Annons

Serieentreprenören Christer Fåhraeus satsar på hyrladdare

Serieentreprenören Christer Fåhraeus investerar i Brick, ett startupbolag som hyr ut laddningspack till mobiltelefoner. Tjänsten har redan lanserats brett i Sverige och på kort tid expanderat till franchisetagare i länder som Peru, Turkiet, Nigeria och Panama. 

Serieentreprenören Christer Fåhraeus investerar i Brick, med vd Emil Esselin.
Serieentreprenören Christer Fåhraeus investerar i Brick, med vd Emil Esselin.

Inget förenar mänskligheten mer än problemet med mobiltelefoner som laddar ur. Med denna förståelse startades uthyrningstjänsten Brick 2019.

”För mig kom insikten när jag låste mig ute från mitt hem med det digitala dörrhandtaget Glue. Alla bygger ju sina lösningar utifrån en app. Men ingen tycks ha tänkt på vad som händer när batterierna i mobilen tar slut”, säger Emil Esselin, Bricks 28-åriga vd och grundare.

Till en början fokuserade bolaget på uthyrning av powerbanks på restauranger, nattklubbar och hotell. Men idag är det tydligt att behovet finns lite överallt. Brick syns numera på kedjor som Åhléns och Starbucks, samt AMF Fastigheters olika köpcentrum i Sverige.

”Vi finns till och med i kollektivtrafiken, bland annat i vissa blåa bussar i Stockholms innerstad. Det trodde jag inte när vi startade”, säger Emil Esselin. 

Ambitionen var alltid att ta tjänsten utomlands. Men en tidig satsning på Tyskland gav snabbt lite hårda lärdomar om hur viktigt det är med lokalkännedom när man ska sälja något.

Idag har Brick tänkt om och byggt en teknisk plattform som möjliggör expansion via franchisetagare. Man säljer visserligen fortfarande hårdvaran, men det stora mervärdet är plattformen, som bygger på prenumerationsbaserad mjukvara, med en lokalanpassad app och lokalt gångbara betalsystem. 

”Vi erbjuder en helhetslösning som gör att man kan starta och driva en verksamhet inom ett par månader, oavsett marknad. Vi säljer hårdvaran till ett bra pris, tar ut en licensavgift och en provision på 10–20 procent”, förklarar Emil Esselin. 

Laddar för tillväxt. Bricks vd och grundare Emil Esselin.
Laddar för tillväxt. Bricks vd och grundare Emil Esselin.

Satsningen har gett snabba resultat. Under 2021 har Brick expanderat till alla kontinenter och finns nu i Peru, Turkiet, Polen, Panama, Nigeria, Kaukasus, Australien, Serbien, Skottland, Kanada och Tyskland. 

”Vi har inte behövt sälja in detta. Kunderna kommer till oss. Vi lanserar just nu på en ny marknad varje månad”, säger Emil Esselin, som är ekonom i grunden och och har jobbat på både en bank och ett fondbolag.

Brick tar nu in 17 miljoner kronor i en kapitalrunda som leds av serieentreprenören Christer Fåhraeus. Han är känd för att ha byggt bolag som Cellavision och Anoto och är idag vd för börsbolaget EQL Pharma

”Brick befinner sig på en ny men otroligt het marknad. I Kina har mobilladdningsbolagen redan fått fäste och vi bedömer att förutsättningarna är goda för en hög tillväxt för resten av världen där Brick opererar. Vi ser Brick som ett av de bästa europeiska bolagen i branschen med ett starkt team och en strategiskt smart affärsmodell”, säger Christer Fåhraeus som investerar via sin fond Fåhraeus Startup and Growth.

Andra investerare är Storytel-investeraren Filip Larsson och acceleratorn Fast Track Malmö.

”Kapitalet ska gå till att bygga en ännu bättre teknisk plattform och till internationell expansion”, säger Emil Esselin. 

brick består idag av 6 medarbetare och hoppas bli 10 under 2022. I fjol hade bolaget intäkter på cirka 3 miljoner kronor och en förlust på 1,5 Mkr.

”Vi ska omsätta 10 miljoner kronor i år. Om tre år är ambitionen att omsätta 100 miljoner kronor”, slår Emil Esselin fast.

Innehåll från OxceedAnnons

Nytt succéår trots osäker omvärld – Fortsatt tillväxt för SaaS-bolaget Oxceed

Elif Schmidt, VD, Oxceed.
Elif Schmidt, VD, Oxceed.

När fintech-företaget Oxceed summerar 2022 kan de se tillbaka på ett framgångsrikt år meden ARR-tillväxt som landar på 74 procent, god omsättning och flera nya funktioner. Bakom bedriften ligger lyckade partnerskap, ambitionen att alltid ligga i framkant och en produkt som ligger rätt i tiden.

– Allt fler företag vill bort från att sköta den finansiella rapporteringen i Excel, framförallt för att minimera risken för fel, men också för att det är enkelt och sparar tid, säger Elif Schmidt, VD. 

Oxceed erbjuder en molntjänst för företag som ger dem möjlighet att få en tydlig överblick av sin ekonomi i realtid. Genom att koppla sitt bokföringssystem med Oxceed kan företag förenkla sin finansiella rapportering, budgetering och uppföljning. På senare tid har intresset för tjänsten ökat kraftigt. 

Under 2022 har bolaget lagt extra tyngd på att vidareutveckla och förbättra sina lösningar för företag, koncerner och redovisningsbyråer. Det innebär dels en fördjupad funktionalitet inom koncernrapportering, projektbudgetering och avancerade nyckeltal, men även ett breddat erbjudande gentemot redovisningsbyråer. 

Läs också: Techbolaget fick bättre finansiell överblick 

Stark efterfrågan visar på relevant lösning i tuffa tider

Den vässade produktportföljen, tillsammans med ett ökat behov av effektivare rapportering bland företag, har gjort att 2022 summeras som ett av de bästa åren i bolagets historia.

– Vi är glada över att arbetet som vi har lagt ned på att förbättra våra tjänster har tagits emot så positivt. Det är tydligt att intresset från företag, som vill automatisera sin rapportering, spara tid i den finansiella uppföljningen och enkelt kunna bevaka sina nyckeltal, har ökat. Samtidigt ser vi också att vår churn har minskat stadigt, vilket är ett tecken på allt nöjdare kunder, säger Elif Schmidt och fortsätter:

– Vår lösning behövs inte bara när det går bra, utan minst lika mycket när det går sämre för ekonomin. Då blir det extra kritiskt att snabbt kunna se avvikelser och på så sätt få möjlighet att agera snabbt. 

Läs mer: Ehandelsbolaget kapar kostnader med automatisk rapportering 

Fortsatt satsning på tillväxt och nya rekryteringar

Under 2022 har Oxceed förstärkt sina partnerskap, där deras lösning bland annat utgör ett centralt verktyg i redovisningsbyrån Grant Thorntons rapportering och rådgivning gentemot sina kunder. Oxceed är numera också en integrerad del av banken SEB:s företagserbjudande vilket innebär att deras företagskunder enkelt kan koppla på tjänsten ”Finansiell överblick” i Business Arena (tidigare internetbanken). 

Läs mer: Grant Thornton väljer Oxceed för budget och månadsrapportering 

Efter ett starkt 2022 inleder Oxceed det nya året precis som det avslutades: Full fart framåt med fokus på att fortsätta att växa genom att vässa på sina kunderbjudanden och stärka upp teamet med nya rekryteringar. 

– Vår målsättning framöver är glasklar, vi ska bibehålla samma tillväxttakt som vi haft tidigare. Det kommer att bli ett spännande år, avslutar Elif Schmidt. 

 

Mer från Oxceed

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oxceed och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera