1515
Annons

SHB:s fintech ska göra företagare till småbanker: ”Banking as a service”

Handelsbankens avknoppning Ecster lanserar ”banking as a service” – eller ”BaaS”. Vad det betyder i praktiken? Att bolagets egna företagskunder ska kunna framställa sig som bank, med allt vad det innebär.

Ecster, där Sanna K Augustsson är vd, har beskrivits som en Klarnautamanare under Handelsbankens paraply. Nu lanserar de dock något Klarna inte har – en white label-lösning för banktjänster åt sina företagskunder.
Ecster, där Sanna K Augustsson är vd, har beskrivits som en Klarnautamanare under Handelsbankens paraply. Nu lanserar de dock något Klarna inte har – en white label-lösning för banktjänster åt sina företagskunder.

Betalkort och finansieringslösningar där kunderna själva är avsändaren, och inte en bank eller ett kreditmarknadsinstitut. 

Det är två av tjänsterna som Ecsters företagskunder nu kommer att kunna erbjuda sina användare.

I ett normalt förhållande mellan banker och deras kunder släpper företagen mycket av kontrollen över konsumenten när affären är gjord. 

Skillnaden är nu att Ecsters tjänster kan levereras som en så kallad 'white label'-lösning, enligt vd Sanna K Augustsson.

”Normalt sett i vår kärnverksamhet så tar vi över hela kundupplevelsen efter ett köp. Vissa företag vill behålla den kundkontakten för att bygga en kundlojalitet”, säger hon.

Läs mer: Kartläggning: Här är storbankernas fintech-investeringar

Hon menar att företagskunderna därmed kan hantera transaktioner helt i sina egna appar. I stället för att slussas vidare till en bank kan hela betalningen skötas i appen och efterföljande delbetalningar också följas på samma ställe.

Ett annat exempel Ecster nämner är de företag som erbjuder sina kunder ett betalkort inom ett lojalitetsprogram. I dag har korten förvisso företagets logga på sig, men det är fortfarande en banksajt som kunden måste logga in på för att se sitt saldo och betala sina räkningar.

Det ska bolagen komma runt med hjälp av API:er till Ecsters system och därigenom få tillgång till finansiella tjänster, produktutveckling, kreditriskbedömning och regelverk som kan göra dem mer lik en egen bank.

”Det är inte för alla företag, men vi har kunder som efterfrågar det här och med dessa sätter vi oss ned och ser till att de tekniska förutsättningarna finns där. Vi släpper inte ifrån oss den här typen av funktioner om vi inte vet att det kommer att fungera”, säger Sanna K Augustsson vidare.

Läs mer: Toppchefen om Handelsbankens SHB A +0,56% Dagens utveckling väg framåt: Digitalisera – lagom 

Bolaget Ecster, som tidigare var en del av Handelsbanken Finans SHB A +0,56% Dagens utveckling , erbjuder dels en kassalösning i företagens e-handlar. De tillhandahåller också utlåning och erbjuder köp på kredit för slutkunder. Redan i dag har Ecster också ett eget betalkort i eget namn som riktar sig direkt till privatkunder.

Företaget är helägt av Handelsbanken, som dock gått ut med sina avsikter att sälja verksamheten.

”Banking as a service” är inget helt nytt begrepp, men har inte prövats på det här viset tidigare i Sverige. Idén är givetvis hämtat från den väldigt framgångsrika modellen med ”software as a service”, känt som ”SaaS”, där mjukvaror och tjänster erbjuds mot löpande betalning.

Målgruppen för Ecsters ”BaaS”-erbjudande beskrivs som konsumentkedjor med stort fokus på kundupplevelser och att bygga sitt eget varumärke. Flera aktörer ska ha uttryckt intresse att ansluta sig.

 


Innehåll från PaypalAnnons

PayPal fortsätter satsa på Sverige efter Zettleköpet – Därför ska du jobba här

Det finns många anledningar till att PayPal investerar i Sverige och ännu fler anledningar att ansluta sig till Stockholmskontoret för att arbeta med framtidens teknologi, enligt Jonas Breding, chef för norra Europa på PayPal.

Fyra år efter köpet av Zettle fortsätter PayPal att satsa på Stockholm för att utveckla sömlösa betallösningar som används av allt fler bolag och kunder världen runt.

Varför satsar PayPal på Sverige?

–  Zettle hade inte kunnat skapas på någon annan plats. Vi hade följt dem i flera år innan uppköpet och visste hur mycket talang som fanns i bolaget. Visst var vi ute efter Zettles briljanta tekniska lösningar, men också efter den kultur som låg bakom. Det gör det helt naturligt att fortsätta satsa här i Stockholm, säger Jonas.

PayPal finns i 200 länder med 429 miljoner användarkonton och har över 30 000 anställda på fler än 50 kontor i fler än 30 länder. 

Vad är det som utmärker Sverige som teknikland?

– Det finns duktiga utvecklare över hela världen, men i Sverige finns det kunskap som är kopplad till mer än kod. Här finns en bredare förståelse för utveckling där design, användarvänlighet och andra kompetenser spelar stor roll. Man förstår helheten i det problem som ska lösas, hur kundupplevelsen blir så bra som möjligt, vilket Zettle har varit ett klockrent exempel på ända sedan starten.

Det pågår en konstant rekrytering i Sverige från PayPals sida och bolaget har nyligen börjat välkomna medarbetarna till det nya kontoret på Regeringsgatan mitt i centrala Stockholm för att arbeta enligt en hybridmodell där de jobbar både på kontoret och distans.

Varför ska man söka sig till PayPal i Sverige?

– Här får du den perfekta kombinationen av en svensk, öppen arbetskultur där man uppmuntras att ta egna initiativ och en internationell, kulturell mångfald som de flesta bolag bara kan drömma om - vi har nog ett hundratal nationaliteter representerade. Tillsammans med de otroliga förmåner du får ta del av redan som nyanställd blir det en fantastisk arbetsplats.

PayPal arbetar med en rad olika förmåner för sina medarbetare, dels för att säkra deras ekonomiska trygghet men även för det fysiska och psykiska välmåendet. Anställda erbjuds bland annat en månads extra betald ledighet vart femte år för att helt logga ut från den digitala världen och reflektera över sina karriärsambitioner. Jonas har själv precis kommit hem från fyra veckors bergsklättring i Nepal men det är inte förmånerna utan framför allt att få jobba med den absolut senaste teknologin och framtiden som han lockas av.  

– Oavsett vilken funktion du har så arbetar du i vissa delar med forskning och att tänka långsiktigt. På ett lönsamt bolag av den här storleken, som fokuserar på avancerad teknologi, arbetar du med det nyupptäckta - det handlar hela tiden om trender och framtida trender. Våra hack weeks är ett bra exempel. Utvecklarveckor som hålls flera gånger om året där alla bolagets funktioner ingår i olika team. Vi använder den senaste teknologin för att på sju dagar utveckla innovationer så långt att de, i vissa fall, kan tas direkt till marknaden. 

Läs mer här 

Mer från Paypal

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Paypal och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?