1515

Savelend utmanar Toborrow med ny tjänst

Låneförmedlaren Savelend växer snabbt och går med vinst för första gången. Bolaget söker nu 20 miljoner i riskkapital till en ny utlåningstjänst för företag.

Ludwig Pettersson, vd för Savelend. Foto: Savelend
Ludwig Pettersson, vd för Savelend. Foto: Savelend

Det Gävlegrundade lånebolaget Savelend trefaldigar omsättningen för 2016 till 14,6 miljoner kronor. Året innan hamnade omsättningen på drygt 4 Mkr. Samtidigt gör bolaget, som grundades 2013, sin första vinst på årsbasis på cirka 200 000 kronor.

”Det är roligt när hårt jobb lönar sig. Vi hade positivt kassaflöde under merparten av 2016, men valde att investera överskottet i tillväxt”, säger Ludwig Pettersson, vd för Savelend (NTL).

Savelend ägnar sig åt att förmedla lån mellan långivare, så kallade peer-to-peer-lån. Bolaget har sett ett ökat intresse bland personer som vill låna ut sina pengar till en årsavkastning på mellan 5 och 15 procent. Den höga avkastningen gör det förhållandevis enkelt att locka långivare i denna era av närmast obefintlig ränta på många sparkonton. 

Läs mer: Låneförmedlaren Savelend får grönt ljus av FI

Men till skillnad från vissa konkurrenter som Toborrow (NTL) sätts inte Savelends ränta av ett auktionsförfarande. Istället sätter Savelend själva räntan genom att göra en riskbedömning av låntagarna.

”2016 var ett uppbyggnadsår för oss. Vi siktar på att dubbla omsättningen i år, förmedla lån för en kvarts miljard kronor och göra en del nyckelrekryteringar”, säger vd Ludwig Pettersson.

Läs mer: Problembolagen som tynger Toborrow

I april hoppas Savelend utmana just Toborrow genom att lansera en ny tjänst för företagslån. 

”Tjänsten vänder sig främst till företag som vill låna mellan 10 000 kronor, upp till 3 miljoner kronor. Vi vänder oss till kreditvärdiga bolag med god historik, god lönsamhet och en hållbar affärsmodell. Vi ser en lucka på marknaden där bankerna inte tar sig tiden att genomföra små lån på ett kostnadseffektivt sätt”, säger Ludwig Pettersson.

Nästa steg blir att ta in kapital för att finansiera denna expansion. Ludwig Pettersson hoppas ta in cirka 20 Mkr under andra kvartalet i år.

”Vi ska fokusera på Sverige de kommande åren. Marknaden för företagslån är ju värd 2 000 miljarder kronor, så det fins en del att göra”, säger Ludwig Pettersson.


Innehåll från SnowflakeAnnons

Saxo Banks övergång till molnlösningar realiserar värdet av data

Många finansiella aktörer står inför en betydande förändring, där de måste utvärdera om deras legacy-system är utrustade för att hantera de snabbt ökande kraven på data, särskilt i fråga om skalbarhet och kompatibilitet. Som en följd av detta övergår allt fler företag till molnbaserade lösningar för att bättre förstå och utnyttja sina data.

Förutom att många äldre lösningar lider av brist på skalbarhet, är de ofta också dyra att underhålla och komplexa att förvalta. Detta är faktorer som är avgörande i finansiella miljöer, där smidighet, kostnadseffektivitet och tillgänglighet blir viktigare för var dag som går. Historiskt har data inom finansbranschen lagrats i separata datasilor, -lager eller -sjöar, vilket avsevärt försvårat att skapa en 360-graders vy av den insamlade informationen. Med molndataplattformar blir det lättare att möta sådana utmaningar och därmed utveckla en verkligt datadriven organisation, med full översikt av befintliga möjligheter och risker.

Skalbarhet, funktionalitet och priskontroll

För Saxo Bank syftade övergången från datalagring on-premise till i molnet till att uppnå ökad skalbarhet, bättre funktionalitet och precisare priskontroll, utan att kompromissa med säkerheten. Ejvind Hald, chef för Saxo Banks globala informationslager, förklarar att den snabba förändringstakten inom finansiella lagar och riktlinjer, i kombination med ökade krav på regelefterlevnad, var ytterligare anledningar till att den internationellt kända banken valde att gå över till molnet.

– Nya bestämmelser kräver mer data för att möta ökade krav. Förr eller senare har man så mycket data att det blir svårt att analysera och använda den. Genom att använda en automatiskt uppdaterad molndataplattform sparar våra anställda mycket tid i arbetet med att efterleva internationella lagstiftningar och krav. Det möjliggör också för våra team att arbeta mer självständigt. Molnlösningar är därtill personal- och kostnadseffektiva, vilket underlättar för oss att vara flexibla som företag – vi kan visualisera all vår data och dela dem med rätt personer vid rätt tidpunkt, var de än befinner sig. Det är en enorm fördel när det gäller att realisera värdet av data.

Säker åtkomst dygnet runt

Saxo Bank valde Snowflakes molnplattform som lösning. Den kommunicerar och samlar in samtliga relevanta data och virtualiserar dem sedan automatiskt och omedelbart till alla team. Effekterna har redan varit betydande, men övergången har inte varit helt utan utmaningar. 

– Det fanns en viss oro för att kunderna skulle känna att molnet inte är tillräckligt säkert. Samtidigt förväntar sig våra kunder tillgänglighet dygnet runt, på resande fot, från dag ett. Säkerheten var därför avgörande i vårt val av molnleverantör och vi käånner oss trygga med de avancerade lösningar som Snowflake tillhandahåller. Framöver ska vi också implementera ett krypteringsverktyg från Snowflakes partnernätverk, för att stärka våra redan robusta säkerhetsåtgärder.

Alla tre stora moln på begäran

Christian Andersen, försäljningsdirektör för Snowflake Danmark, förklarar att molnlösningen i fråga ger finansiella aktörer möjlighet att bryta sig loss från existerande legacy-system. Dataplattformen gör det till exempel möjligt för kunderna att lagra sina data i ett eller flera moln, utan att datan någonsin lämnar Snowflake. Resultatet är snabb och säker datadelning i ett globalt nätverk, vilket inkluderar dataset från S&P, Factset, ESG-dataset och många fler.

– I takt med att cyberattacker ökar har det blivit tydligt att heltäckande molnlösningar, och inte on-premise-lösningar, är den säkraste vägen att gå. Därför erbjuder vår plattform en samlad plats för alla data, med förstklassig säkerhet och styrning. Detta är kritiska faktorer för alla finansiella aktörer i dag, avslutar Christian.

Läs mer om Saxo Banks lösningar 

Läs mer om Snowflake

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?