1515

SEB och Nasdaq vill revolutionera fondmarknaden med blockkedjeteknik

Fondsparande är populärt i Sverige och i slutet av augusti uppgick svenskarnas totala fondförmögenhet till 3 750 miljarder kronor. Nu vill SEB och Nasdaq modernisera branschen med hjälp av blockkedjeteknik. 

Johan Torgeby, vd för SEB, och Magnus Haglind, ansvarig för Product Management inom affärsområdet Market Technology på Nasdaq.
Johan Torgeby, vd för SEB, och Magnus Haglind, ansvarig för Product Management inom affärsområdet Market Technology på Nasdaq.Foto:Hampus Andersson/Nasdaq

Samtidigt som Bitcoin skördar rubriker för sina spektakulära marknadsrörelser har tekniken bakom kryptovalutan, blockkedjan, omfamnats av finanssektorn. På onsdagen presenterade börsoperatören Nasdaq och storbanken SEB sitt senaste samarbetsprojekt – en handelsplattform för fonder baserad på blockkedjeteknik. 

"Vi började titta på hur blockkedjan kan förändra kapitalmarknaden och finansindustrin för 3-4 år sedan. Det här är ett användningsområde där blockkedjan passar väldigt bra", säger Magnus Haglind, produktchef på Nasdaq Market Technology. 

Till skillnad från aktiemarknaden så finns det ingen central värdepappersförvarare för fondmarknaden. Enligt Nasdaq kan den nuvarande strukturen lätt resultera i ett omfattande administrativt arbete när till exempel en person köper andelar i ett utländskt fondbolag via en svensk bank. 

Läs mer: "Så vill bankerna ta kontrollen över blockkedjan" 

Tanken med SEB och Nasdaqs projekt är att digitalisera processen och ge olika marknadsaktörer tillgång till en databas där samtliga transaktioner och ändringar sker i realtid. 

"Det här handlar inte om en disrupt utan det handlar om att bygga en mer effektiv lösning för att minska administration, öka säkerheten och minska misstagen i hanteringen av de här transaktionerna", säger Magnus Haglind.

Han vill dock inte beskriva tekniken som en fondmarknadens motsvarighet till värdepapperscentralen Euroclear. 

"Den här marknaden har inget centralt institut och vi försöker inte skapa ett sådant. Hela tanken med blockkedjelösningen är att teknologin kan fylla en liknande funktion. Alla har insyn i samma data inklusive regulatoriska myndigheter, ingen kan ändra på datan utan att övriga godkänner det eller ser att det händer. På de viset behöver du inget centralt institut", säger Magnus Haglind. 

Vilka förbättringar kan det här innebära?

"Man kommer kunna göra det här både mer kostnads- och tidseffektivt. I slutändan handlar det om att flytta den effektiviseringsvinsten till slutkund. Det här är en oerhört populär sparform som är ganska ineffektiv idag", säger Magnus Haglind. 

"Det här är ett genuint försök att effektivisera den här affären och sänka kostnaden för samtliga inblandade inklusive slutkund", fortsätter han. 

Läs mer: Blockchain-grupp tar in en miljard – SEB och Nordea deltar

Den nya handelsplattformen är fortfarande en prototyp, men Magnus Haglind hoppas på att en färdig produkt ska kunna lanseras relativt snabbt om fler marknadsaktörer hoppar på projektet. 

Det här är inte första gången som SEB doppar tårna i blockkedjetekniken. Di Digital har tidigare rapporterat om att banken under det andra kvartalet använt blockkedjeteknik till att göra koncerninterna utlandsbetalningar åt en av sina storföretagskunder. 

”Som första bank i Norden har vi använt blockkedjeteknik så att en av våra storföretagskunder kan göra koncerninterna utlandsbetalningar på några sekunder”, skrev , vd för SEB, i bankens senaste kvartalsrapport. 


Innehåll från F-secureAnnons

Så enkelt får du ett bra skydd mot cyberbrott – utan att det påverkar din dators prestanda

Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure
Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Genom att automatisera sina attacker kan cyberkriminella i dag slå till mot många och enkelt hitta offer som inte skyddat sina enheter tillräckligt väl. 

– Det är viktigt att hålla sina enheter uppdaterade och använda säkerhetsprogram på dem. På så vis undviker man kostsamma och integritetskränkande cyberbrott, säger Mikael Herrala på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Phishing, eller nätfiske, är en typ av cyberbrott som ökar kraftigt. Under 2020 inträffade 34% fler phishingattacker än året innan. Här manipulerar förövarna användare att självmant ge ifrån sig känslig information, som person- eller betaluppgifter, genom att exempelvis få dem att klicka på länkar i brådskande mejl, sms och i chattkonversationer. Informationen kan sedan utnyttjas vid brott eller säljas vidare i kriminella miljöer. 

– Nätfiske ökar kraftigt eftersom det fungerar och det kan automatiseras. Om man får ett oväntat meddelande eller erbjudande som är för bra för att vara sant, blockera avsändaren och radera därefter meddelandet, säger Mikael Herrala.

Ransomware är en annan typ av cyberbrott som ställer till allt mer skada. Genom att på olika sätt få in skadlig kod i offrets dator eller mobila enheter, kan hårddiskar och servrar kapas och krypteras. Offret uppmanas därefter av förövaren att betala en större lösen, till exempel med ospårbar kryptovaluta som Bitcoin, för att få tillbaka tillgången till sin data. 

En ny och ökande typ av cyberbrott är Trickbot, en dold programvara som bland annat tar sig in i offrets dator, öppnar en bakdörr och låter kriminella fjärrstyra datorn för att begå nya brott.

F-Secure TOTAL erbjuder ett brett skydd

Det finns bra och effektiva sätt att skydda sig mot den här typen av cyberbrott. F-Secure har utvecklat säkerhetsprogrammet F-Secure TOTAL för privatpersoner och småföretag. Det innehåller flera funktioner och ger ett heltäckande onlineskydd.

– Det skyddar mot mer än bara virus och skadliga program. Det kan blockera webbplatser som försöker lura dig på pengar eller komma åt personuppgifter. Dessutom skyddar det dina pengar när du gör bankärenden och handlar online, förklarar Mikael Herrala.

I skyddet ingår också en VPN-funktion som krypterar användarens internetanslutning för att förhindra att kriminella spionerar eller spårar användarens aktiviteter på nätet.

En annan bra funktion är lösenordshanteraren.

– Det är oerhört viktigt att ha långa lösenord och ha olika lösenord för alla sina olika tjänster. Men att komma ihåg dem är för svårt. Med en lösenordshanterare sker det sömlöst över alla dina olika enheter, säger Mikael Herrala.

I F-Secure TOTAL ingår också en avancerad föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på Internet.

F-Secure TOTAL fick prestigepris

I en oberoende jämförelse av AV-TEST, fick F‑Secure SAFE, som är en del av F-Secure TOTAL, de prestigefyllda utmärkelserna Best Protection och Best Performance för år 2020.

– Med F-Secure TOTAL får man ett bra skydd utan att det skapar prestandaförluster. Man kan streama filmer eller spela onlinespel och ändå ha ett fullgott skydd utan att det märks. Det passar hela familjen, avslutar Mikael Herrala.

Klicka här för att prova F-Secure TOTAL utan kostnad. 

 

Mer från F-secure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med F-secure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?