1515
Annons

Shekarabi ryter ifrån mot lootlådor i datorspel – öppnar för förbud

Lootlådor i tv- och datorspel kan leda till problemspelande, konstaterar Konsumentverket i en kartläggning. Nu ryter Ardalan Shekarabi ifrån mot fenomenet. ”Vi har nolltolerans mot att barn lockas in till spelande om pengar”, säger ministern.

Ardalan Shekarabi är socialförsäkringsminister med ansvar för spelfrågor.
Ardalan Shekarabi är socialförsäkringsminister med ansvar för spelfrågor.Foto:Adam Ihse /TT

Lootlådor är ett samlingsnamn för en företeelse i tv-spel som på många sätt påminner om en form av lotteri. De kan ofta köpas både med riktiga pengar och med valuta i spelet, och innehåller olika typer av föremål som tas fram slumpmässigt. Därmed vet inte köparen av lootlådan vad den innehåller.

Konsumentverker har under en tid granskat fenomenet och anser att lootlådor kan leda till problemspelande. Nu tas frågan över av spelmarknadsutredningen, som har i uppdrag att lägga fram förslag som skyddar konsumenter på spelarmarknaden.

”Regeringen menar att frågan om lootlådor ska ses som en fråga som rör spel om pengar, därmed innebär det också att vi har nolltolerans mot att barn lockas in till spelande om pengar”, säger Ardalan Shekarabi (S), socialförsäkringsminister med ansvar för spelfrågor.

Ministern är inte nöjd med den situation som råder i dag avseende de så kallade lootlådorna.

”Nu kommer höstlovet. Finns det en lagstiftning i Sverige som gör att alla föräldrar kan vara säkra på att deras minderåriga barn som spelar datorspel inte kommer in i ett spelande om pengar? Nej. Så vi kan inte garantera att barn som spelar datorspel inte hamnar i kontakt med spel om pengar, vilket inte alls är tanken med den spellagstiftning vi har”.

Funktionen finns bland annat i Electronic Arts ”Fifa”-spel, och hamnade i kraftigt blåsväder i samband med svenska Dices titel ”Star wars: Battlefront 2” under 2017.

Konsumentverket slår inte i sin rapport fast att fenomenet med lootlådor ska omfattas av spellagen, men för regeringen räcker det med att ”det är i gränslandet för spel om pengar”, säger Ardalan Shekarabi.

”Är det så att ett enda barn i Sverige lockas in i problemspelande på grund av datorspel som riktas till minderåriga är det ett misslyckande, och vi måste visa krafttag här”.

TT: Är nationell lagstiftning lösningen på en sådan internationell fråga?

”Ja, så till vida inte branschen tar sitt ansvar och frivilligt tar bort fenomenet som vi ser det i dag”, säger Ardalan Shekarabi.

Dataspelsbranschen, som organiserar merparten av de svenska spelutvecklarna, har tidigare menat att lootlådor inte bör värderas som lotteriverksamhet.

”Det är olyckligt om dessa två skilda branscher blandas samman. Lootlådorna finns till för att ge spelaren en bättre spelupplevelse, och hela branschen arbetar ständigt för att utveckla bättre spel, bättre speldesign och bättre affärsmodeller som spelarna efterfrågar och uppskattar”, skrev man i ett pressmeddelande hösten 2018.

(TT/Di Digital)


Innehåll från Öhman FonderAnnons

Så kan han lägga tid och fokus på att bli bäst i världen

Olof Kajbjer, mer känd som Olofmeister, är en av världens bästa counter strike-spelare. För att kunna koncentrera sig och lägga tid på träning istället för på pengar tar han hjälp av Öhman Fonders kapitalförvaltning. 

Det började redan i nio-årsåldern. Olof Kajbjers storebror satt och spelade Counter Strike på hemmets enda dator, och precis som småsyskon överallt ville Olof vara med. 

- Så fort min brorsa gick från datorn för att till exempel svara i telefon hoppade jag på datorn. Han var väl inte så glad över det då, men nu tycker han det är rätt kul.

Inte så konstigt, för Olofs spelande har tagit honom rakt in i världseliten, och sedan 2013 har han spelat professionellt på heltid.

- Jag skulle egentligen ha börjat läsa en kurs på universitetet men fick jag frågan om jag ville joina ett lag. På den tiden var inte CS jättestort, men jag tog ett snack med farsan som sa att jag fick ett år på mig för att se vad som skulle hända.

I samma veva tog e-sport som publiksport fart, en turnering i Polen fyllde för första gången en arena med 10 000 åskådare, och Olof kunde efter det första året lugnt konstatera att det här var väl värt att satsa på. Bara ett år senare, 2015, utsågs han till världens bästa spelare.

- Jag har alltid varit tävlingsinriktad. Det spelar ingen roll om det är fotboll eller e-sport, jag gillar att tävla i lag och jag vill bli bäst. Dessutom är Counter Strike så mycket mer än att bara skjuta. Du måste tänka strategiskt, du måste studera dina motståndare och tänka dig in i hur de ser på spelet, något som jag har insett genom åren att jag är ganska bra på.

Men framgången kräver träning. En vanlig dag inleder Olof med en timme på gymmet, för att sedan träna och spela med sina lagkamrater från elva till nitton. 

- De två första timmarna är genomgång med coachen och analytikern, där vi till exempel går igenom nya tekniker, eller vad vi har gjort bra respektive dåligt dagen innan och kan utveckla. Sen spelar vi träningsmatcher ihop fram till nitton, och därefter är det antingen tävling eller individuell träning.

Olofs yrke innebär 200-250 resdagar per år. Det i kombination med de långa träningsdagarna har gjort att han de senaste tre åren har valt att ta hjälp av Öhman Fonders tjänst private clients, kapitalförvaltning för privatpersoner.

- Dels känner jag mig inte helt bekväm med att förvalta mina pengar själv, dels vill jag lägga all min tid och fokus på att spela.

Från början hade han sina pengar hos en annan aktör, men efter att en vän tipsade om Öhman Fonder valde Olof att anlita dem istället.

- Jag gick på ett första möte med Jimi och tyckte att han kändes trygg och genuin, och att han förstod min sida. Och så har det fortsatt, han tar sig tid och efter alla samtal med honom förstår jag mig dessutom på den världen mer än tidigare. Så jag är väldigt nöjd.

- Jag älskar att tävla, men nu tar jag semester. Det ska bli skönt med sommarlov!

Läs mer om Öhmans kapitalförvaltning här 

 

Mer från Öhman Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Öhman Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?