1515

Schibsted tar in USA-advokater för att rädda Hemnet-affären

Schibsted tar hjälp från USA för att få igenom miljardbudet på Hemnet. Advokatjätten Cleary Gottlieb, som var med under Sonys köp av Ericssons mobilenhet, är med i processen, kan Di Digital avslöja.

Schibsted tar hjälp av New York-byrå för att ro hem Hemnet-affär.
Schibsted tar hjälp av New York-byrå för att ro hem Hemnet-affär.

Konkurrensverket hotade nyligen att stoppa Schibsteds uppköp av bostadssajten Hemnet, en affär värd 1,5 miljarder kronor. Myndigheten anser inte att affären ska genomföras ”i dess nuvarande form”.

Nu kavlar Schibsted upp ärmarna för att få sin vilja igenom. Förutom den svenska advokatbyrån Kastell har mediekoncernen anlitat den amerikanska advokatbyrån Cleary Gottlieb i uppköpsprocessen, enligt uppgifter till Di Digital.

Martin Frey, affärsområdeschef för Schibsteds marknadsplatser i Sverige, bekräftar informationen.

”Det stämmer. Schibsted har jobbat med Cleary Gottlieb i andra ärenden och byrån har gett en del input i det här och bidragit med sin erfarenhet från andra marknader”, säger Martin Frey.

Cleary Gottlieb är en av toppbyråerna inom förvärv och fusioner i USA men har även haft stora internationella kunder. Firman representerade exempelvis Sony under dess förvärv av Ericssons mobilverksamhet 2011, en affär som då värderades till strax under 10 miljarder kronor.

Schibsted har jobbat med Cleary Gottlieb i andra ärenden och byrån har gett en del input i det här.

Även advokatbyrån Vinge är inblandad i Hemnet-affären å Schibsteds vägnar, enligt uppgift till Di Digital. Advokatbyrån utsågs i fjol till Sveriges ledande inom förvärv och fusioner av Financial Times. Att Vinge skulle vara inblandad är däremot något som Martin Frey inte vill kommentera.

”Vi vill varken dementera eller bekräfta det. Men det här är en stor och komplex fråga så det är helt naturligt att man hämtar information eller input från flera olika håll”, säger han.


Martin Frey, affärsområdeschef på Schibsted, bekräftar att Cleary Gottlieb anlitats för att rådge i Hemnet-affären. Foto: Schibsted.

Schibsteds uppköpsbud på Hemnet föregicks av en utdragen budprocess där bland andra mediekoncernen Bonnier och riskkapitalbolaget Nordic Capital var inblandade.

”Vi är fortfarande övertygade om att vi är den bästa långsiktiga ägaren till Hemnet och att vi kan vidareutveckla marknadsplatsen och göra den riktigt bra för mäklare och slutkonsumenten. Vi är dessutom en neutral ägare i jämförelse med hur det ser ut i dag”, säger Martin Frey.

Hur mycket pengar Schibsted hittills har lagt ned för att få igenom Hemnet-affären är inte känt. Men av allt att döma rör det sig om ansenliga summor.

Enbart betalningen till  Fastighetsmäklarförbundet (FMF) för att få till en överenskommelse hamnade på 7,5 miljoner kronor, kunde Di Digital nyligen berätta.

Läs även: Mäklarförbundet fick 7,5 miljoner i ”signing fee” från Schibsted

Konkurrensverket befarar att Schibsteds köp av Hemnet skulle hämma konkurrensen på marknaden. Schibsted äger sedan tidigare bostadssajten Blocket Bostad. Inför Hemnet-affären licensierade mediekoncernen ut mäklardelen av Blocket Bostad till företaget Bovision, men bostadssajten är fortfarande i Schibsteds ägo.

I förra veckan lämnade Konkurrensverket in en såkallad ansökan om fristförlängning hos tingsrätten eftersom myndigheten anser sig behöva mer tid för diskussioner mellan parterna. Efter den 8 juli kommer Konkurrensverket besluta om det ska yrka på förbud eller inte.

Läs även: Ljusning för Schibsteds miljardbud på Hemnet


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?