1515

Savelend utmanar Toborrow med ny tjänst

Låneförmedlaren Savelend växer snabbt och går med vinst för första gången. Bolaget söker nu 20 miljoner i riskkapital till en ny utlåningstjänst för företag.

Ludwig Pettersson, vd för Savelend. Foto: Savelend
Ludwig Pettersson, vd för Savelend. Foto: Savelend

Det Gävlegrundade lånebolaget Savelend trefaldigar omsättningen för 2016 till 14,6 miljoner kronor. Året innan hamnade omsättningen på drygt 4 Mkr. Samtidigt gör bolaget, som grundades 2013, sin första vinst på årsbasis på cirka 200 000 kronor.

”Det är roligt när hårt jobb lönar sig. Vi hade positivt kassaflöde under merparten av 2016, men valde att investera överskottet i tillväxt”, säger Ludwig Pettersson, vd för Savelend (NTL).

Savelend ägnar sig åt att förmedla lån mellan långivare, så kallade peer-to-peer-lån. Bolaget har sett ett ökat intresse bland personer som vill låna ut sina pengar till en årsavkastning på mellan 5 och 15 procent. Den höga avkastningen gör det förhållandevis enkelt att locka långivare i denna era av närmast obefintlig ränta på många sparkonton. 

Läs mer: Låneförmedlaren Savelend får grönt ljus av FI

Men till skillnad från vissa konkurrenter som Toborrow (NTL) sätts inte Savelends ränta av ett auktionsförfarande. Istället sätter Savelend själva räntan genom att göra en riskbedömning av låntagarna.

”2016 var ett uppbyggnadsår för oss. Vi siktar på att dubbla omsättningen i år, förmedla lån för en kvarts miljard kronor och göra en del nyckelrekryteringar”, säger vd Ludwig Pettersson.

Läs mer: Problembolagen som tynger Toborrow

I april hoppas Savelend utmana just Toborrow genom att lansera en ny tjänst för företagslån. 

”Tjänsten vänder sig främst till företag som vill låna mellan 10 000 kronor, upp till 3 miljoner kronor. Vi vänder oss till kreditvärdiga bolag med god historik, god lönsamhet och en hållbar affärsmodell. Vi ser en lucka på marknaden där bankerna inte tar sig tiden att genomföra små lån på ett kostnadseffektivt sätt”, säger Ludwig Pettersson.

Nästa steg blir att ta in kapital för att finansiera denna expansion. Ludwig Pettersson hoppas ta in cirka 20 Mkr under andra kvartalet i år.

”Vi ska fokusera på Sverige de kommande åren. Marknaden för företagslån är ju värd 2 000 miljarder kronor, så det fins en del att göra”, säger Ludwig Pettersson.


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?