1515

Scania startar riskapitalgren - ska investera i startups

Lastbilskoncernen Scania startar ett nytt riskkapitalbolag för investeringar i tillväxt- och teknikbolag. I fokus ligger ny teknik för självkörande bilar och förnyelsebara bränslen.

Henrik Henriksson, vd för Scania, startar nu Scania Growth Capital. Foto: Dan Boman
Henrik Henriksson, vd för Scania, startar nu Scania Growth Capital. Foto: Dan Boman

Di Digital berättade tidigare i veckan om att världens storbolag slår rekord i att investera i innovativa småbolag och att de svenska storföretagen hänger på trenden. Nu har även lastbilsjätten Scania, som ägs av världens största biltillverkare Volkswagen, beslutat sig för att ge sig in i racet.

Läs mer: Därför vill storbolagen ha en egen startup

Det nya bolaget har döpts till Scania Growth Capital och ska ägna sig åt satsningar inom företagsanknutet riskkapital, så kallat corporate venture capital.
”Genom Scania Growth Capital vill Scania investera i lovande, innovativa och entreprenörsdrivna bolag. Att tidigt få tillgång till affärsmodeller, teknik och idéer som påverkar oss kommer att ytterligare stärka oss inför framtiden”, säger Scanias vd Henrik Henriksson.

Planen är att bygga upp en portfölj av aktieposter i tillväxtbolag med strategisk koppling till Scania och transport- och fordonsbrascherna. Det nya bolaget ska drivas av ett externt investeringsteam. Det leds av Lars-Olof Gustavsson. Han är en doldis men beskrivs som en pionjär i riskkapitalbranschen.
”Det som radikalt skiljer Scania från de flesta andra storbolag är att de i huvudsak outsourcar sin nya riskkapitalsatsning. Jag var med och startade Sveriges första venture capital-verksamhet inom ramen för statliga Investeringsbanken redan 1975”, säger Lars-Olof Gustavsson.

Han har tidigare grundat bland annat Four Seasons Venture Capital 1983 och varit ordförande i statliga Fouriertransform. Han blir nu ordförande både i Scania Growth Capital och dess externa investeringsbolag.
”Jag har sysslat med detta i över 40 år och vet hur oerhört svårt och tidskrävande det är att bygga själv från scratch och nå framgång. Så att få bidra med vårt stora kontaktnät och långa erfarenhet känns väldigt spännande”, säger Lars-Olof Gustavsson.

Läs mer: Här åker Di Digital Ubers självkörande Volvo

Verksamheten som nu ska rivstarta hamnar inte vid huvudkontoret i Södertälje. I stället har lokaler hyrts i centrala Stockholm. Målet är att göra investeringar i bolag inom bland annat produkter och tjänster inom digitalisering, självkörande fordon, uppkoppling, förnyelsebara bränslen och smarta fabriker.

Hur mycket pengar är ni då beredda att satsa?
”Det är inte beslutat, utan det hänger mycket på vad vi hittar. Men Scania har mycket stora muskler som vi kan utnyttja om vi hittar bolag och entreprenörer vi tror på. Detta är en långsiktig satsning som vi tror blir mycket viktig för att vi ska kunna vara världsledande i vår bransch som är i mycket snabb förändring”, säger Daniel Wedberg, ansvarig för strategi och affärsutveckling på Scania.

Lista: Fem svenska fordons-startups på Nordic Tech List


Innehåll från SalesforceAnnons

”Techbolagen visar vägen för tillverkningsindustrin”

Tillverkningsindustrin rymmer stora skillnader i fråga om digitaliseringsgrad, visar en ny rapport som avslöjar vad som kännetecknar vinnarna post-covid. ”Ser en tydlig klyfta”.

Pandemin har tvingat nio av tio tillverkningsföretag att ställa om radikalt och ta fram en ny strategi för att lyckas framöver. En ny studie som Salesforce genomfört globalt bland 750 beslutsfattare visar på stora skillnader inom teknikutveckling och digitalisering. Vissa lyckas bättre än andra. De företag som anser sig ha kommit längst har det gemensamt att de satsar på ökad tjänstefiering, flyttar verksamheter till molnet och anammar nya sätt att interagera med sina kunder. 

Ladda ned Trends in Manufacturing 

De som släpar efter riskerar att hamna ohjälpligt på efterkälken när samhällen gradvis öppnar upp igen, varnar experter.

– Vi ser en tydlig klyfta mellan de tillverkningsföretag som framtidssäkrat sin verksamhet och de som fortfarande kämpar med att förhålla sig till turbulenta marknader och hastigt skiftande förväntningar hos medarbetare, partners och kunder. Fler tillverkningsföretag borde låta sig inspireras av framgångsrika techföretag på områden som flytt till molnet, ökad automatisering och att skapa digitala kundupplevelser. Allt det ökar förutsättningarna att lyckas post-covid, säger Cindy Bolt, ansvarig för industriföretag vid Salesforce.

Rapporten visar entydigt att de förändringar som pandemin medfört är här för att stanna. Det gäller framför allt inom försäljning och kundservice, menar närmare sex av tio tillfrågade. Många pekar på att möjligheten att göra träffsäkra prognoser på snabbrörliga marknader hindras av bristande transparens och begränsad tillgång till data, men även av silotänkande. Hela åtta av tio menar att det är svårt att utvinna den data man verkligen skulle ha nytta av ur föråldrade legacy-system.

Bättre prognoser

De enskilt viktigaste prioriteringarna för de kommande två åren är enligt nio av tio svarande ökad processeffektivitet och förbättrade efterfrågeprognoser med hjälp av digitala redskap. Över hälften av ser migration av planeringsprocesser till molnet som en kritisk framgångsfaktor. De chefer som säger sig vara ”mycket väl förberedda” för framtiden har redan flyttat till molnet. 

Ökad tjänstefiering för att diversifiera och säkra sina intäkter från flera källor är den strategi som flertalet (86%) av de företag som ser sig som framtidssäkrade satsar på. Det handlar om att paketera produkt, support, mjukvara och kringtjänster i ett gemensamt erbjudande och en ny affärsmodell.

Den digitala klyftan av idag går mellan tillverkningsföretag som anser sig vara redo för framtiden och de som inte är det. De som anser sig vara bättre rustade har system och teknologi på plats för att hantera kommande år, konstaterar Salesforces Sverigechef Dan Bjurman:

– De svenska företag som redan var mer digitaliserade, eller som lyckades göra denna omställning fort, har stått emot pandemins effekter bättre och i vissa fall även lyckats bättre än förut. Användningen av kunddata i beslutsprocessen samt digitala verktyg för att hantera kundkontakten och den hemmajobbande personalen har haft en tydlig positiv effekt och belyser hur viktigt det är att ha en modern, digitaliserad verksamhet som fattar beslut baserat på data, samt att det är otroligt viktigt att vara flexibel och anpassningsbar.

Ta del av Salesforce senaste rapport Trends in Manufacturing eller läs mer om Manufacturing Cloud här. 

Är du intresserad av mer inom Salesforce Manufacturing, besök: 

IDC Report: Benefits of a Collaborative S&OP Process 

Future of the Manufacturing Industry 

Customer 360 Playbook for Manufacturers 

 

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?