1515

Silicon Valley-profilen: ”Ingen poäng för startups att flytta hit”

Randy Williams är investeraren som skapat världens största investerarnätverk ­– Keiretsu. Med 3000 medlemmar är de en växande maktfaktor som vill utmana riskkapitalbolagen.

Randy Williams, grundare av ängelnätverket Keiretsu.
Randy Williams, grundare av ängelnätverket Keiretsu.

Randy Williams är i Stockholm för att träffa den svenska delen av nätverket Keiretsu. Keiretsu består av totalt 3000 investerare runt om i världen. Genom att dela kunskap och affärsmöjligheter med varandra är tanken att de ska bli starkare som grupp än var och en för sig.

”Ängelinvesterare kommer i regel in tidigt i ett bolag. Men tack vare att vi är så många kan vi fortsätta att göra följdinvesteringar under en längre tid. Vi har nu ett bolag som ska börsnoteras, de har tagit in 350 miljoner kronor från privatinvesterare i vårt nätverk”, säger han när Di Digital träffar honom på Grand Hotel i Stockholm.

Keiretsu har de senaste åren börjat titta allt mer på att expandera sitt nätverk utanför USA. Anledningen är att värderingarna stigit i Silicon Valley och att såväl inkubatorer som riskkapitalbolag nu tittar efter nya möjligheter i andra delar av världen.

”Det finns många ineffektiviteter när det gäller startupsektorn. Att värderingarna varierar över världen är en sådan sak. Vi tror att världen är platt och att det kommer att jämna ut sig över tid därför är det viktigt att vi hittar rätt företag att investera i nu”, säger han. 

Läs mer: Här är superänglarnas första investeringar

Keiretsu letar, precis som många andra investerare, särskilt efter bolag inom big data, maskininlärning, självkörande fordon, fintech och life science-bolag inriktade på åldrande. Eftersom nätverket Keiretsu vuxit sig så pass stort menar Randy Williams att de nu på sätt och vis utmanar riskkapitalbolagen.

”Riskkapitalbolag och storföretag som investerar är en viktig del men om ett företag inte vill ge sig in i det så behöver de inte göra det i dag. Vi kan göra följdinvesteringar under lång tid eftersom vi är så många”, säger han och tillägger:

”Dessutom, riskkapitalbolagen säger att de har resurser för att hjälpa portföljbolagen men de är kanske bara fyra partners. Vi är 3000 personer”.

Läs mer: Svenska affärsänglar tar in halv miljard till ny fond

Den svenska delen av Keiretsu har 50 medlemmar och drivs av privatinvesterarna Ted Elvhage, Eva Lunderquist, Mikael Ramnö och Jesper Wikström Förne.

Under det första året som aktivt i Sverige har medlemmarna undersökt 57 bolag noggrant och investerat i 8 av dem. Globalt gjorde Keiretsu 96 såddinvesteringar 2015 vilket enligt data från Pitchbook gjorde dem till världens mest aktiva investerare i startups före till exempel 500 Startups, Techstars och Y Combinator.

 Eftersom Randy Williams själv kommer från den amerikanska västkusten startade Keiretsu med fokus på Silicon Valley. Men i dag tycker han att IT-sektorns hetaste plats tappat i betydelse.

”Alla bolag tror fortfarande att de behöver flytta till Silicon Valley. Det tror att de behöver närvaro där men det finns ingen poäng för startups att flytta dit. Historiskt fanns det en poäng men det gör det inte idag. Alla investerare, som Keiretsu, 500 Startups och Y combinator letar nu investeringar över hela världen”.

Läs mer: Silicon Valleys superaccelerator Y Combinator från insidan

Foto:


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?