1515

Scania om Tesla Semi: ”Jättebra för att transportera chipspåsar”

Teslas lastbil har varit en av höstens stora snackisar. Men enligt den konkurrerande lastbilstillverkaren Scania dagens teknik inte mogen för en helt eldriven lastbil med lång räckvidd. 

Tesla Semi.
Tesla Semi.Foto:Alexis Georgeson/Tesla Motors

Det var i mitten av november som elbilstillverkaren Teslas vd Elon Musk under sedvanlig pompa och ståt presenterade bolagets nya lastbil Tesla Semi. Lastbilen har överlag fått ett positivt mottagande, men en del kritiker har varit mer skeptiska till om om bolaget klarar av att leverera vad de lovar. 

Även den konkurrerande lastbilstillverkaren Scania är skeptisk till en helt eldriven lastbil och menar att de tunga batterierna kommer att ge för låg lastkapacitet. 

Läs mer: Så mycket kostar Teslas lastbil 

”Den kommer bli jättebra för att transportera påsar med potatischips”, säger Nils-Gunnar Vågstedt, chefsingenjör inom elektromobilitet på Scania, till Ny Teknik. 

Enligt Nils-Gunnar Vågstedt hade Scania kunnat konstruera en batteridriven lastbil med tillräcklig räckvidd för fjärrdrift redan i dag, men det är inte aktuellt av flera olika anledningar. 

Bland annat pekar han på att transporter över långa avstånd hade krävt så stora batteripack att de inkräktar ordentligt på både lastutrymmet och fordonets vikt. 

”Här talar vi om en på gränsen till omöjlig kombination. Jag vill inte säga omöjlig över tid – vi kommer se batterier som är mer energirika och som väger mindre, men tidsaxeln ligger en bra bit in i framtiden”, säger Nils-Gunnar Vågstedt till Ny Teknik. 

Läs mer: Här är Teslas nya lastbil – och sportbil 

Det råder dock vissa skillnader mellan USA och Europa. Enligt Ny Teknik mäts ekipagets längd i USA från hyttens slut vilket tillåter längre dragfordon med mer plats för batterier samtidigt som ett längre hjulavstånd innebär att man kan sprida ut vikten. I Europa inkluderas hytten i längden vilket innebär att batterierna tar mer utrymme från lasten. 


Innehåll från SavelendAnnons

Enastående framgångsrikt Q2 för SaveLend

Efter sommarens börsnotering har har P2P-investeringsplattformen SaveLend haft fortsatt vind i seglet, med stora onboardingar och rekordmånga nya kunder.

– Vi ser det stora intresset som ett kvitto på att detta är ett vinnande koncept, säger vd Ludwig Pettersson.

Läs mer om SaveLends plattform 

Under sommaren börsnoterades investerings- och sparplattformen SaveLend med en överteckning på cirka 680 procent och har nu över 2000 aktieägare. Sedan dess har såväl investerare som aktieägare på plattformen ökat. 

Dessutom har fastighetsförvaltaren Fastum och fackförbundet Akavia genomgått framgångsrik onboarding på faktureringsplattformen och bidragit med kraftigt ökade transaktionsvolymer.

– Vi har haft tydliga finansiella mål på att växa 25 procent organiskt varje år – dessa mål kommer vi att överträffa och vi ser fram emot att sätta upp nya mål inför nästa år. Det fanns en viss oro för att en så stark utveckling skulle anstränga vår organisation, men vi har upprätthållit vår leveranskapacitet utan problem, även under hög belastning. Därmed har vi också fått bekräftelse på plattformarnas skalbarhet.

Överträffar uttalad målsättning

Nyfikenheten på kreditinvesteringar blir allt större, vilket SaveLends peer-to-peer-plattform är ett levande bevis på. Krediter anses vara ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta och avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde än andra tillgångsslag, eftersom det inte är avhängigt börsen i samma utsträckning. Detta har resulterat i att vi kontinuerligt har överträffat vår uttalade målsättning om att leverera 7-9 procents avkastning, vilket vi givetvis avser fortsätta med, betonar Ludwig.

Under augusti presenterades också SaveLends mycket positiva resultat för Q2. Plattformens samlade kapital ökade till 373 miljoner kronor jämfört med 222 miljoner kronor 2020, och snittavkastningen på utlånat kapital låg fortsatt mycket högt, på 10,7 procent. Samtidigt ökade nettoomsättningen med hela 75 procent. 

Med Europa som sitt spelfält

För närvarande är SaveLend aktiva i Sverige, Finland och Polen, vilka är stora marknader för kreditinvesteringar. Fokus ligger i dagsläget på att fortsätta befästa sin närvaro här, men i framtiden är målet att göra hela Europa till företagets spelfält. Ludwig konstaterar dock att det förutsätter en välutvecklad bankinfrastruktur, med fortsatt fokus på automatisering och bra tillgång till kreditdata. 

– Det finns alltid mycket att tänka på när man etablerar sig på nya marknader, men vi har en effektiv och smart modell med enorm potential. Det kommer att bli spännande att vidareutveckla den, avslutar Ludwig.

Sätt igång att investera i SaveLend 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?