1515

SEB satsar på Bitcoin-teknik

Blockchain, tekniken bakom kryptovalutan Bitcoin, kan ersätta bankernas roll i aktie- och valutahandel. Det tror bland annat storbanken SEB som tillsammans med 21 andra banker nu tänker omkullkasta sin egen affärsmodell.

Annika Falkengren, vd för SEB, som nu satsar på blockchain.
Annika Falkengren, vd för SEB, som nu satsar på blockchain.

När det gäller handel med aktier- och valutor agerar banker ofta som så kallade ’market makers’ och som mellanhand mellan köpare och säljare. Det har varit en lönsam affär för bankerna i princip så länge som det funnits börshandel. I Sverige är SEB den ledande banken när det kommer till den här typen av handel. Men de dagarna kan snart vara över, enligt SEB själva.

”Vi ser att vi antingen kan vänta på att någon omkullkastar affären eller att vi gör det själva”, säger Rasmus Järborg, strategichef på SEB. 

SEB går därför som enda svenska bank in i ett internationellt samarbete för att ta fram ett helt nytt sätt för att hantera aktie- och valutahandel. Med på samarbetet finns utöver SEB banker som Morgan Stanley, Bank of America och HSBC. Det är tekniken bakom kryptovalutan Bitcoin, så kallad blockchain, som ska användas för att potentiellt kasta om världens marknadsplatser.

”Det finns en stor fara och en stor möjlighet när det kommer till blockchain. När det gäller vår roll som ’market maker’ och mellanhand i handeln så kan den hotas av blockchain-tekniken”, säger Rasmus Järborg.

Planen är att banksamarbetet ska leda fram till en fungerande prototyp över hur bankernas roll som mellanhänder kan ersättas helt med blockchainteknik. Samarbetet löper över 12 månader och SEB kommer att ingå i styrgruppen för projektet.

”Vi bär löpande kostnader för forskningen. Om det funkar bra så kan man välja att ta in kapital till bolaget, och då kan vi tillgodoräkna oss våra kostnader i form av aktier”, säger Rasmus Järborg.

Läs mer: JP Morgan-chefen hyllar Bitcoin-teknik

Att en viktig del i SEB:s affär helt riskerar att försvinna innebär också positiva effekter enligt Rasmus Järborg. 

”Det blir snabbare och billigare för kunderna. Vi på SEB har alltid gått i bräschen för att förnya handeln. Det har förändrats hela tiden från att man ropade ut order till att man använde telefoner, till datorer och nu till blockchain”, säger han.

Även om blochain-tekniken kommer från den omtalade kryptovalutan Bitcoin så innebär inte SEB satsning att man tror på själva valutan.

”Vi har haft en väldigt konservativ hållning mot Bitcoin. Det är den underliggande tekniken som är intressant. Den kan ta bort alla steg vid ett aktieköp och se till att allt sker omedelbart”.

Läs mer: Därför kan blockchain revolutionera bankvärlden

Lyssna på Digitalpodden om Swish och SEB:s bitcoinsatsning: 

http://embed.acast.com/digitalpodden/supersuccenswish-seb-sbitcoin-satsningochmindfulnessforstartups

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Innehåll från SeavusAnnons

8 tips för en smidig migration till Atlassian Cloud

Många känner redan till det faktum att Atlassian slutade att sälja sina lokala licenser från och med februari 2021. Om ni använder några Atlassian-verktyg med hosting så innebär det alltså att ni kan behöva byta till molnet snart. Oavsett storleken på er organisation så kan migrationsprocessen till Atlassian Cloud verka komplicerad och till och med läskig i vissa fall. Med rätt strategi, planering och utvärdering kan dock migrationen till molnet bli stressfri och utan driftstörningar. 

Som en auktoriserad Atlassian Enterprise Gold Solution-partner har Seavus certifierade ingenjörer kunskap och insikter om vad ni måste tänka på och förbereda för innan ni påbörjar migrationsprocessen, samt hur ni drar nytta av den.

Här kommer några av de bästa tipsen från Seavus experter, och ni bör vara uppmärksamma på dem när ni migrerar till Atlassian Cloud:

1.  Kolla upp juridiska problem med datalagring

Det första ni måste göra är att kolla upp eventuella juridiska problem som kan uppstå i samband med koppling till datalagring i Atlassian Cloud. Det är väldigt viktigt att tackla och lösa alla dessa problem innan ni börjar planera migrationsprocessen. Detta gör att ni kan vara säkra på att ni faktiskt kan byta till molnet innan ni påbörjar de förberedande aktiviteterna.

2. Informera användare om den kommande migrationen

Eftersom Atlassians verktyg oftast används på daglig basis är det av yttersta vikt att man informerar alla användare om den kommande migrationen och förbereder dem på de associerade förändringarna. Ni måste informera alla intressenter och användare att en migration till molnet planeras och vad de kan vänta sig av processen. Det ger dem tid att vänja sig vid tanken och förbereda sig på de kommande förändringarna. Vidare kommer detta även förbereda dem på UAT-delen.

3. Utvärdera er Atlassian-produkts tillgänglighet i molnet

Det är rekommenderat att öronmärka lite tid åt att utvärdera alla appar ni använder ovanpå Atlassian-produkterna och kontrollera deras tillgänglighet i molnet. Om något tillägg inte är tillgängligt så måste ni kolla upp och planera andra alternativ.

4. Bestäm användarautentisering 

När det kommer till autentisering av användare så måste ni slå fast önskad användarautentisering för molnet. Om SSO (single-sign-on) behövs måste molnsidan ställas in för det.

5. Planera användarmigration

En av sakerna ni måste vara uppmärksamma på är att bestämma hur ni ska migrera användare samt bekräfta migrationsvägen för användarna.

6. Välj rätt migrationsmetod

Ni måste se till att välja rätt migrationsmetod baserat på produkterna ni migrerar och huruvida ni redan har något på molnsidan.

7. Glöm inte att köra en testmigration

När ni migrerar till molnet är det viktigt att köra minst en testmigration efter vilken ett UAT genomförs.

8. Följ alla ändringar

Att migrera till molnet är en process, och därför är det fördelaktigt att ha en plats där man följer all relevant information. Vidare ska ni ta fram en steg för steg-bok för er test- och produktionsmigration.

Som ni redan vet är planering nyckeln till framgång vid migration till molnet. Om ni vill lära er mer om hur man gör denna process smidig, kostnadseffektiv och mindre tidskrävande så ska ni ansluta er till oss vid Atlassian Clould-workshop: Hur man förbereder en framgångsrik molnmigration 

 

Mer från Seavus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Seavus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?