1515

Se upp när powerkvinnorna går sin egen väg

Vissa i näringslivet verkar ha haft ”Macho, macho man, I gotta be a macho man” som soundtrack tidigare. Men nu hör Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz nya toner.

Foto:Joey Abrait, Jack Mikrut

Många konstaterar att förändringens vind kändes på Åre Business Forum. Hälften av besökarna är nu kvinnor och ett antal kända gubbar var som bortblåsta. Överallt syntes istället powerkvinnor – entreprenörer, investerare och opinionsbildare med pondus. 

Det är tydligt att Åre blivit ett mini-Davos eller mini-Almedalen där det etablerade näringslivet möter startupbolag och politiker. En del möten sker i hemlighet. Andra inte. Anders Ygeman bekräftade exempelvis för Di att han träffat Googles GOOGL 0% Dagens utveckling Anna Wikland i Åre och att de diskuterade EU:s nya regler om upphovsrätten. Av allt att döma har de olika utgångspunkter i frågan (Google är kritiska till de nya reglerna, Ygeman är i grunden positiv). Men mycket talar för att Google får sin röst hörd när detaljerna om implementeringen i Sverige reds ut de kommande åren.

Läs mer: Anders Ygeman stöttar EU:s länkskatt: ”Stora firmor som Google ska betala” 

Google-chefen Anna Wikland, investeraren Susanna Cambell och Anna Kinberg Batra.
Google-chefen Anna Wikland, investeraren Susanna Cambell och Anna Kinberg Batra.

Powerkvinnorna ser också vikten förebilder, att visa ”kan hon så kan även jag”. De delar med sig av sina erfarenheter och peppar varandra. Antalet kvinnliga nätverk växer explosionsartat. I går kväll var jag på en exklusiv liten middag. Det var svårt att inte imponeras av deras respektive resor. Det snackades också en del om kvinnor som väljer att hoppa av. Superduktiga seniora medarbetare känner att de slår i glastaket på advokatbyråer och inom finans och startar istället eget. Bolagen får akta sig för kvinnlig ”brain drain”.

I veckan publicerade vi på Di Digital vår årliga granskning av vart riskkapitalet tar vägen. Det var ett hästjobb att hitta om 800 bolag har manligt, kvinnligt eller blandat grundarteam. Svaren blev ofta 1 man, 2 män, 3 män och så vidare. Det var då svårt att tona ned glädjen när en kvinna svarade. ”Vem är grundare till bolaget?” ”Det är du?” ”Och du heter Gunilla?” Jackpott.

Tyvärr visade vår granskning att knappt 1 procent av drygt 13,6 miljarder kronor investerades i bolag enbart grundade av kvinnor under 2018. Samtidigt är det något som bubblar där ute. Allt fler kvinnliga investerare har en tydlig strategi. De vill bli rika tillsammans. De siktar på att lyfta andra kvinnor och investera i deras bolag. 

I nästa vecka anordnar vi vårt årliga event Female Founders. Det börjar bli rätt så fulltecknat. På scenen har vi bland andra Yubico-grundaren Stina Ehrensvärd.

Anmäl dig till Female Founders här.

Läs mer: Bolag grundade av kvinnor får 1 procent av riskkapitalet 

Amazongrundaren Jeff Bezos och exhustrun MacKenzie Bezos.
Amazongrundaren Jeff Bezos och exhustrun MacKenzie Bezos.Foto:Evan Agostini

I går blev det offentligt att MacKenzie Bezos blir världens tredje rikaste kvinna, enligt Forbes lista. Enligt hennes twitterinlägg låter hon exmaken och grundaren Jeff Bezos behålla 75 procent av hans aktier i Amazon AMZN 0% Dagens utveckling . Han kan därmed behålla platsen som världens rikaste person. MacKenzies Amazonaktier från bodelningen är värda omkring 330 miljarder kronor – blir intressant att följa vad hon ska göra med pengarna.  

Samtidigt är det inte bara skandalerna och skilsmässan det snackas om kring Jeff Bezos. Även hans nya stil ger en del höjda ögonbryn. Han går gått från datanörd i mjukiströja till biffig hårding. New York Times har kallat honom för en ”nykläckt stilikon”. P1 Stil fokuserade ett helt program på förvandlingen där vår reporter Sven Carlsson medverkade.

Här hemma har vi spanat in en techprofil med lite annorlunda klädval. Ängelinvesteraren och Stardollgrundaren Mattias Miksche sägs ha tyskt påbrå. Kanske är det därför han stoltserar i lederhosen på stan. Jag som ofta bär österrikiska ulljackor känner ett visst släktskap.

Den ödmjuke miljardären och Klarnagrundaren Niklas Adalberth satsar allt på att göra världen bättre genom sitt Norrsken. Han tycks även vara öppen för att delta i Klarnas miljardemission. Under tiden tyder mycket på att Klarna inte är helt fläckfria vad det gäller att skapa en bättre värld. Tvärtom bygger en del av affärsidén på att ”få in folk i kreditsvängen” som Johan Krantz på Kronofogden uttrycker det i en intervju med vår reporter Fredrik Björkman.

Läs mer: Klarna-kunder i trubbel - Kronofogden: ”Det gäller att få in folk i kreditsvängen”

 


Innehåll från SavelendAnnons

Enastående framgångsrikt Q2 för SaveLend

Efter sommarens börsnotering har har P2P-investeringsplattformen SaveLend haft fortsatt vind i seglet, med stora onboardingar och rekordmånga nya kunder.

– Vi ser det stora intresset som ett kvitto på att detta är ett vinnande koncept, säger vd Ludwig Pettersson.

Läs mer om SaveLends plattform 

Under sommaren börsnoterades investerings- och sparplattformen SaveLend med en överteckning på cirka 680 procent och har nu över 2000 aktieägare. Sedan dess har såväl investerare som aktieägare på plattformen ökat. 

Dessutom har fastighetsförvaltaren Fastum och fackförbundet Akavia genomgått framgångsrik onboarding på faktureringsplattformen och bidragit med kraftigt ökade transaktionsvolymer.

– Vi har haft tydliga finansiella mål på att växa 25 procent organiskt varje år – dessa mål kommer vi att överträffa och vi ser fram emot att sätta upp nya mål inför nästa år. Det fanns en viss oro för att en så stark utveckling skulle anstränga vår organisation, men vi har upprätthållit vår leveranskapacitet utan problem, även under hög belastning. Därmed har vi också fått bekräftelse på plattformarnas skalbarhet.

Överträffar uttalad målsättning

Nyfikenheten på kreditinvesteringar blir allt större, vilket SaveLends peer-to-peer-plattform är ett levande bevis på. Krediter anses vara ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta och avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde än andra tillgångsslag, eftersom det inte är avhängigt börsen i samma utsträckning. Detta har resulterat i att vi kontinuerligt har överträffat vår uttalade målsättning om att leverera 7-9 procents avkastning, vilket vi givetvis avser fortsätta med, betonar Ludwig.

Under augusti presenterades också SaveLends mycket positiva resultat för Q2. Plattformens samlade kapital ökade till 373 miljoner kronor jämfört med 222 miljoner kronor 2020, och snittavkastningen på utlånat kapital låg fortsatt mycket högt, på 10,7 procent. Samtidigt ökade nettoomsättningen med hela 75 procent. 

Med Europa som sitt spelfält

För närvarande är SaveLend aktiva i Sverige, Finland och Polen, vilka är stora marknader för kreditinvesteringar. Fokus ligger i dagsläget på att fortsätta befästa sin närvaro här, men i framtiden är målet att göra hela Europa till företagets spelfält. Ludwig konstaterar dock att det förutsätter en välutvecklad bankinfrastruktur, med fortsatt fokus på automatisering och bra tillgång till kreditdata. 

– Det finns alltid mycket att tänka på när man etablerar sig på nya marknader, men vi har en effektiv och smart modell med enorm potential. Det kommer att bli spännande att vidareutveckla den, avslutar Ludwig.

Sätt igång att investera i SaveLend 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?