Hoppa till innehållet

Annons

Schibsteds Hemnet-affär stoppas

Schibsted avbryter sitt köp av bostadssajten Hemnet, efter att ha fått information från Konkurrensverket om att transaktionen i sin nuvarande skepnad inte kommer att godkännas.

Rolv Erik Ryssdal, Schibsteds vd
Rolv Erik Ryssdal, Schibsteds vd

Enligt Per Karlsson, chefsjurist på Konkurrensverket, är det ett bra beslut.

”Det här stoppar höjda annonspriser som hade kommit till om affären hade gått igenom”, säger han.

Enligt Per Karlsson stoppades affären då Schibsted äger Blocket Bostad.

”Det är ganska enkelt, om tvåan köper ettan på en marknad leder det inte till ökad konkurrens. Blocket Bostad har avtal med mäklare på marknaden och får exklusivitet på vissa annonser i tre dagar före, det gör dem till en direkt konkurrent”, säger han.

Konkurrensverket hade till fredagen på sig att besluta sig för om man ville stoppa affären. Han berättar att Konkurrensverket hade yrkat på ett vitesföreläggande på en halv miljard kronor för Schibsted om affären hade stoppats i domstol.

Raoul Grünthal, Sverigechef på Schibsted, är besviken över utfallet.

”Det har varit en lång process och vi har haft en dialog med Konkurrensverket och försökt gå dem tillmötes men inte lyckats”, säger han.

Han håller inte med Konkurrensverket om att affären hade minskat konkurrensen på marknaden.

”Vi anser tvärtom att det hade ökat konkurrensen då det i nuläget råder monopol. Den stora förloraren är konsumenten”, säger Raoul Grünthal.

Enligt Konkurrensverket underkände man affären då Blocket Bostad, som ägs av Schibsted, är en konkurrent till Hemnet. Det håller inte Raoul Grünthal med om.

”Hemnet har exklusivitet och avtal med mäklare. Därför är det svårt att säga att vi kan konkurrera med dem med hjälp av Blocket Bostad”, säger han.

Läs även: Schibsted tar in USA-advokater för att rädda Hemnet-affären

Tycker du att processen var ovanligt lång eller stökig?

”Stökig håller jag inte med om, men vi har hela tiden vetat om att det varit en komplex affär på grund av den komplexa ägarbilden för Hemnet. Men det visste vi om redan från början så det var ingen överraskning.”

Schibsted lämnade bud på Hemnet i maj 2015, och en överenskommelse med säljarna nåddes i december samma år.

Sedan dess har Konkurrensverket granskat affären, och i maj i år aviserade Schibsted att Konkurrensverket hade en negativ syn på affären. En dialog mellan Schibsted och Konkurrensverket har förts om eftergifter till de synpunkter myndigheten har lämnat.

Swedbank meddelade strax före jul att försäljningen av Hemnet till Schibsted, en affär som nu alltså inte sker, innebar en reavinst för Swedbank på omkring 500 miljoner kronor. Beloppet väntades redovisas i bankens resultat under 2016, efter Konkurrensverkets godkännande, och i februari meddelade banken under sin rapportkonferens att intäkterna väntades utgöra en "del av utdelningsbasen".

Swedbankägda Fastighetsbyrån ägde vid tillfället 34 procent av Hemnet, och Schibsted uppgavs köpa 80 procent av Hemnet baserat på ett bolagsvärde om 1,5 miljarder kronor.
Förutom Swedbank äger två svenska mäklarorganisationer varsin fjärdedel av Hemnet, och mäkleriet Svensk Fastighetsförmedling äger 16 procent, enligt information från när budet lämnades.

Innehåll från DeelAnnons

Distansrevolutionen ställer nya krav på chefer

Det sker en distansrevolution inom arbetslivet. Den nya verkligheten är en utmaning för chefer och arbetsledare.

– Digitala verktyg och onboarding blir mycket viktigare, säger Daniel Eisenberg, Nordenchef på Deel.

Daniel Eisenberg är Nordenchef för Deel, ett bolag som underlättar att anställa globalt. Genom sitt arbetsliv har han blivit en expert på att jobba på distans, och nu jobbar han på ett företag som aktivt valt strategin att inte ha några fysiska kontor, något som rimmar väl med affärsidén. 

Daniel Eisenberg sitter själv i Nairobi, Kenya, dit han flyttat med familj och fru. 

Han leder team utspridda i Sverige, Danmark, England, Dubai, Italien och på flera andra platser runt om i världen. Distansarbete kan vara en del av kulturen. Så är det på Deel.

Ett team arbetade i Kapstaden för att komma bort från den nordiska vintern, utan att hamna i fel tidzon. 

– Jag önskar att jag haft den möjligheten när jag var ung. Det hade underlättat att kunna foga samman frihetsdrömmarna om resande med arbetslivet, säger Daniel Eisenberg. 

Flera undersökningar visar att chefer oroar sig för att distansarbete påverkar resultat negativt. Det är inget Daniel Eisenberg märkt av. 

– De anställda äger sin egen tid, det ger en känsla av ansvar. Jag upplever också att de blir mer effektiva, säger han. 

Ytterligare en aspekt som lyfts som problematisk med distansarbete är att arbetsplatskulturen blir lidande, vilket kan leda till att anställda känner mindre lojalitet mot företaget. 

– Det är klart det finns utmaningar med att bygga kultur när man inte gnuggar arm vid kaffemaskinen varje dag. Men det finns många digitala verktyg att jobba med, och om företaget inte lägger stora summor på kontor går det ju bra att lägga dem på resor så att anställda får träffas på regelbunden basis ändå, säger han och fortsätter: 

– Jag tror att kulturen framgent snarare kommer att vara att man delar ett specifikt arbetssätt än fikastunder. 

Deel erbjuder företag som samarbetar med dem kontorsplatser via WeWork, boende via Air-bnb, kontorsutrustning levererad var som helst i världen, diverse plugins på slack, och digitala verktyg som underlättar distansarbete. 

Daniel Eisenberg menar att en strukturerad onboarding där tydliga förväntningar och krav etableras är vitala för en fungerande remote first-policy. Eftersom det sociala inte sker spontant behöver företaget även hitta sätt att se till att kollegor möts utanför de digitala jobbavstämningarna. 

– Varannan vecka blir jag hopmatchad med en kollega jag inte känner på Slack. Det kan vara någon i Indien, Israel eller USA och så ses vi 15 minuter. Vi kanske inte blir bästisar, men jag får en överblick över hur de har det i dag, och hur deras vanligaste utmaningar ser ut. 

Daniel Eisenberg checkar in med anställda regelbundet, bara för att kolla läget, säga hej eller ge lite positiv feedback på något arbetsrelaterat. Han menar att det går att ha en empatisk ledarstil, även på distans. 

– I början när jag gjorde det märkte jag att många, särskilt de juniora, blev lite nervösa och frågande. Så jag är väldigt tydlig med att när jag ”poke:ar” dig så är det aldrig för att leverera dåliga nyheter, det är bara för att kolla hur du mår.  

 

Mer från Deel

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Deel och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera