1515
Annons

Serieentreprenören Christer Fåhraeus satsar på hyrladdare

Serieentreprenören Christer Fåhraeus investerar i Brick, ett startupbolag som hyr ut laddningspack till mobiltelefoner. Tjänsten har redan lanserats brett i Sverige och på kort tid expanderat till franchisetagare i länder som Peru, Turkiet, Nigeria och Panama. 

Serieentreprenören Christer Fåhraeus investerar i Brick, med vd Emil Esselin.
Serieentreprenören Christer Fåhraeus investerar i Brick, med vd Emil Esselin.

Inget förenar mänskligheten mer än problemet med mobiltelefoner som laddar ur. Med denna förståelse startades uthyrningstjänsten Brick 2019.

”För mig kom insikten när jag låste mig ute från mitt hem med det digitala dörrhandtaget Glue. Alla bygger ju sina lösningar utifrån en app. Men ingen tycks ha tänkt på vad som händer när batterierna i mobilen tar slut”, säger Emil Esselin, Bricks 28-åriga vd och grundare.

Till en början fokuserade bolaget på uthyrning av powerbanks på restauranger, nattklubbar och hotell. Men idag är det tydligt att behovet finns lite överallt. Brick syns numera på kedjor som Åhléns och Starbucks, samt AMF Fastigheters olika köpcentrum i Sverige.

”Vi finns till och med i kollektivtrafiken, bland annat i vissa blåa bussar i Stockholms innerstad. Det trodde jag inte när vi startade”, säger Emil Esselin. 

Ambitionen var alltid att ta tjänsten utomlands. Men en tidig satsning på Tyskland gav snabbt lite hårda lärdomar om hur viktigt det är med lokalkännedom när man ska sälja något.

Idag har Brick tänkt om och byggt en teknisk plattform som möjliggör expansion via franchisetagare. Man säljer visserligen fortfarande hårdvaran, men det stora mervärdet är plattformen, som bygger på prenumerationsbaserad mjukvara, med en lokalanpassad app och lokalt gångbara betalsystem. 

”Vi erbjuder en helhetslösning som gör att man kan starta och driva en verksamhet inom ett par månader, oavsett marknad. Vi säljer hårdvaran till ett bra pris, tar ut en licensavgift och en provision på 10–20 procent”, förklarar Emil Esselin. 

Laddar för tillväxt. Bricks vd och grundare Emil Esselin.
Laddar för tillväxt. Bricks vd och grundare Emil Esselin.

Satsningen har gett snabba resultat. Under 2021 har Brick expanderat till alla kontinenter och finns nu i Peru, Turkiet, Polen, Panama, Nigeria, Kaukasus, Australien, Serbien, Skottland, Kanada och Tyskland. 

”Vi har inte behövt sälja in detta. Kunderna kommer till oss. Vi lanserar just nu på en ny marknad varje månad”, säger Emil Esselin, som är ekonom i grunden och och har jobbat på både en bank och ett fondbolag.

Brick tar nu in 17 miljoner kronor i en kapitalrunda som leds av serieentreprenören Christer Fåhraeus. Han är känd för att ha byggt bolag som Cellavision och Anoto och är idag vd för börsbolaget EQL Pharma

”Brick befinner sig på en ny men otroligt het marknad. I Kina har mobilladdningsbolagen redan fått fäste och vi bedömer att förutsättningarna är goda för en hög tillväxt för resten av världen där Brick opererar. Vi ser Brick som ett av de bästa europeiska bolagen i branschen med ett starkt team och en strategiskt smart affärsmodell”, säger Christer Fåhraeus som investerar via sin fond Fåhraeus Startup and Growth.

Andra investerare är Storytel-investeraren Filip Larsson och acceleratorn Fast Track Malmö.

”Kapitalet ska gå till att bygga en ännu bättre teknisk plattform och till internationell expansion”, säger Emil Esselin. 

brick består idag av 6 medarbetare och hoppas bli 10 under 2022. I fjol hade bolaget intäkter på cirka 3 miljoner kronor och en förlust på 1,5 Mkr.

”Vi ska omsätta 10 miljoner kronor i år. Om tre år är ambitionen att omsätta 100 miljoner kronor”, slår Emil Esselin fast.


Innehåll från GetacceptAnnons

Här är årets 5 trender som kommer att boosta din digitala försäljning

Medan världen av pandemiska skäl gått i dvala, snurrar den digitala utvecklingen snabbare än någonsin. De flesta tycker att denna digitala revolution är positiv, även om det såklart kan vara svårt att ibland hänga med i svängarna. Allting pekar dock på att den digitala snurran kommer fortsätta spinna och redan inom tre år kommer 80% av all B2B-försäljning att ske digitalt. Nu är det hög tid att som företag börja anpassa sig därefter.

Hur ska man då veta hur man ska förhålla sig för att lyckas i denna förändring? Det digitala sälj- och e-signeringsverktyget GetAccept listar här de 5 största digitala trenderna att ta fasta på för att lyckas med sin försäljning 2022. 

1. Bästa köpupplevelsen

B2B-köpprocessen har förändrats markant de senaste åren. I stil med B2C-köpprocessen så ser man tendenser till ett ökat intresse för digitala kanaler. B2B-köpare förväntar sig en liknande kundupplevelse som de är vana vid som privata konsumenter. Enligt Gartner lägger B2B-köpare cirka 17% av sin tid på att prata med potentiella leverantörer, och tar ungefär 60% av besluten helt själva genom att göra research och läsa rekommendationer. För att förstå det nya köpbeteendet behöver vi först bena ut vem köparen faktiskt är, vilket såklart kan vara svårt att tyda då stor del av kundresan sker innan kontakt med säljaren. I och med att köpprocessen har blivit mer digital, och med fler intressenter involverade, behöver också arbetssättet förändras. För att få rätsida på detta har konceptet digitala säljrum blivit en del av räddningen. Vilket i korta drag är en digital microsajt där man kan samla allt som är kopplat till en specifik affär och få en större förståelse för kundens köpprocess. De som kan erbjuda den bästa digital köpupplevelsen kommer stå som vinnare framöver!

2. AI-automatisering 

AI skrämmer många säljare med risken att bli utbytt. Men AI kan som tur är inte ersätta människan, då den saknar empati och förmågan att kontrollera kunddialoger utanför det digitala säljrummet. Något AI faktiskt kan göra för säljchefer är att bidra till intern coachning av medarbetare. När alltmer arbete sker digitalt behövs nya verktyg för att kunna ta del av alla säljmöten – men också för att följa och utvärdera säljarnas utveckling. Med hjälp av AI kan man analysera hur kunder beter sig i möten och på så vis sätta mål och följa upp på ett sätt som inte varit möjligt tidigare!

3. Sälj med video

Video är ett kommunikationsmedel som används alltmer och Facebook spår bland annat att större delen av deras innehåll kommer att vara i videoformat inom ett par år. Vidare har video blivit ett av de populäraste sätten att ta till sig information på nätet. Genom att arbeta aktivt med video i säljprocessen kan du föra fram ett kraftfullare och mer levande budskap jämfört med ett mejl eller en PDF och vara personlig på ett sätt som får er att sticka ut i bruset. Videotrenden kan helt enkelt öka sannolikheten till en affär om videon bifogas tillsammans med era säljdokument. 

4. Sälj på rekommendation

Idag betygsätter vi ofta de produkter och tjänster vi tar del av: taxiresor, matupplevelser och produkter utvärderas löpande. Säljbranschen har ännu inte tagit steget in i denna kultur, men det finns mycket här att hämta. Kundens omdöme om dig kan faktiskt ses som ett sätt att sälja in dig själv till nya potentiella kunder, utan att behöva göra hela jobbet själv. Tills vidare kan du passa på att be dina kunder rekommendera dig på LinkedIn. Vilket blir ett kvitto och som stärker ditt eget varumärke.

5. Digitala säljrum

Det digitala säljrummet, som nämndes redan under den första trenden, är inte längre något som undantagsvis används i säljprocesser. I en verklighet där alla branscher arbetar mer eller mindre digitalt, blir det digitala säljrummet avgörande för om du ska ro i hamn dina affärer eller inte. Detta trendiga koncept är alltså ett digitalt delat utrymme, där du samlar alla komponenter som rör en affär. Via ett digitalt säljrum kan säljare interagera, kommunicera och förhandla med potentiella köpare. I realtid. Det digitala säljrummet skapar med andra ord en unik och personlig köpupplevelse genom att erbjuda ett gemensamt ställe där allt försäljnings- och presentationsmaterial, offerter och kundcase med mera samlas med enkel åtkomst för både säljare och köpare.  

På så sätt kan alla parallella dialoger och långa emailtrådar mellan olika personer i en säljprocess, under och mellan möten, reduceras och effektiviseras.

Läs mer om digitala säljrum här (på engelska) 

Lär mer om GetAccept och hur de förbättrar den digitala köpupplevelsen 

Mer från Getaccept

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Getaccept och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?