1515

Schibsted investerar i ekologiska mensskydd på prenumeration

Syd säljer en prenumerationstjänst för mensskydd och donerar samtidigt pengar till flickors skolgång. Nu tar bolaget in en investering på 10 miljoner kronor som leds av Schibsted.

Therese Cappelen och Adriano Sanelli har tillsammans grundat Syd, och Kajsa Gatenbeck är investerare på Schibsted.
Therese Cappelen och Adriano Sanelli har tillsammans grundat Syd, och Kajsa Gatenbeck är investerare på Schibsted.
Syds tamponger.
Syds tamponger.

Tidigare i år, på internationella kvinnodagen den 8 mars, lanserade företaget Syd sin mensskyddprenumeration där 3 kronor från försäljningen av varje påse går till Rädda Barnens arbete med att flickor ska få gå i skolan.

Mensskydden är ekologiska och en prenumeration kostar mellan 129 kronor och 139 kronor beroende på produkt. Produktförpackningarna är i olika röda nyanser och företaget vill snarare visa upp än dölja det faktiska innehållet. 

Syd hoppas kunna ta upp fajten med de stora bolagen som säljer mensprodukter, men vill än så länge inte dela med sig av några försäljningssiffror.

Nu går mediekoncernen Schibsted tillsammans med grundarna och befintliga ängelinvesterare in med pengar i Syd i en kapitalinjektion på runt 10 miljoner kronor. 

”Att Schibsted väljer att stödja ett ’period care'-bolag visar på vikten av det vi gör. Att ha en värdig mensupplevelse är inte en kvinnofråga, det är en mänsklig rättighet, säger Therese Cappelen, som är operativ chef och medgrundare av Syd.

Tanken bakom Syd är att skapa lönsamma lösningar och underlätta för några av de 800 miljoner människor i världen som har mens. Syd har startat ett projekt på Elfenbenskusten, tillsammans med Rädda Barnen, för att möjliggöra att flickor i sex utvalda skolor ska gå kunna gå till skolan under sin mens. Något som är ett problem, då det både finns ett socialt stigma kring mens och saknas mensskydd samt möjligheter att sköta sin hygien.

Grundarna av Syd, Therese Cappelen, Christian Nordenborg och vd:n Adriano Sannelli, hoppas kunna få ta del av Schibsteds kunskap kring prenumerationstjänster, kundanskaffning och marknadsföring för att utveckla mensskyddstjänsten.

”Bolaget visar på stark tillväxtpotential och har en solid affärsmodell för att kunna skala snabbt utan att tumma på varken kvalitet eller värdegrund”, säger Kajsa Gatenbeck, investeringschef på Schibsted.

Läs också: Foodora tar bort moms på mensskydd: ”Mest efterfrågade produkterna”

Prenumerera på nyhetsbrevet Female Founders här

 


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?