1515

SEB och Nordea investerar i Norrskens ”rädda världen-fond”

Nordeas och SEB:s pensionsfonder finns bland de nya finansiärer som skjuter till drygt 300 miljoner till riskkapitalfonden Norrsken VC, som investerar i innovationsbolag som försöker rädda världen. Även Europeiska investeringsfonden är ny investerare.

Norrsken VC har fyra general partners. Från vänster: Niklas Adalberth, David Frykman, Tove Larsson och Agate Freimane.
Norrsken VC har fyra general partners. Från vänster: Niklas Adalberth, David Frykman, Tove Larsson och Agate Freimane.Foto:Evelina Carborn
Från vänster: Tove Larsson, David Frykman och Agate Freimane är general partners i Norrsken VC, som nu får in Nordea Liv & Pension med vd Johan Nystedt i spetsen som ny investerare.
Från vänster: Tove Larsson, David Frykman och Agate Freimane är general partners i Norrsken VC, som nu får in Nordea Liv & Pension med vd Johan Nystedt i spetsen som ny investerare.Foto:Pressbild Norrsken VC
Storbankerna Nordea och SEB tar rygg på Klarna-grundaren Niklas Adalberth och låter sina pensionsfonder gå in i riskkapitalbolaget Norrsken VC, som investerar i innovationsbolag som ska rädda världen.
Storbankerna Nordea och SEB tar rygg på Klarna-grundaren Niklas Adalberth och låter sina pensionsfonder gå in i riskkapitalbolaget Norrsken VC, som investerar i innovationsbolag som ska rädda världen.Foto:Jack Mikrut, Jack Mikrut

Klarna-grundaren Niklas Adalberth avslöjade strax före jul för Dagens industri att hans stiftelse Norrsken tänkte dra igång en miljardfond för riskkapitalinvestering i bolag som löser samhällsproblem. Samtidigt beklagade han sig över att det traditionella kapitalet var för trögrörligt.

Det hade inte ens gått att komma förbi växeln hos vissa investerare, när Adalberth och hans kollegor på Norrsken förklarat att de sökte kapital till en riskkapitalfond för ”impact investing”, det vill säga investeringar som ska ge både ekonomisk avkastning och samtidigt skapa positiva samhällseffekter (impact).

”Många förvaltare är fast i idén att det inte går att kombinera finansiell avkastning och impact. Vi tror det är fel och ser ett enormt behov av att motbevisa dem. Lyckas vi kanske vi kan påverka några institutioner att också gå i den här riktningen”, förklarade Niklas Adalberth den gången.

Läs mer: Han skapar miljardfond – ska rädda världen 

Istället var det investerare som statliga Saminvest och H&M-familjen Perssons Ramsbury Invest som stoppade in pengar i nystartade Norrsken VC. Totalt 640 miljoner kronor kom in, men siktet var inställt på 1,1 miljarder – motsvarande 100 miljoner euro.

När Norrsken VC nu fyller på kassan med ytterligare 300 miljoner kronor ser bilden också annorlunda ut. Bland de nya finansiärerna finns de båda storbankerna Nordea och SEB med sina pensionsfonder.

Nordea investerar 50 miljoner kronor, ett mindre belopp i förhållande till det samlade kapitalet under förvaltning – men den största summa som banken hittills lagt på riskkapitalinvesteringar inom impact-sektorn.

”Vi har ansvar för att skapa god långsiktig avkastning, men också att bidra till att det finns en hållbar värld att gå i pension i och tror mycket på den här typen av investeringar. Hållbarhet har blivit en allt större del i bedömningen när det gäller avkastning hos investerare. Men det räcker inte med att bara ta bort det som är mindre hållbart – utan vi vill också göra investeringar i teknik och bolag som hjälper andra att ställa om”, förklarar Johan Nystedt, vd för Nordea Liv & Pension.

Han säger också att banken letar efter fler möjligheter att göra investeringar som ger positiva samhällseffekter, men att utbudet av liknande fonder än så länge är begränsat.

Enligt David Frykman, en av fyra general partners i Norrsken VC, är många av de stora institutionella investerarna fortfarande avvaktande när det kommer till impact-investeringar. Nordea och SEB ligger snarast i framkant, men han ser deras engagemang som ett steg på vägen för att få mer privat kapital att investera i lösningar som bidrar till att nå de 17 FN-målen i Agenda 2030.

”För tre år sedan, när vi började impact-investera, var de stora institutionerna tveksamma till konceptet och huruvida det gick att kombinera avkastning och positiva samhällseffekter. Idag har vinden vänt i den frågan och det börjar bli mer accepterat att det inte är en motsättning, utan att det snarare kan vara tvärtom. De känner ett ansvar för att kapitalet både kan förräntas och göra världen bättre”, säger han.

Att Europeiska investeringsfonden, ett EU-verktyg för att stötta bland annat sociala företag, går in i Norrsken VC tillsammans med pensionsjättarna öppnar också upp för investeringar utanför Norden.

Med kapitaltillskotten är fondens totala summa nu uppe i drygt 950 miljoner kronor. Resterande del för att nå målet 1,1 miljarder kronor räknar David Frykman med ska komma från internationella placerare, ett arbete som försenats på grund av coronapandemin.

Krisen har däremot inte dämpat intresset från bolag som söker kapital, säger hans kollega Tove Larsson. Sedan de berättade om den nya riskkapitalfonden för första gången i december har inflödet av idéer varit stort – men också färgats av rådande tider, sett till vilken typ av bolag det är som hör av sig jämfört med före krisen.

”Hälso- och sjukvård har varit starkt, men även utbildning. Samtidigt ser vi ett fortsatt högt tryck inom miljö, även i de här tiderna. Tittar man tillbaka på tidigare kriser är det också då några av de mest framgångsrika bolagen har fötts, eftersom nöden är uppfinningarnas moder. Så förhoppningsvis är nu en bra tid att investera”, säger Tove Larsson.

Norrsken VC gör dock inga renodlade covid-investeringar som enbart syftar till att lösa krisen på kort sikt, men kan däremot skynda på processen i fall där det finns en långsiktig potential efter krisen – men som också kan bidra positivt genom lösningar här och nu.

Krisen har också påverkat vissa bolag genom att utvecklingen plötsligt gått snabbare än vanligt.

”Det har varit fem års digitalisering på fem månader, så en del bolag som kämpat i många år med att bevisa sin modell inom till exempel sjukvård har nu fått en extra skjuts”, säger David Frykman.

 


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?