1515
Annons

SEB och Nordea investerar i Norrskens ”rädda världen-fond”

Nordeas och SEB:s pensionsfonder finns bland de nya finansiärer som skjuter till drygt 300 miljoner till riskkapitalfonden Norrsken VC, som investerar i innovationsbolag som försöker rädda världen. Även Europeiska investeringsfonden är ny investerare.

Norrsken VC har fyra general partners. Från vänster: Niklas Adalberth, David Frykman, Tove Larsson och Agate Freimane.
Norrsken VC har fyra general partners. Från vänster: Niklas Adalberth, David Frykman, Tove Larsson och Agate Freimane.Foto:Evelina Carborn
Från vänster: Tove Larsson, David Frykman och Agate Freimane är general partners i Norrsken VC, som nu får in Nordea Liv & Pension med vd Johan Nystedt i spetsen som ny investerare.
Från vänster: Tove Larsson, David Frykman och Agate Freimane är general partners i Norrsken VC, som nu får in Nordea Liv & Pension med vd Johan Nystedt i spetsen som ny investerare.Foto:Pressbild Norrsken VC
Storbankerna Nordea och SEB tar rygg på Klarna-grundaren Niklas Adalberth och låter sina pensionsfonder gå in i riskkapitalbolaget Norrsken VC, som investerar i innovationsbolag som ska rädda världen.
Storbankerna Nordea och SEB tar rygg på Klarna-grundaren Niklas Adalberth och låter sina pensionsfonder gå in i riskkapitalbolaget Norrsken VC, som investerar i innovationsbolag som ska rädda världen.Foto:Jack Mikrut, Jack Mikrut

Klarna-grundaren Niklas Adalberth avslöjade strax före jul för Dagens industri att hans stiftelse Norrsken tänkte dra igång en miljardfond för riskkapitalinvestering i bolag som löser samhällsproblem. Samtidigt beklagade han sig över att det traditionella kapitalet var för trögrörligt.

Det hade inte ens gått att komma förbi växeln hos vissa investerare, när Adalberth och hans kollegor på Norrsken förklarat att de sökte kapital till en riskkapitalfond för ”impact investing”, det vill säga investeringar som ska ge både ekonomisk avkastning och samtidigt skapa positiva samhällseffekter (impact).

”Många förvaltare är fast i idén att det inte går att kombinera finansiell avkastning och impact. Vi tror det är fel och ser ett enormt behov av att motbevisa dem. Lyckas vi kanske vi kan påverka några institutioner att också gå i den här riktningen”, förklarade Niklas Adalberth den gången.

Läs mer: Han skapar miljardfond – ska rädda världen 

Istället var det investerare som statliga Saminvest och H&M-familjen Perssons Ramsbury Invest som stoppade in pengar i nystartade Norrsken VC. Totalt 640 miljoner kronor kom in, men siktet var inställt på 1,1 miljarder – motsvarande 100 miljoner euro.

När Norrsken VC nu fyller på kassan med ytterligare 300 miljoner kronor ser bilden också annorlunda ut. Bland de nya finansiärerna finns de båda storbankerna Nordea och SEB med sina pensionsfonder.

Nordea investerar 50 miljoner kronor, ett mindre belopp i förhållande till det samlade kapitalet under förvaltning – men den största summa som banken hittills lagt på riskkapitalinvesteringar inom impact-sektorn.

”Vi har ansvar för att skapa god långsiktig avkastning, men också att bidra till att det finns en hållbar värld att gå i pension i och tror mycket på den här typen av investeringar. Hållbarhet har blivit en allt större del i bedömningen när det gäller avkastning hos investerare. Men det räcker inte med att bara ta bort det som är mindre hållbart – utan vi vill också göra investeringar i teknik och bolag som hjälper andra att ställa om”, förklarar Johan Nystedt, vd för Nordea Liv & Pension.

Han säger också att banken letar efter fler möjligheter att göra investeringar som ger positiva samhällseffekter, men att utbudet av liknande fonder än så länge är begränsat.

Enligt David Frykman, en av fyra general partners i Norrsken VC, är många av de stora institutionella investerarna fortfarande avvaktande när det kommer till impact-investeringar. Nordea och SEB ligger snarast i framkant, men han ser deras engagemang som ett steg på vägen för att få mer privat kapital att investera i lösningar som bidrar till att nå de 17 FN-målen i Agenda 2030.

”För tre år sedan, när vi började impact-investera, var de stora institutionerna tveksamma till konceptet och huruvida det gick att kombinera avkastning och positiva samhällseffekter. Idag har vinden vänt i den frågan och det börjar bli mer accepterat att det inte är en motsättning, utan att det snarare kan vara tvärtom. De känner ett ansvar för att kapitalet både kan förräntas och göra världen bättre”, säger han.

Att Europeiska investeringsfonden, ett EU-verktyg för att stötta bland annat sociala företag, går in i Norrsken VC tillsammans med pensionsjättarna öppnar också upp för investeringar utanför Norden.

Med kapitaltillskotten är fondens totala summa nu uppe i drygt 950 miljoner kronor. Resterande del för att nå målet 1,1 miljarder kronor räknar David Frykman med ska komma från internationella placerare, ett arbete som försenats på grund av coronapandemin.

Krisen har däremot inte dämpat intresset från bolag som söker kapital, säger hans kollega Tove Larsson. Sedan de berättade om den nya riskkapitalfonden för första gången i december har inflödet av idéer varit stort – men också färgats av rådande tider, sett till vilken typ av bolag det är som hör av sig jämfört med före krisen.

”Hälso- och sjukvård har varit starkt, men även utbildning. Samtidigt ser vi ett fortsatt högt tryck inom miljö, även i de här tiderna. Tittar man tillbaka på tidigare kriser är det också då några av de mest framgångsrika bolagen har fötts, eftersom nöden är uppfinningarnas moder. Så förhoppningsvis är nu en bra tid att investera”, säger Tove Larsson.

Norrsken VC gör dock inga renodlade covid-investeringar som enbart syftar till att lösa krisen på kort sikt, men kan däremot skynda på processen i fall där det finns en långsiktig potential efter krisen – men som också kan bidra positivt genom lösningar här och nu.

Krisen har också påverkat vissa bolag genom att utvecklingen plötsligt gått snabbare än vanligt.

”Det har varit fem års digitalisering på fem månader, så en del bolag som kämpat i många år med att bevisa sin modell inom till exempel sjukvård har nu fått en extra skjuts”, säger David Frykman.

Indikationer på konjunkturtopp i techbranschen

Vinstregnet kan vara över för asiatiska teknikjättar. Stigande kostnader pressar, samtidigt som efterfrågan kan vara på väg att minska när kunderna väljer att sälja från lagren, enligt en ny rapport.

Foto:Joe Buglewicz, Vincent Yu

Under pandemin har oro för störningar i leveranskedjorna fått flera företag att fylla på sina lager. Enligt en färsk rapport från den franska investmentbanken Netaxis ökade lagerandelen av taiwanesiska bolags totala tillgångar från 18 procent under perioden 2015–2021, till 22 procent under årets första kvartal.

Taiwan – med sin starka tekniktillverkningssektor – är känslig för svängningar och kan därmed ses som en tidig indikation på utvecklingen inom techbranschen i övriga Asien.

Pressade av högre räntor och lägre konsumentefterfrågan – bland annat till följd av inflationen på flera håll i världen – väljer nu flera företag att sälja av sina lager och väntar med att själva lägga nya ordrar. 

Asiatiska teknikbolag som sydkoreanska Samsung och taiwanesiska TSMC har redan meddelat att de skalar ned produktionen eller varnat för vad lagerutförsäljningen hos kunderna kan innebära.

Det kan framför allt slå mot Taiwan, där minskade exportordrar redan märks gentemot storkunderna USA och Kina.

”I takt med att kunder försenar beställningar för att sälja av sina lager kommer fler tillverkare att tvingas sänka priserna och ge rabatter, vilket också kommer att ha en inverkan på bruttomarginalen. Detta innebär att den starka tillväxten i omsättning och bruttomarginal de senaste två åren kan nå en konjunkturtopp”, skriver investmentbanken i rapporten. 

Samtidigt syns tecken i Japan på att man fortfarande försöker att öka lagren av komponenter och råmaterial, där det fortfarande råder brist vilket fått bolag att skjuta upp tillverkningen av konsumentprodukter som riskokare och tvättmaskiner, enligt Nikkei Asia.

Enligt Netaxis kommer till och med den starka halvledarbranschen i Asien att påverkas, men där kan efterfrågan hållas uppe av en fortsatt starkt tillväxt i bland annat bilsektorn och datacenter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera