Hoppa till innehållet

Annons

SEB och ekonomiappen Tink fördjupar samarbetet

Ekonomiappen Tinks användare kan för första gången byta bank direkt i appen. Storinvesteraren SEB ser fram emot att locka fler kunder till sig. SEB inför också Tinks teknik i sin egen app.

Tinks grundare Daniel Kjellén och Fredrik Hedberg.
Tinks grundare Daniel Kjellén och Fredrik Hedberg.Bild:Stellan Stephenson, Markus Dahlberg / TT

I fjol investerade SEB tillsammans med investmentbolaget Creades 85 miljoner kronor i ekonomiappen Tink (NTL). Det var storbankens första stora investering i ett startup-bolag inom fintech och långt ifrån den sista, enligt bankens investeringsarm SEB Ventures.

Enligt David Sonnek, chef över SEB Ventures, har man som uttalat mål att investera i startupbolag som kan ge mervärde till bankens kunder. Det fördjupade samarbetet med Tink är en del av den strategin.

Hittills har Tinks användare kunnat hålla koll på sin ekonomi via appen. Nu lanseras möjligheten att också göra vissa bankärenden direkt i appen, med SEB och andra samarbetspartners.

Utöver SEB deltar Lena Aplers nischbank Collector, den statliga banken SBAB, kreditkortsbolagen American Express och den spanska banken Santander i samarbetet.

Läs mer: SEB gör jätteinvestering i sparappen Tink

I ett första skede kan Tinks användare flytta sitt sparkonto från vilken bank som helst till SBAB eller Collector. Sitt bolån kan man flytta till SEB eller SBAB. 

Enligt SEB kan man påbörja flytten av bolånet i appen, men banken vill ändå vara i kontakt med kunden innan bytet sker.

"Det viktigaste för oss är att göra det svinenkelt för våra användare att få en enkel och smart ekonomi. Vi är jättestolta över samarbetet med de här fem bankerna", säger Tinks vd och medgrundare Daniel Kjellén.

Tink håller också koll på förändringar i snittbolåneräntan i området och säger till kunden när det är dags att se över alternativen. Daniel Kjellén säger att appen endast kommer att erbjuda byte till konton eller lån med bättre villkor än vad kunden har för tillfället. Senare i år kommer man också att erbjuda möjlighet att ansöka om kreditkort och få sin bostad värderad.

Han tror att fler banker kommer att ansluta sig till samarbetet, men i ett senare skede.

Christoffer Malmer, divisionschef på Företag och privatkunder på SEB, ser fram emot att kunna locka fler kunder till SEB via Tinks användarbas.

Tink har cirka 400.000 användare i Sverige och 30 anställda. Bolaget grundades av Daniel Kjellén och Fredrik Hedberg 2012.

Dessutom kommer SEB i mars att lansera en uppdaterad version av sin egen app, där de använder Tinks teknik.

Christoffer Malmer säger att SEB planerar fler investeringar i startup-bolag.

"Man kunde tänka sig att det finns rivalitet mellan startup-bolagen och banksektorn, men det är ett väldigt gott samarbetsklimat. Vi har träffat över hundra fintech-bolag det senaste året."

Innehåll från SoftwareONEAnnons

Så kan ramverket FinOps skapa affärstillväxt

Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.
Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

Precis som säkerhet idag genomsyrar alla delar i ett företag behöver ett ramverk likt FinOps prägla hela bolagsstrukturen.

– FinOps är en organisatorisk och kulturell förflyttning där vi jobbar med att få ihop samspelet mellan finans, operations, DevOps och alla affärsenheter och tekniker, säger Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

De senaste åren har utvecklingen och användandet av cloudtjänster gått framåt i en rasande fart. För att hänga med i kapplöpningen är molnet idag fundamentalt för alla företag, med effekten att helt andra affärsmodeller uppstått. Kostnaderna för molntjänster ökar exponentiellt och på SoftwareOne ser man att marknaden har mognat för att ta upp konversationen kring vilka arbetssätt som kan bidra för bättre. 

Det här är FinOps

Många tror felaktigt att FinOps är en förkortning av Financial Operations, men det stämmer inte, förtydligar Lisbeth Vigermyr. I själva verket är FinOps ett ramverk och arbetssätt som hjälper företag att ta kostnadskontroll och samtidigt organisera sig tillsammans för framtida innovation. Finans, affärsenheter, utvecklare, it-enheter och HR samarbetar för att få ut maximalt av sin cloudkostnad på ett datadrivet sätt och vid rätt tidpunkt.

– Vi ser ett ökat behov av att få hjälp med arbetssätt och best practice för att ta kontroll över och förstå sina cloudkostnader – och hur den informationen sedan kan användas för att uppnå företagsmålen och driva ny innovation. Då är FinOps helt rätt väg att gå, förklarar Lisbeth Vigermyr.

De största utmaningarna med Cloud

Enligt undersökningar gjorda av FinOps Foundation är de största utmaningarna med Cloud att kunna prognostisera kostnader, att kostoptimera lösningar och att samverka datadrivet. 

– Många frågar sig hur man ska kunna lägga en budget på något så flytande som cloudtjänster. Utmaningen ligger i att köpa och innovera i molnet på ett strukturerat sätt som även inkluderar ekonomistyrning, säger Lisbeth Vigermyr.

SoftwareOne är idag en av världens största FinOps-partners och certifierade som FinOps MSP och som FinOps Platform. I ett typiskt uppdrag hjälper de organisationen att ta fram en strategisk riktning och kontroll. Genom att definiera en strategi för att optimera molnkostnader hålls kostnaderna inom en fördefinierad gräns över en bestämd tidsperiod.

– Vi säkerställer att företagets molnarkitektur är fit for purpose och förser ledningen med strategisk riktning och avancerade rapporter. Vidare faciliterar vi workshops och utbildningar för kulturell förändring med FinOps ramverk, berättar Lisbeth Vigermyr och avslutar:

– Som kund är det aldrig för sent eller för tidigt att börja med FinOps – det är som med vilken träning som helst – aldrig för sent och kan dessutom rädda många kostsamma kvartalsslut.

 

 

Mer från SoftwareONE

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SoftwareONE och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera