1515

SEB satsar 100-tals miljoner på fintech-bolag

SEB:s riskkapitalbolag SEB Venture Capital har investerat i fyra fintech-bolag sedan man bytte fokus i början av 2016. Nu flaggar investeringschefen David Sonnek för att ytterligare upp till 100 miljoner kronor ska investeras det kommande året. 

David Sonnek, chef för SEB:s riskkapitalbolag SEB Venture Capital.
David Sonnek, chef för SEB:s riskkapitalbolag SEB Venture Capital.Foto:Amanda Lindgren

Det har gått 15 månader sedan SEB:s ledningsgrupp ändrade strategi för sitt riskkapitalbolag. Tidigare hade SEB Venture Capital främst investerat i högteknologiska startupbolag utan koppling till bankens verksamhet. Men från och med januari 2016 har man fokuserat helt på investeringar inom finansiell teknik, och andra områden som kan bidra till bankens digitalisering i Norden och Baltikum.

”Fintech är ett smalare område än det vi investerat i tidigare. Men det är relevant för bankens investeringsstrategi”, säger David Sonnek, chef för SEB Venture Capital (NTL) som totalt investerat över tre miljarder kronor i ett 100-tal bolag sedan starten 1995.

Strategibytet har inneburit en rad stora förändringar för David Sonnek. Han har länge kunnat arbeta relativt självständigt med investeringar i bolag som Tail-f, som såldes till Cisco för 1,2 miljarder kronor 2014. Med sedan januari i fjol har han nya direktiv – och en ny chef i form av Rasmus Järborg, strategichef på SEB.

Det största bidraget är alla bolag vi sammanför med banken.

”Vi har stor nytta av vår erfarenhet med högteknologiska bolag. De investeringar vi gjort det senaste året är med flit väldigt olika”, förklarar David Sonnek. 

Första investeringen skedde i maj i fjol. SEB chockade då bankvärlden genom att vara största investerare när privatekonomi-appen Tink (NTL) tog in 85 miljoner kronor i riskkapital. Sedan dess har Tinks tjänster integrerats allt med i SEB:s bankutbud.

Läs mer: SEB och ekonomiappen Tink fördjupar samarbetet

Storsatsningen följdes av ytterligare tre mindre investeringar i svenska teknikbolag: Now Interact (NTL), som utvecklar applikationer för artificiell intelligens (AI), det digitala leasingbolaget Leasify (NTL) och Coinify (NTL), som använder blockkedjan för internationella betalningstjänster. 

”Now Interact gör ju kundanalys med hjälp av AI. Coinify jobbar ju med blockkedjan och kryptovalutor, vilket banken bevakar noga. Och Leasify är ett exempel på hur vi kan jobba med automatisering även på företagssidan”, förklarar David Sonnek.

Läs mer: SEB storinvesterar i blockkedjestartup

Totalt har SEB Venture Capital investerat närmare 100 miljoner kronor i de fyra bolagen. David Sonnek spår att takten står sig även under det kommande året. 

”Vi siktar på att investera närmare 100 miljoner kronor i cirka 4 bolag det kommande året”, säger han. 

Läs mer: Swedbanks första fintechinvestering går till Göteborg

Samtidigt betonar David Sonnek att investeringarna inte nödvändigtvis är SEB Venture Capitals viktigaste bidrag till moderbolaget.

”Det största bidraget är alla bolag vi sammanför med banken. Vi träffar ju mängder med företag som kan gynna SEB i oavsett om det rör sig om en investering eller någon annan form av samarbete”, säger han.

Fotnot: NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en öppen användargenererad databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen.

Mer om storbankernas satsningar på fintechbolag i senaste Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/amazon-skrall-alibabaisverigeochstorbankernasstartupvurm

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

 Foto:

 

 


Innehåll från Snowflake TechnologyAnnons

Powered by Snowflake banar väg för innovation

I dagarna är det dags för andra omgången av Data Cloud-företaget Snowflakes innovationstävling Global Startup Challenge. Med en investeringspott på en miljon dollar riktar sig tävlingen till entreprenörer och startups inom tech, som skapar – eller tänker skapa – innovation inom molnlösningar på Snowflakes plattform. Nu lanseras också programmet Powered by Snowflake, med syftet att förenkla att föra nya innovationer till marknaden.

Skicka in ert bidrag till Global Startup Challenge 

Snowflake Startup Challenge samlar startupföretag i tidig fas för att bygga innovativa applikationer och produkter som drivs av Snowflakes datamoln. Global Startup Challenge hölls första gången 2020 och fick ett enormt gensvar, med hundratals ansökningar från över 50 länder. I år kommer tre finalister att få dela på den en miljon dollar stora prispotten och kommer därtill att få ett visst marknadsföringsstöd av marknadsledande Snowflake. 

– Snowflake Startup Challenge är utformad för att uppmärksamma innovationen i vårt fantastiska startup-community och är en plats där startups från hela världen visar upp alla de kreativa möjligheter som finns för att skapa banbrytande innovationer. Vi var så imponerade av allas idéer 2020 att vi nu verkligen ser fram emot att ta del av årets spännande bidrag. Vi vill därför uppmana så många som möjligt att skicka in sina idéer till oss, säger Tobias Åhlin, Account Executive Sweden, Snowflake. 

Snabbare leverera applikationer i molnet

Ytterligare ett led i Snowflakes innovationssatsning är programmet Powered by Snowflake. Tobias förklarar att syftet med programmet är att ge partnerföretag och applikationsutvecklare möjligheten att snabbare och enklare leverera sina applikationer i molnet. 

– Powered by Snowflake har utvecklats efter feedback från hundratals företag, stora som små, som har använt våra lösningar för att utveckla unika och nyskapande molnlösningar. Förhoppningen är att förenkla processen med att föra ut revolutionerande idéer på marknaden, korta time-to-market och därmed öka tillväxten.

Värdefulla tips för en framgångsrik startup

Tack vare designresurser från Snowflake  – inklusive tekniska experter, workshops och utvecklingsstöd kring dataarkitekturer – möjliggör den nya partnertjänsten för användarna att bygga bättre applikationer, med snabbare utvecklingstid. För att ytterligare optimera arbetet bistår Snowflake också med specialiserade supporttekniker.

– Att sedan omsätta sina innovationer till en framgångsrik affärsverksamhet kan emellertid vara en utmaning. Därför driver vi tillsammans med våra partners också kampanjer av olika slag för att öka produkternas synlighet. Vi har också tagit fram fem värdefulla tips för de som vill bygga en riktigt framgångsrik startup, säger Tobias.

Läs Snowflakes 5 tips för att bygga en framgångsrik startup 

BlackRock vill göra data mer tillgängliga

Som medgrundare till Powered by Snowflake har Snowflake flera framstående aktörer, såsom BlackRock, Adobe, Instacart och Lacework, som redan har tagit tillfället i akt att börja bygga kraftfulla produkter. BlackRock, en ledande aktör inom kapitalförvaltning, har exempelvis utvecklat finanslösningen Aladdin Data Cloud som drivs av Snowflake.

– Vi valde Snowflakes lösning för den unika förmågan att möta de olika kraven hos Aladdin-kunderna. Med programmet Powered by Snowflake tar vi Aladdin Data Cloud till marknaden för att tillgodose de växande behoven i investeringsbranschen med målet att göra data mer tillgängliga och användbara, säger Daniel Gourvitch, Global Head of Platform, Aladdin.

Adobe bygger effektiva och skalbara kampanjer

En annan av grundarna är Adobe som använder Powered by Snowflake för sina Adobe Experience Cloud-applikationer – vilket gör produktteamet på Adobe både snabbare och mer flexibelt.

– Adobe samarbetar med Snowflake för att bygga applikationer som driver interaktiva och användarfokuserade kampanjer som är effektiva och skalbara. Powered by Snowflake-programmet gör att vi kan använda en applikation för många fler användningsområden tack vare enhetlig teknik och att vi snabbt kan leverera personanpassade kundresor i stor skala, säger Adobes VP for Product, Sundeep Parsa.

För att bli Snowflake-partner med tillgång till Snowflakes resurser och Powered by Snowflake, gå in på www.snowflake.com/partners/poweredbysnowflake 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?