Inget förenar mänskligheten mer än problemet med mobiltelefoner som laddar ur. Med denna förståelse startades uthyrningstjänsten Brick 2019.
”För mig kom insikten när jag låste mig ute från mitt hem med det digitala dörrhandtaget Glue. Alla bygger ju sina lösningar utifrån en app. Men ingen tycks ha tänkt på vad som händer när batterierna i mobilen tar slut”, säger Emil Esselin, Bricks 28-åriga vd och grundare.
Till en början fokuserade bolaget på uthyrning av powerbanks på restauranger, nattklubbar och hotell. Men idag är det tydligt att behovet finns lite överallt. Brick syns numera på kedjor som Åhléns och Starbucks, samt AMF Fastigheters olika köpcentrum i Sverige.
”Vi finns till och med i kollektivtrafiken, bland annat i vissa blåa bussar i Stockholms innerstad. Det trodde jag inte när vi startade”, säger Emil Esselin.
Ambitionen var alltid att ta tjänsten utomlands. Men en tidig satsning på Tyskland gav snabbt lite hårda lärdomar om hur viktigt det är med lokalkännedom när man ska sälja något.
Idag har Brick tänkt om och byggt en teknisk plattform som möjliggör expansion via franchisetagare. Man säljer visserligen fortfarande hårdvaran, men det stora mervärdet är plattformen, som bygger på prenumerationsbaserad mjukvara, med en lokalanpassad app och lokalt gångbara betalsystem.
”Vi erbjuder en helhetslösning som gör att man kan starta och driva en verksamhet inom ett par månader, oavsett marknad. Vi säljer hårdvaran till ett bra pris, tar ut en licensavgift och en provision på 10–20 procent”, förklarar Emil Esselin.

Satsningen har gett snabba resultat. Under 2021 har Brick expanderat till alla kontinenter och finns nu i Peru, Turkiet, Polen, Panama, Nigeria, Kaukasus, Australien, Serbien, Skottland, Kanada och Tyskland.
”Vi har inte behövt sälja in detta. Kunderna kommer till oss. Vi lanserar just nu på en ny marknad varje månad”, säger Emil Esselin, som är ekonom i grunden och och har jobbat på både en bank och ett fondbolag.
Brick tar nu in 17 miljoner kronor i en kapitalrunda som leds av serieentreprenören Christer Fåhraeus. Han är känd för att ha byggt bolag som Cellavision och Anoto och är idag vd för börsbolaget EQL Pharma.
”Brick befinner sig på en ny men otroligt het marknad. I Kina har mobilladdningsbolagen redan fått fäste och vi bedömer att förutsättningarna är goda för en hög tillväxt för resten av världen där Brick opererar. Vi ser Brick som ett av de bästa europeiska bolagen i branschen med ett starkt team och en strategiskt smart affärsmodell”, säger Christer Fåhraeus som investerar via sin fond Fåhraeus Startup and Growth.
Andra investerare är Storytel-investeraren Filip Larsson och acceleratorn Fast Track Malmö.
”Kapitalet ska gå till att bygga en ännu bättre teknisk plattform och till internationell expansion”, säger Emil Esselin.
brick består idag av 6 medarbetare och hoppas bli 10 under 2022. I fjol hade bolaget intäkter på cirka 3 miljoner kronor och en förlust på 1,5 Mkr.
”Vi ska omsätta 10 miljoner kronor i år. Om tre år är ambitionen att omsätta 100 miljoner kronor”, slår Emil Esselin fast.