1515

Se upp när powerkvinnorna går sin egen väg

Vissa i näringslivet verkar ha haft ”Macho, macho man, I gotta be a macho man” som soundtrack tidigare. Men nu hör Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz nya toner.

Foto:Joey Abrait, Jack Mikrut

Många konstaterar att förändringens vind kändes på Åre Business Forum. Hälften av besökarna är nu kvinnor och ett antal kända gubbar var som bortblåsta. Överallt syntes istället powerkvinnor – entreprenörer, investerare och opinionsbildare med pondus. 

Det är tydligt att Åre blivit ett mini-Davos eller mini-Almedalen där det etablerade näringslivet möter startupbolag och politiker. En del möten sker i hemlighet. Andra inte. Anders Ygeman bekräftade exempelvis för Di att han träffat Googles GOOGL +0,18% Dagens utveckling Anna Wikland i Åre och att de diskuterade EU:s nya regler om upphovsrätten. Av allt att döma har de olika utgångspunkter i frågan (Google är kritiska till de nya reglerna, Ygeman är i grunden positiv). Men mycket talar för att Google får sin röst hörd när detaljerna om implementeringen i Sverige reds ut de kommande åren.

Läs mer: Anders Ygeman stöttar EU:s länkskatt: ”Stora firmor som Google ska betala” 

Google-chefen Anna Wikland, investeraren Susanna Cambell och Anna Kinberg Batra.
Google-chefen Anna Wikland, investeraren Susanna Cambell och Anna Kinberg Batra.

Powerkvinnorna ser också vikten förebilder, att visa ”kan hon så kan även jag”. De delar med sig av sina erfarenheter och peppar varandra. Antalet kvinnliga nätverk växer explosionsartat. I går kväll var jag på en exklusiv liten middag. Det var svårt att inte imponeras av deras respektive resor. Det snackades också en del om kvinnor som väljer att hoppa av. Superduktiga seniora medarbetare känner att de slår i glastaket på advokatbyråer och inom finans och startar istället eget. Bolagen får akta sig för kvinnlig ”brain drain”.

I veckan publicerade vi på Di Digital vår årliga granskning av vart riskkapitalet tar vägen. Det var ett hästjobb att hitta om 800 bolag har manligt, kvinnligt eller blandat grundarteam. Svaren blev ofta 1 man, 2 män, 3 män och så vidare. Det var då svårt att tona ned glädjen när en kvinna svarade. ”Vem är grundare till bolaget?” ”Det är du?” ”Och du heter Gunilla?” Jackpott.

Tyvärr visade vår granskning att knappt 1 procent av drygt 13,6 miljarder kronor investerades i bolag enbart grundade av kvinnor under 2018. Samtidigt är det något som bubblar där ute. Allt fler kvinnliga investerare har en tydlig strategi. De vill bli rika tillsammans. De siktar på att lyfta andra kvinnor och investera i deras bolag. 

I nästa vecka anordnar vi vårt årliga event Female Founders. Det börjar bli rätt så fulltecknat. På scenen har vi bland andra Yubico-grundaren Stina Ehrensvärd.

Anmäl dig till Female Founders här.

Läs mer: Bolag grundade av kvinnor får 1 procent av riskkapitalet 

Amazongrundaren Jeff Bezos och exhustrun MacKenzie Bezos.
Amazongrundaren Jeff Bezos och exhustrun MacKenzie Bezos.Foto:Evan Agostini

I går blev det offentligt att MacKenzie Bezos blir världens tredje rikaste kvinna, enligt Forbes lista. Enligt hennes twitterinlägg låter hon exmaken och grundaren Jeff Bezos behålla 75 procent av hans aktier i Amazon AMZN -0,23% Dagens utveckling . Han kan därmed behålla platsen som världens rikaste person. MacKenzies Amazonaktier från bodelningen är värda omkring 330 miljarder kronor – blir intressant att följa vad hon ska göra med pengarna.  

Samtidigt är det inte bara skandalerna och skilsmässan det snackas om kring Jeff Bezos. Även hans nya stil ger en del höjda ögonbryn. Han går gått från datanörd i mjukiströja till biffig hårding. New York Times har kallat honom för en ”nykläckt stilikon”. P1 Stil fokuserade ett helt program på förvandlingen där vår reporter Sven Carlsson medverkade.

Här hemma har vi spanat in en techprofil med lite annorlunda klädval. Ängelinvesteraren och Stardollgrundaren Mattias Miksche sägs ha tyskt påbrå. Kanske är det därför han stoltserar i lederhosen på stan. Jag som ofta bär österrikiska ulljackor känner ett visst släktskap.

Den ödmjuke miljardären och Klarnagrundaren Niklas Adalberth satsar allt på att göra världen bättre genom sitt Norrsken. Han tycks även vara öppen för att delta i Klarnas miljardemission. Under tiden tyder mycket på att Klarna inte är helt fläckfria vad det gäller att skapa en bättre värld. Tvärtom bygger en del av affärsidén på att ”få in folk i kreditsvängen” som Johan Krantz på Kronofogden uttrycker det i en intervju med vår reporter Fredrik Björkman.

Läs mer: Klarna-kunder i trubbel - Kronofogden: ”Det gäller att få in folk i kreditsvängen”

 


Innehåll från PageroAnnons

Deras lösning tar företagskommunikation till 20-talet – nu går Göteborgsbolaget Pagero till börsen

Bengt Nilsson, vd på Pagero.
Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Att köpa och sälja som företag innebär alltför för ofta fortfarande pappersarbete där prislistor, ordrar, betalningsinstruktioner och inte minst fakturor hanteras manuellt och väldigt lite av dokumentens data kommer till praktisk användning. Det vill Göteborgsbolaget Pagero ändra på med sin plattform för affärskommunikation.

– Det handlar om att göra kommunikation mellan företag lika enkel som den är mellan personer, säger Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Som en av grundarna och vd i 20 år för affärssystembolaget IFS har Bengt Nilsson på nära håll sett hur digitaliseringen krupit allt längre in i företagen. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Sedan tio år är han vd för Pagero som har som mål att bli en ledare på en stor och växande global marknad för digitalisering av affärskommunikation. I stora delar av världen kommunicerar företag år 2021 fortfarande med vanlig post och fax, enligt Nilsson. 

– Kanske använder man e-post som digitalt alternativ, men det krävs fortfarande manuellt arbete för att lägga in informationen i bolagets olika system. Detta vill vi ändra på. Det ska vara lika enkelt som att ringa någon med mobilen, säger han. 

Svensk erfarenhet ger försprång

Pagero har idag kunder i över 140 länder och att vara ett svenskt bolag har sina fördelar, menar Nilsson. Den digitala mognaden i Sverige är bland den högsta i världen. Så när myndigheter nu i ett stort antal länder världen över inför lagkrav på digital hantering av olika sorters dokument ger erfarenheten som Pagero har samlat på sig på hemmamarknaden ett försprång. 

– Det gör att vi kommer kunna bli en av de marknadsledande aktörerna, säger Bengt Nilsson. 

Kopplar samman över 12 miljoner företag

Pageros nätverk är skapat för att låta köpares och säljares affärssystem utbyta meddelanden så att köp- och säljprocesserna kan digitaliseras och effektiviseras. Genom att koppla sitt affärssystem till plattformen når man idag över 12 miljoner företag världen över. 

Utöver nätverket erbjuder Pagero även en rad applikationer och tjänster för att automatisera processer och utnyttja värdet av korrekta och tillförlitliga data. Och behoven kan skilja sig något mellan branscher. 

– Inom sjukvården behövs system för automatisering i syfte att effektivisera och öka patientsäkerheten medan exempelvis tillverkningsindustrin kan behöva verktyg för att säkerställa spårbarhet i leverantörskedjan, transparens och compliance, säger Bengt Nilsson.

För statlig verksamhet finns andra incitament, exempelvis att minska momsgapet som på många håll är högt delvis på grund av låg digital mognad och därav låg kontroll – ett problem många länder försöker lösa genom just digitalisering av affärsdokument.

Drivkrafter är många, men oavsett bransch pekar de i samma riktning.

– På lång sikt ser vi det som en självklarhet att kommunikation mellan företag kommer vara 100 procent digital och automatisk – i realtid, säger Nilsson.

Listning på Nasdaq First North Growth Market

För att ta nästa steg på tillväxtresan och i den internationella expansionen förbereder nu Pagero en nyemission och listning på Nasdaq First North Growth Market. För mer information, se pagero.se 

 

Mer från Pagero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pagero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?