1515
Annons

Sinch-utmanaren tar in 1,77 miljarder – Bonnier och Atomico med i jätterundan

Den molnbaserade kommunikationstjänsten Messagebird tar in 200 miljoner dollar till en värdering av 3 miljarder dollar – nära 27 miljarder kronor. Det är en tio gånger högre värdering än för ett år sedan. ”Rundan visar att det finns en uppdämd efterfrågan”, säger vd Robert Vis.

Niklas Zennströms Atomico investerar i Messagebird.
Niklas Zennströms Atomico investerar i Messagebird.

Europas senaste enhörning heter Messagebird.

Bolaget, hemmahörande i Holland, tar in massiva 200 miljoner dollar i en kapitalrunda som leds av Spark Capital – som tidigare investerat i bolag som Slack och Twitter.

Värderingen uppges vara 3 miljarder dollar, upp tio gånger från en uppskattning av 300 miljoner dollar för ett år sedan.

Även svenska Bonnier Ventures och Niklas Zennströms Londonbaserade riskkapitalbolag Atomico finns bland investerarna i rundan.

Tjänsten är en kommunikationsplattform inom så kallad ”omni channel”, där olika meddelandetjänsten kan kommunicera med varandra.

Bland konkurrenterna finns den svenska börsraketen Sinch, som stigit med över 200 procent sedan årsskiftet och värderas till 52 miljarder kronor, samt amerikanska Twilio.

Läs mer: TIN Fonders grundare: Så klarade vi coronakrisen – pekar ut guldkornen i portföljen

Messagebird beskriver hur slutkunder i dag vill kunna använda såväl sms som Whatsapp – eller andra tjänster – för att kommunicera med företag.

”Jag vill leva i en värld där jag kan interagera med ett företag utan att behöva stå i kö och vänta. Messagebird bryter ny mark med ”OPaaS” (Omnichannel Platform as a Service, Di:s anm.) det hela baseras på idén att globala företag ska ha en friktionsfri kommunikation med sina kunder över hela världen genom den kanal som de föredrar”, säger Robert Vis, grundare och vd Messagebird.

Bland företagets kunder i dag märks jättar som Lufthansa, Heineken, Hugo Boss och SAP samt uppstickare som Uber, Hellofresh och Deliveroo.

Det nya kapitalet kommer att användas för att tredubbla antalet anställda globalt och expandera på nyckelmarknader i Europa, Asien och Sydamerika, skriver bolaget.

Enligt ihärdiga medieuppgifter närmar sig Messagebird också en börsnotering.


Innehåll från IMPACTAnnons

Sverige slår både Norge och Danmark – enligt ny rapport från Omnichannel

Nya siffror från Omnichannel Index visar att svenska företag erbjuder bäst kundupplevelser både i butik och online. Den nya undersökningen mäter hur nordiska butikskedjor erbjuder kundupplevelser efter Omnichannels modell. Vinnarna i mätningen kommer att presenteas på ett stort event i Stockholm den 6e september där ledande profiler från bland annat IKEA, Lindex och LEGO kommer delta.

The OmniChannel Index är Nordens största undersökning när det kommer till att mäta butikers kundupplevelser både digitalt och i butik. 

Även om många butikskedjor har utvecklat och förbättrat kundupplevelsen under Corona-pandemin visar undersökningen att det fortfarande finns förbättringsmöjligheter hos de Nordiska butikskedjorna. Omnichannel Index mäter hur 277 butiker runtom i Norden presterar på 65 punkter kopplat till kundupplevelsen i fysiska och digitala kanaler. 

Studien visar bland annat att endast 34 procent av butikerna erbjuder click & collect-tjänster, trots att detta under pandemin har blivit något som kunderna förväntar sig. Undersökningen visar även att endast 9 procent av butikerna erbjuder självbetjäningsskärmar och 13 procent erbjuder ”endless aisles” där kunder erbjuds att se och beställa det kompletta sortimentet direkt i butiken.

Hållbarhet inom handel – ”all hype, no action”

Det är tredje gången som studien publiceras och nytt för i år blir att mätningen även undersöker detaljhandelns erbjudande inom hållbarhet. 

– Trots att kundupplevelser och miljömedvetenhet är heta ämnen visar våra siffror på att detta inte implementeras i praktiken, säger Kristoffer Okkels, Marketing Director på IMPACT. 

Till exempel visar studien att 22 procent av butikerna följer FNs hållbarhetsmål. Studien visar även att endast 19 procent av dem låter kunderna filtrera produkter baserat på deras Co2-avtryck. Vidare framgår att endast 3 procent av butikerna erbjuder fossilfria leveransalternativ och endast 2 procent erbjuder hållbar paketering. 

Vinnarna i studien ska presenteras i Stockholm 

Resultaten i Omnichannel Index kommer att presenteras på en gala i Stockholm den 6 september. Eventet är öppet och gratis för företag inom handeln. 

– Vi vill hylla de som gör någonting extra för kundupplevelsen. Det kan handla om allt från fler fraktalternativ till att erbjuda self-service i butik till sina kunder, säger Kristoffer Okkels. 

Denna hyllning sker vid ett event i Stockholm som tar plats den 6e september. Många ledande namn inom handeln kommer vara där och föreläsa, däribland Christian Thor, VP på LEGO och Loek Berendsen, Platform Lead på IKEA. Dessa ledande aktörer kommer även få dela med sig av sina resor mot att uppnå den bästa OmniChannel-upplevelsen för sina kunder.

Eventet kommer inte endast hylla vinnarna, utan kommer även innehålla inspiration och kunskap om hur andra företag kan ta steget till en bättre kundupplevelse och bättre hållbarhetstänk. 

Omnichannel Index arrangeras av e-handelsbyrån IMPACT Commerce som är en av Europas ledande konsulter inom E-handel. Impact har under många år hjälpt butiker och handlare och e-handelsföretag att förbättra sina kundupplevelser genom att erbjuda rådgivning och teksnika lösningar. Uppdragsgivarna består av allt från Arla till Filippa K, Plantagen, Ganni och listan utökas ständigt. 

Eventet är gratis och tillgängligt för aktörer inom handel. Läs mer och registrera dig på: www.omnichannelindex.com  

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med IMPACT och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?