillverka. Något som leder till att produktionen av halvledare har blivit allt dyrare.

”Vår teknologi gör att man kan spara ganska stora realinvesteringar som tillverkarna måste göra när de bygger nya fabriker”, säger Jonas Sundquist.

Vd:n hävdar att tekniken kommer att förenkla processekvensen i produktionen. Något de sedan kan förse halvledartillverkare som Intel och Samsung med. 

”Vi licensierar vår teknologi direkt till halvledartillverkarna.”

Nu har bolaget tagit in in nio miljoner kronor i en nyemission. Bland investerarna finns tidigare NHL-proffset Michael Nylander, sönerna Alexander och William, samt Almi Invest som är största investerare med drygt tre miljoner kronor.

Kapitalet ska användas till produktutveckling i Sverige och ett program på 18 månader av validering av tekniken i Tyskland. Halvledarkomponenterna tillverkas på stora kiselplattor och infrastrukturen som krävs för att validera tekniken finns inte i Sverige. I dagsläget samarbetar bolaget i Tyskland med forskningsinstitutet Fraunhofer och ytterligare ett icke-namngivet företag i Dresden. 

”Nästa steg är att bevisa att vår teknologi fungerar på kiselplattor. Vi är i en ganska tidig del av processen och det krävs nog åtminstone en investeringsrunda till innan vi har något vi kan sälja.”

Tyskland är hemvist åt Europas största halvledartillverkare, däribland Global Foundries och Infineon. Om allt går som tänkt för Alix Labs, är planen att ta in mer pengar för att bli redo att licensiera ut processen till halvledarfabriker.

Alix Labs första bokslut är ännu inte publicerat enligt bolaget som grundades i augusti 2019. Företaget går enligt vd:n inte med vinst i dagsläget utan finansieras av privat kapital och bidrag från bland annat Vinnova, Lunds universitet, Almi och diverse stiftelser.

Från Vinnova har företaget fått bidrag på totalt 1,3 miljoner kronor. 

Innehåll från OxceedAnnons

Därför använder SaaS-bolagen Oxceed till sin finansiella rapportering

Flexibelt, säkert och enkelt – det är några av anledningarna till att allt fler SaaS-bolag väljer Oxceed som rapporteringsverktyg. 

Oxceeds innovativa lösning ger företag en bättre överblick av sin ekonomi och underlättar arbetet med att ta fram rapporter och beslutsunderlag.

– SaaS-bolag rör sig snabbt, då är det en stor fördel att ha ett flexibelt och användarvänligt verktyg för att kunna skapa skräddarsydda rapporter och rätt beslutsunderlag, säger Jonathan Bernelöv, CFO på Oxceed.

Bolag inom SaaS-branschen behöver ofta ta snabba beslut och är i behov av tillgång till data i realtid. Med Oxceeds lösning kan SaaS-bolagen titta på nyckeltal som skiljer sig från andra branscher och affärsmodeller. Dessutom synkas Oxceed automatiskt med bokföringssystemet, vilket gör att all data förs in automatiskt och minimerar risken för fel. Många av SaaS-bolagen som arbetar med Oxceed nyttjar även möjligheten att göra en likviditetsbudget för tolv månader framåt. 

– Det är ett kraftfullt verktyg som uppskattas av många. Likviditeten är i många fall det viktigaste för ett SaaS-bolag att hålla koll på. Du behöver kunna prognostisera löpande på ett enkelt sätt för att alltid ha en uppdaterad bild av din burn rate och din cash runway. Det är möjligt i vår lösning, säger Jonathan Bernelöv. 

Ladda ner: 10 nyckeltal för SaaS-företag

Skräddarsyr och målgruppsanpassar rapporter

I Oxceeds verktyg kan bolag skräddarsy rapporter med egna nyckeltal, vilket är en vanlig orsak till att SaaS-bolag väljer Oxceed. En annan anledning är möjligheten att kombinera icke-finansiella data med bokföringsdata i rapporterna, dessa funktioner gör att bolag på ett smidigt sätt kan ta fram vikiga nyckeltal som till exempel snittintäkt per kund. 

– Att skapa nyckeltal av finansiella och icke-finansiella data och få det presenterat på ett standardiserat sätt i rapporter som sätter siffrorna i ett sammanhang är något som värderas högt av SaaS-bolagen. Att kunna skräddarsy rapportmallar gör det också lätt att bygga rapporter för olika målgrupper, något som är värdefullt för bolag som exempelvis vill skapa tydliga rapporter för investerare, säger Jonathan Bernelöv. 

Underlättar rapportering för techbolag

SaaS-bolaget Zynca, som arbetar med att automatisera rekryteringsprocesser, har valt Oxceed för att underlätta sin rapportering. Zyncas CFO Zeljko Arezina använder Oxceed som ett stöd för att effektivisera verksamheten och menar att verktyget både sparat tid och gett företaget en bättre överblick av ekonomin. 

– Genom Oxceed kan jag gå in både på en mer övergripande nivå och göra en mer detaljerad analys för att hitta de ställen där vi är ineffektiva, säger Zeljko Arezina och lägger till: 

– Att föra in data manuellt medför alltid en risk för fel. Med Oxceed elimineras den riskfaktorn, vilket är helt fantastiskt. Techbranschen är extremt kapitalkrävande och det är därmed viktigt att ta rätt beslut om kostnader och investeringar, något som Oxceed verkligen underlättar för oss. 

Läs vidare: Techbolag i tillväxt effektiviserar med Oxceed

 

Mer från Oxceed

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oxceed och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera