1515

SEB expanderar blockchain-satsning

SEB:s vd Johan Torgeby lyfte under fredagen fram ett pilotprojekt kring blockkedjeteknik. Paula da Silva, chef för transaktionstjänster på SEB, förklarar för Di Digital vad nästa steg ska bli.

Paula da Silva, chef för transaktionstjänster på SEB.
Paula da Silva, chef för transaktionstjänster på SEB.

SEB:s vd Johan Torgeby lyfter fram bankens satsningar på blockkedjeteknik i vd-ordet till bankens kvartalsrapport under fredagen.

”Som första bank i Norden har vi använt blockkedjeteknik så att en av våra storföretagskunder kan göra koncerninterna utlandsbetalningar på några sekunder”, skriver han. 

Läs mer: SEB:s vd: ”Vi är första bank i Norden att använda blockkedjeteknik”  

Paula da Silva, chef för transaktionstjänster på SEB, benar ut detaljerna för Di Digital: 

Vi vill expandera detta till fler SEB-filialer och kunder.

”Vi har använt ett blockkedje-protokoll från Ripple, ett bolag baserat i Silicon Valley. De har ett protokoll som man kan ladda ner från molnet gratis och vi har integrerat det med vår egen tekniska infrastruktur. Vi använder det för alla överföringar mellan SEB:s kontor i Stockholm och SEB:s kontor i New York för en av våra kunder”, säger hon i en intervju med Di Digital.

Vad är nästa steg i SEB:s satsning på blockkedjeteknik?

”Det har vi inte bestämt fullt ut. Det här rör sig ju om koncerninterna överföringar. Men vi vill expandera detta till fler SEB-filialer och kunder.”

Corda använder vi främst till handelsrelaterade flöden.

Hur relaterar detta till SEB:s satsningar på bankkonsortiet R3:s plattform Corda?

”Det är ytterligare ett spår. Corda använder vi främst till att testa remburs-flöden, det vill säga handelsrelaterade flöden där SEB agerar mellanhand och garanterar betalningarna. Det handlar om att skapa bäst kundnytta.”

SEB Venture Capital har ju även investerat i bitcoin-bolaget Coinify. Har ni börjat integrera deras tjänster också?

”Nej det har vi inte, men vi tar mycket intryck från den världen. Coinify levererar ju lösningar som kopplar kryptovalutor till vanliga valutor och vi vill förstå hur den marknaden utvecklar sig.”

Läs mer: Blockchain-grupp tar in en miljard – SEB och Nordea deltar  

I slutet av maj stod det klart att storbankerna SEB, Nordea och Danske Bank bidragit med tiotals miljoner kronor när det internationella bankkonsortiet R3 tog in närmare en miljard kronor för satsningar på blockchain-liknande teknik.

SEB gick då in med cirka 20 miljoner kronor, enligt uppgift till Di Digital. 

”Jag kan bekräfta SEB är med i denna investeringsrunda”, sa David Sonnek, chef för bankens riskkapitalbolag SEB Ventures, till Di Digital den 23 maj utan att vilja bekräfta summan.

Satsningen kretsar kring Corda, R3:s plattform för transaktioner med hjälp av distribuerade digitala liggare, en teknik besläktad med blockchain, som är grunden till hur kryptovalutan bitcoin skickas mellan användare. 

R3 backas av internationella storbanker som SBI Group, Bank of America Merrill Lynch, HSBC, UBS, Wells Fargo med flera, samt Singapore-fonden Temasek och it-jätten Intel. 


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend Group får en flygande start i Finland

Under senaste året har uppstickaren och innovatören SaveLend Group gått från klarhet till klarhet. Efter en lyckad börsnotering och en stadig ström av nya kunder, samarbeten och förvärv, har SaveLend Group satt upp nya finansiella mål och utvecklat sin tillväxtstrategi. Nu siktar företaget på att ytterligare stärka sin närvaro i Europa, med särskild tonvikt på Finland.

Mer om SaveLend Group 

P2P-investeringsaktören SaveLend Groups nya finansiella mål innebär att verksamheten ska nå minst 300 miljoner kronor i omsättning till 2025. Den tidigare målsättningen på 25 procent organisk tillväxt per år har företaget nått med råge, vilket har resulterat i att man också introducerat ett lönsamhetsmått om 25 procent EBITDA-marginal till 2025. 

– Vi befinner oss i en expansiv fas och våra mål är tydliga, vi ska fortsätta på det här spåret och sikta högre och högre, resonerar vd Ludwig Pettersson.

Nya förvärv och partnerskap

De senaste nyheterna inkluderar förvärvet av P2P-pionjären Fixura Ab Oy och ett partnerskap med Bruk Financial Services Oy i Finland. Ludwig berättar att Fixura – som specialiserar sig på investeringar i eurokrediter – är det äldsta P2P-företaget i Norden och därmed sitter på kritisk affärsdata, såväl kring den finska marknaden men också P2P-kunder i stort. 

– Detta är ett förvärv som ger oss en flygande start och öppnar upp för en betydligt större marknad. Fixuras vässade kompetens och omfattande data, i kombination med den teknik vi redan har på plats, gör att vi mycket snabbt kan komma igång på den finska marknaden.

En win-win för båda

Samarbetet med fintech-bolaget Bruk skapar i sin tur en distributionskanal för fakturaköp och förmedling av kapital i Finland. SaveLend Group blir i och med samarbetet Bruks lösning för fakturaköp och dessa finansieras genom investeringsplattformen SaveLend.se. Detta innebär att partnerskapet är en win-win för båda företagen.

– Samarbetet med Bruk har verkligen fina synergier, vi blir deras lösning för fakturaköp och de blir vår kanal för att nå ut brett direkt, det är en stor fördel med att samarbeta med en redan etablerad aktör, säger Ludwig Pettersson.

Fortsätter utveckla sina marknader

Framöver är SaveLend Groups mål att fortsätta utveckla sina existerande marknader, men också att ta ett bredare perspektiv. Riktningen är ännu inte uttagen till 100 procent, men enligt Ludwig finns en tydlig vision om att vara en synlig aktör som erbjuder krediter som tillgångsslag, på hela den europeiska marknaden. Exakt hur fort det kommer att gå vill han dock inte spekulera i. 

– Det beror på de marknader vi söker oss till; varje expansion kräver att verksamheten får slå rot ordentligt så att den kan komma i rullning.

I Finland har emellertid SaveLend Group bevisligen en mycket bra grund för att snabbt komma igång – samarbetet med Bruk förväntas ge över 10 miljoner kronor i omsättning redan under nästa år och förvärvet av Fixura väntas resultera i en positiv utveckling för SaveLend Group i stort, med en omsättning på 20 miljoner kronor under 2022. 

– Det är en spännande balansgång att expandera på ett sunt sätt, utan allt för mycket växtvärk, men vi ser mycket positivt på framtiden, avslutar Ludwig.

Läs mer om SaveLend Groups expansionsplaner  

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?