1515

SEB gör jätteinvestering i sparappen Tink

Startupbolagen utmanar storbankerna från höger och vänster. Nu gör SEB, tillsammans med Sven Hagströmers investmentbolag Creades, en jätteinvestering på 85 miljoner kronor i ekonomiappen Tink. Och fler investeringar lär det bli.

Tinks grundare Daniel Kjellén och Fredrik Hedberg.
Tinks grundare Daniel Kjellén och Fredrik Hedberg.Foto:Stellan Stephenson

De svenska storbankerna har tidigare kritiserats för att inte förnya sig själva i takt med den finansiella teknikens utveckling. Nu kontrar SEB med en jätteinvestering i ekonomiappen Tink. Det är också storbankens första stora investering i en fintech-startup. 

Tink, som loggar och kategoriserar användarens utgifter, har i dag runt 300 000 användare i Sverige.

”Jag tror att vi börjar röra oss in i en värld där kundbeteendet förändras ganska mycket. Vi har landat i att göra den här investeringen vilket ger en signal från vår sida att det här är en av de starkare fintechstartupsen som vi ser och samtidigt får vi möjligheten att erbjuda våra kunder den teknik och funktionalitet som Tink har”, säger Christoffer Malmer, divisionschef på Företag och Privatkunder på SEB.

SEB :s vc-portfölj har ett mandat att fortsätta investera i fintech.

Tillsammans med Sven Hagströmers investeringsbolag Creades, som var tidig investerare i Klarna och Avanza som Sven Hagströmer grundade, står SEB för den största delen av finansieringsrundan på 85 Mkr. Övriga investerare i Tink är den holländska banken ABN AMRO och det danska riskkapitalbolaget Sunstone.

Läs även: Tink till Holland – samarbetar med storbank

På senare tid har flera storbanker vaknat upp till hotet från de nya fintechbolagen. Swedbank gick så sent som i februari ut med att man är öppen för både samarbeten och regelrätta förvärv av nya fintechbolag. Nordea har startat ett acceleratorprogram för fintechbolag för att komma närmare den nya tekniken.

Att SEB nu blir delägare i ekonomiappen Tink är en del av storbankens förändrade strategi.

”Det här är vad våra kunder vill ha idag. Våra kunder förväntar sig att vi ska erbjuda dem det bästa som finns på marknaden och då vill vi kunna göra det. Det är kanske ett lite obankmässigt sätt att göra det på men för oss är det strategiskt sett ett ganska viktigt steg”, säger Christoffer Malmer.

Läs även: SEB-vd:n under attack från finans-startups

Tink är enligt Christoffer Malmer bara den första av flera investeringar som SEB kommer att göra i fintechbolag framöver.


Christoffer Malmer, SEB. Foto: SEB.

”Vi har en venture capital-portfölj som vi har gjort den här investeringen med och de har ett mandat att fortsätta titta på investeringar inom fintech. För oss är det här ett nytt sätt att jobba och därför är det viktigt att komma igång med den här typen av investeringar där vi kan erbjuda den här funktionaliteten till våra kunder och även fortsätta växa tillsammans med fintechbolagen”, säger Christoffer Malmer.

Läs även: Stort reportage – så ska storbankerna möta startup-hotet

För Tink-grundarna Daniel Kjellén och Fredrik Hedberg, som lanserade sin ekonomiapp 2013, kommer investeringen lägligt. Bolaget, som drogs med en förlust på 12 Mkr och en omsättning på ynka 350 000 kronor under 2014, har gått bättre under 2015 men går fortfarande med förlust, enligt vd:n Daniel Kjellén.

Han vill inte ge några siffror för fjolåret men ser en ljusning för 2016, då han tror att företaget kommer att gå från rött till svart på månadsbasis. 

Tink lanserades 2013. I dag har appen cirka 300 000 användare. Foto: Tink

”Det är lika mycket som kommer att investeras i produktutveckling som i expansion. Vi är redan i Holland genom vårt samarbete med ABN AMRO men de här 85 miljonerna ska definitivt ta oss vidare ut i Europa”, säger Daniel Kjellen.

Tink kommer inom de närmaste veckorna lansera en uppdaterad version med nya tjänster i appen.

”Med Tink 2.0 bygger vi något som man kan kalla en virtuell bank. Man kommer kunna föra över pengar, betala räkningar och allt annat man gör i sin vanliga bank. Det skapas väldigt mycket kundvärde när man kopplar det med vad Tink är bra på idag. Från att hjälpa kunden att förstå sin ekonomi kommer vi nu även kunna hjälpa kunden att agera på det”, säger Fredrik Hedberg.


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Håll dig uppdaterad i standardiseringsarbetet

Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.
Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

SEK Svensk Elstandard ansvarar för all elektroteknisk standardisering i Sverige och i deras kommittéer deltar medlemmar från myndigheter och företag runt om i hela Sverige. Att hänga med i standardiseringen är en fördel på många plan.

– Att följa den senaste standarden underlättar och skänker en trygghet i att allt är tillverkat och installerat på rätt sätt, säger Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

En standard kan i praktiken handla om en klassificering, måttangivelse, säkerhetsfordran eller dokumentation av olika slags elektrotekniska produkter – kort sagt kan man säga att det är en slags uppsättning av förhållningsregler. Myndigheter, organisationer och företag kan delta i SEKs kommittéer och på så sätt påverka framtidens standarder.

– Det kan ta upp till fem år att få igenom en ny standard och med ett så långsiktigt arbete får man insyn och en unik chans att påverka, säger Krister Elfgren.

I nuläget är de runt 800 personer som deltar i SEKs kommittéer, men det finns kapacitet för många fler. SEK är svensk representant i organisationen IEC, som arbetar fram standarder på global nivå. Ju fler medlemmar i de svenska kommittéerna, desto större konkurrenskraft får Sverige internationellt.

Håll dig uppdaterad med SEK e-Standard!

I takt med att tekniken utvecklas, revideras och aktualiseras också standarder och handböcker. Därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad kring vilka standarder det är som gäller för stunden, något som kan vara lättare sagt än gjort. SEK e-Standard är abonnemangstjänsten som hjälper dig med det. Genom att prenumerera på SEK e-Standard får du tillgång till standarder och handböcker inom ditt område, som alltid är uppdaterade enligt det allra senaste.

– Med SEK e-Standard går rättelser, tillägg och revideringar automatiskt in i systemet och säkerställer att alla standarder är uppdaterade. När man loggar in på sitt abonnemang får man en god översikt över sina standarder och mer behöver man inte göra – det sköter vi, säger Krister Elfgren.

Det ska vara lätt att göra rätt

Att alltid utgå från en standard är det bästa, säkraste, enklaste och mest effektiva sättet att kvalitetssäkra sitt arbete. När man vet att man jobbar enligt de senaste standarderna fortlöper arbetet både smidigt och kostnadseffektivt.

– Med en aktuell standard eller handbok är det lätt att göra rätt, säger Krister Elfgren.

 

 

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?