1515

Sellpy rullar ut i Göteborg 

Startupbolaget Sellpy, som hjälper folk att sälja sina gamla prylar på nätet, expanderar över Sverige. Två månader efter att bolaget öppnade i Malmö är det nu dags för Göteborg. 

Sellpys grundartrio Philip Gunnstam, Michael Arnör och Oskar Nielsen.
Sellpys grundartrio Philip Gunnstam, Michael Arnör och Oskar Nielsen.

Det har varit ett intensivt år så här långt för startupbolaget Sellpy. I januari fick bolaget in klädjätten H&M som investerare. I april lanserade man sin tjänst med hem-upphämtning av bolagets kassar i Malmö. Nu är det dags för nästa steg.

”I dag lanserar vi i centrala Göteborg. Sedan utökar vi också vårt upphämtningsområde i Skåne till att inkludera sydvästra Skåne från Helsingborg via kusten till Vellinge och Trelleborg”, säger Michael Arnör.

Sellpys affärsidé är att erbjuda folk upphämtning av prylar som de vill sälja på nätet. Sellpy sköter sedan hela försäljningen och behåller runt 40 procent av försäljningssumman. Modellen har visat sig populär och Sellpy har seglat upp som nätauktionshuset Traderas största säljare.

Läs mer: Sellpy nu störst på Tradera

”Vi fortsätter att öka och i helgen hade vi 14 000 prylar ute till försäljning. Det vi har sett hittills är att av de som beställt hem en påse så återkommer runt 30 procent inom tre månader för att beställa en ny”, säger Michael Arnör.

I fjol sålde Sellpy prylar för runt 9 miljoner kronor och gjorde en förlust på 1 Mkr.

”Just nu ligger vi på en takt som skulle innebära att vi ungefär trefaldigar försäljningen i år”, säger Michael Arnör.

Än så länge fraktas alla prylar till Stockholm för fotografering och försäljning. Några planer på logistikcentrum i andra delar av Sverige finns inte ännu. Däremot är tanken att fortsätta utrullningen av företagets upphämtningstjänst.

”Nu är det den geografiska biten som är det viktiga. Vi har en bra affärsmodell och en trevlig produkt som vi tror kan fungera på fler ställen”, säger han.


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?