1515
Annons

SEB lanserar blockkedjefond: ”Tajmingen är bättre nu”

SEB lanserar en ny fond som ska investera i aktier med blockkedjeteknik som gemensam nämnare. ”Tajmingen är bättre nu än för ett år sedan”, säger SEB:s chefsstrateg Johan Javeus.

SEB:s chefsstrateg Johan Javeus och blockchain-fondens förvaltare Rickard Lundquist.
SEB:s chefsstrateg Johan Javeus och blockchain-fondens förvaltare Rickard Lundquist.

Elektroniska betalningar, pengaöverföringar, påskrifter och handel med upphovsrättskyddade verk. Allt detta kan underlättas med hjälp av blockkedjan – en teknik som även är den röda tråden i en ny, och ovanlig aktiefond från SEB:s fondbolag. Fonden heter ”Blockchain Economy Exposure Fund” och lanseras under tisdagen.

”Tajmingen bättre nu än för ett år sedan. Kraschen för kryptovalutor har också minskat hajpen kring blockkedjan, och priserna på blockkedjeföretag är mer attraktiv nu”, säger SEB:s chefsstrateg Johan Javeus.

Redan från start innehåller fonden aktier i 61 olika bolag. Och spannet är stort. Här finns allt från storbolag, som endast till viss del bygger sin teknik på blockkedjan, till nischade techbolag vars affärsmodell helt kretsar kring blockkedjan.

”Det är svårt att veta var denna teknik tar fart. Därför vi har en bred exponering”, säger fondens förvaltare Rickard Lundquist.

SEB:s chefsstrateg Johan Javeus stämmer in. Han lyfter bland annat fram så kallade NFT:er, Non Fungible Tokens, ett område som har exploderat i popularitet under de senaste åren. Många förknippar kanske främst NFT:er med digitala konstverk (vars priser i många fall rasat mer än kryptovalutor i år). Men Javeus betonar att de kan användas till så mycket mer än så.

”Jag tror marknaden för NFT:er kommer växa, inte minst i spelvärlden. Blockkedjan är också till stor nytta när man bygger globala försörjningskedjor och vill ursprungsmärka produkter eller förhindra förfalskningar så konsumenter vet vad de köper”, säger han.

Johan Javeus betonar att det även sker mycket innovation inom finans, även om det är svårt att veta var det stora genombrottet kommer. 

”I grunden kan blockkedjan göra det enklare och billigare att göra transaktioner inom en massa branscher, vilket i så fall kommer resultera i stora välfärdsvinster”, säger han.

Som många vet har blockkedjetekniken sitt ursprung i framväxten av kryptovalutor som bitcoin. Men tekniken är bredare än så. I grunden är en blockkedja en slags digital, distribuerad loggbok som är synlig för alla användare som är kopplade mot den. Det gör att informationen alltid är korrekt och uppdaterad hos alla parter samtidigt. Dessutom är den spårbar och informationen som lagras kan därför inte manipuleras.

Den här egenskapen gör att tekniken är tillämpbar inom en mängd olika områden, enligt SEB.

Tanken är att fonden ska ha mellan 50 och 75 bolag i portföljen de kommande åren. Förvaltningsavgiften ligger på 0,65 procent i årlig avgift.

Huruvida den blir populär nog att överleva på sikt avgörs av intresset hos landets småsparare. Än så länge har SEB själva gått in med en grundplåt på 20 Mkr för att få fonden på fötter. Bankens övriga, så kallade ”tematiska fonder” har i regel mellan några hundra miljoner till flera miljarder kronor i förvaltat kapital.

”Det förvaltade kapitalet byggs upp i takt med att tillgångar kommer in. Men vi märker av ett stort intresse”, säger Rickard Lundquist.

SEB:s fondbolag betonar att fonden varken investerar i kryptovalutor eller i aktörer som handlar med krypotvalutor och inte har banklicens. Detta eftersom den marknaden än så länge är relativt oreglerad, vilket ger minskat skydd för konsumenter och medför risker för penningtvätt.

Fonden investerar inte heller i bolag som huvudsakligen är verksamma inom utvinning av kryptovaluta på grund av den höga energikonsumtionen.

SEB:s fondbolag beskriver istället sin nya blockkedjefond som indexnära, med en exponering mot bolag som på ett eller annat sätt tillverkar produkter eller tjänster som bygger på blockkedjan. 

Svenska techbolag lockar pengar trots sur börs

Börserna lyser rött världen runt men trots det har First North seglat upp som Europas hetaste marknad för tillväxtaktier.

Financial Times rapporterar att bolagen på Nasdaqs tillväxtlista lyckades ta in mer kapital än Londonbörsens motsvarighet Aim.

Lars Wingefors är vd på Embracer.
Lars Wingefors är vd på Embracer.Foto:Jack Mikrut

2022 har hittills varit ett tufft år för många noterade bolag. Stigande räntor och en förändrad syn på risk har slagit hårt framför allt mot många techbolag. 

Det märks inte minst av bland de europeiska tillväxtlistorna, som har fallit sedan i höstas. 

Men trots det har bolagen på Nasdaqs First North Growth Market tagit in 1,6 miljarder pund, motsvarande 19 miljarder kronor, hittills i år. Det kan jämföras med den traditionella marknadsledaren Aim i London, vars bolag tagit in 1,5 miljarder pund, motsvarande 18 miljarder kronor. Det rapporterar Financial Times med hänvisning till data från Dealogic.

”Den nordiska marknaden verkar ha klarat de senaste årens vedermödor bättre än resten av Europa”, säger Thomas Thygesen, strategichef på den svenska investmentbanken SEB, till tidningen. 

Att Sverige nu tar ledarrollen i Europa kan bero på flera saker. Enligt Thomas Thygesen är svenskarna mer självsäkra och har mer kapital tillgängligt för risk än på andra marknader. 

En orsak som lyfts fram till att aktier blivit populärt i Sverige är sparformen investeringssparkonto (ISK) eftersom den årliga ISK-skatten innebär att man slipper kapitalvinstskatt på enskilda aktieförsäljningar.

Mängden riskvilligt kapital har kraftigt minskat under året och Stockholmsbörsens branschindex för teknikbolag ned med drygt 30 procent. 

”Det är ett svårt år för marknaden, generellt. I september förra året var det som att mängden rest kapital på Aim föll från en klippa fram till januari i år”, säger Christopher Raggett, chef för Finncap, en av Aims aktiemäklare.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera