1515

SEB sämst bland storbankerna – styrelsen tom på digitala profiler

Fintech-sektorn väntas roffa åt sig allt större andelar av bankernas vinster. Ändå är SEB:s styrelserum tomt på digital kompetens.

”Tidigare valberedningar har gjort rimliga bedömningar”, säger Investors Petra Hedengran, ordförande för valberedningen.

Petra Hedengran, ordförande för Investors valberedning.
Petra Hedengran, ordförande för Investors valberedning.Foto:Jonatan Bylars

Råvaror, verkstad, olja – och en storbank. Bland nollorna i Di Digitals granskning av digital styrelsekompetens står SEB ut som den enda banken.

SEB är den enda av storbankerna som saknar digital kompetens i sin styrelse.

Detta trots att miljarderna flödar in i bolag som utmanar finanssektorn med nya tekniklösningar, som svenska Klarna och Izettle. En tredjedel av de nordiska storbankernas intäkter riskerar därmed att ha försvunnit till 2020, enligt en rapport sammanställd av konsultjätten Accenture i januari.

”Jag kommenterar aldrig valberedningens arbete eller diskussioner innan vi offentliggör våra förslag”, säger Petra Hedengran, mångårig ordförande i SEB:s valberedning och chefsjurist på Investor.

Di Digital granskar: Åtta av tio styrelsemedlemmar saknar digital kompetens

I morgon presenterar SEB årets styrelseförslag. Enligt Petra Hedengran har tidigare valberedningar inte underskattat vikten av digital kompetens.

”Min uppfattning är att tidigare valberedningar har gjort rimliga bedömningar vad gäller behovet av nya kompetenser i styrelsen vid varje tid, samt hur detta ska balanseras mot andra kompetensbehov och vikten av kontinuitet”, säger hon.

Läs mer: Miljarderna flödar in i fintech

I Handelsbankens styrelse är det Telenors tidigare vd Jon Fredrik Baksaas som håller den digitala fanan. Två ledamöter, Karl-Henrik Sundström och Anders Igel, gör det samma hos Swedbank.

Nordea är storbanken med flest digitalt profilerade styrelsemedlemmar. Där besitter en tredjedel av de icke-fackliga ledamöterna, Birger Steen, Silvija Seres och Marie Ehrling, digital kompetens.

Investeringar i finanstekniksektorn nådde 100 miljarder kronor under 2014, tre gånger så mycket som året innan, enligt Accenture.

Läs mer: "Regeringen kan göra Sverige till ett ledande fintech-land"

I Sverige gjordes 14 sådana investeringar förra året. Till exempel plockade Izettle in över en halv miljard kronor i en nyemission.


Innehåll från WintAnnons

Konsulter som struntar i admin tjänar troligen mer

Daniel Johansson, VD Wint.
Daniel Johansson, VD Wint.

I Brainvilles konsultrapport över första halvåret 2021 går det att läsa att ett för konsulter angenämt problem uppstått. Det finns fler uppdrag än konsulter just nu, och precis som på bostadsmarknaden är det säljarens, alltså konsultens, marknad. Wint ser liknande vindar både där fler konsulter efterfrågar en lösning för att lätta arbetsbördan, men också att fler nya bolag startas.

Hos den automatiserade bokföringstjänsten Wint kan man relatera till den utveckling som Brainvilles siffror visar. Det finns en större efterfrågan från både nystartade och äldre bolag. 

– En stor del av vår kundbas är få- och flermans konsultbolag, såväl IT- som HR- och management-konsulter. Många är så gott som fullbelagda just nu och behöver optimera sin tid och sina arbetsdagar. Att då lägga tid på administration funkar inte, det är debiterbara timmar som egentligen bara försvinner. Jag kan absolut gå så långt som att säga att konsulter som släpper mycket av administrationen och istället låter oss sköta den, troligen tjänar mer, säger Daniel Johansson, VD på Wint. 

Wints tjänst är framtagen med grundidén om att företagande ska vara superenkelt. Alla onödiga moment som stjäl tid ska skalas bort. Som konsult ger det ju mer tid till kunden och uppdraget. Till skillnad från många andra tjänster på marknaden är Wint en helhetslösning som helt tar över administrationen, från löner och betalningar till deklarationer och bokslut. I modellen ingår även att kunna ge företagare ekonomisk rådgivning utifrån deras företag och behov, allt till en fast månadskostnad. 

Läs också: så förenklar Wint vardagen för hundratals svenska konsulter 

Stort behov av effektivisering

När första halvårets konsultrapport från Brainville presenterades visade det sig att uppdragen i storstadsregionerna just nu är så många att konsulternas tid inte räcker till. Det går att välja och vraka bland uppdrag och det finns en tendens att alla företag inte kan få den hjälp de behöver. 

– Det är absolut konsulternas marknad. Samtidigt som de har ett stort behov av att effektivisera och strukturera för att möta efterfrågan går det ju inte heller att jobba fler timmar än vad som finns på ett dygn. Att konsulterna själva börjar leja bort jobb och uppgifter är en naturlig del i det här, säger Manuel de Verdier på Brainville. 

Förändrad prisbild och bättre lönsamhet

En annan del av utvecklingen där uppdragen är fler än konsulterna är att prisbilden kan förändras. Som vanligt när marknaden styrs efter tillgång och efterfrågan finns det utrymme att se över prissättning och utveckla nya delar av sitt erbjudande. Brainville ser att marknaden är redo att betala det konsulterna begär.

– Vi ser mindre skillnad mellan vad konsulterna vill ha betalt och det uppdragsgivarna är villiga att betala. Detta halvår är det lite extra intressant att se att uppdragsgivarnas priser har ökat snabbare än säljarnas, vilket förstås är ett tydligt tecken på att det är säljarens marknad.

Att både kunna höja sitt arvode och samtidigt använda sig av en extern tjänst för löneutbetalningar, deklarationer, betalningar och bokslut ger stora möjligheter till större lönsamhet och bättre rörelseresultat. 

 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?