1515

Savelend tar in kapital – siktar på börsen

Låneförmedlaren Savelend tar in 10 färska miljoner. Nu vill bolagets grundare fortsätta expansionen och börsnotera bolaget 2020. 

Savelends vd och grundare Ludwig Pettersson vill ta sin låneförmedlare ut i Europa.
Savelends vd och grundare Ludwig Pettersson vill ta sin låneförmedlare ut i Europa.Foto:Savelend

Låneförmedlaren Savelend (NTL), vars affärsidé är att tillhandahålla en investering- och sparplattform för krediter, tar in 10 miljoner kronor genom en nyemission av aktier. Kapitalet ska användas för fortsatt tillväxt i Europa.

Pengarna har delvis tagits in via investerare på plattformen. Även de existerande delägarna, investmentbolaget Vision Invest och Joel Jakobsson, en av grundarna av betaltjänstföretaget Trustly (NTL), är med på tåget. Ny som delägare är bland annat Sven Engwall, affärsängel med kopplingar till Gevalia-familjen. 

”Vi är verksamma i Sverige och Polen nu, men ska in på fler marknader, förmodligen redan i år. Det här är en förberedande runda. Vi ska ta in mer kapital nästa år”, säger Savelends vd och grundare Ludwig Pettersson.

Han uppger även att bolaget siktar på en börsnotering inom ett par år.

"Vi siktar på en notering 2020, troligtvis på First North, och har redan anlitat rådgivare", säger Ludwig Pettersson.

Savelend öronmärker även en del av emissionen till ett strategiskt förvärv som förväntas offentliggöras under andra halvan september.

”Vi ber att få återkomman om det”, säger vd:n. 

Han menar att bolaget bara är i början av sin tillväxtresa.

”Idag har vi Sveriges och möjligen Nordens mest diversifierade plattform för att hantera fakturaköp, konsument- och företagskrediter samt inkassoportföljer. Vi erbjuder också handel med krediter. Det erbjudandet gör oss unika”, säger han.

Savelend erbjuder sina kreditgivare en förväntad genomsnittlig avkastning på sju till nio procent. 2017 landade intäkterna på dryga 20 miljoner kronor och bolaget prognostiserar 30 miljoner kronor för 2018.


Innehåll från F-secureAnnons

Så enkelt får du ett bra skydd mot cyberbrott – utan att det påverkar din dators prestanda

Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure
Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Genom att automatisera sina attacker kan cyberkriminella i dag slå till mot många och enkelt hitta offer som inte skyddat sina enheter tillräckligt väl.

– Det är viktigt att hålla sina enheter uppdaterade och använda säkerhetsprogram på dem. På så vis undviker man kostsamma och integritetskränkande cyberbrott, säger Mikael Herrala på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Phishing, eller nätfiske, är en typ av cyberbrott som ökar kraftigt. Under 2020 inträffade 34% fler phishingattacker än året innan. Här manipulerar förövarna användare att självmant ge ifrån sig känslig information, som person- eller betaluppgifter, genom att exempelvis få dem att klicka på länkar i brådskande mejl, sms och i chattkonversationer. Informationen kan sedan utnyttjas vid brott eller säljas vidare i kriminella miljöer. 

– Nätfiske ökar kraftigt eftersom det fungerar och det kan automatiseras. Om man får ett oväntat meddelande eller erbjudande som är för bra för att vara sant, blockera avsändaren och radera därefter meddelandet, säger Mikael Herrala.

Ransomware är en annan typ av cyberbrott som ställer till allt mer skada. Genom att på olika sätt få in skadlig kod i offrets dator eller mobila enheter, kan hårddiskar och servrar kapas och krypteras. Offret uppmanas därefter av förövaren att betala en större lösen, till exempel med ospårbar kryptovaluta som Bitcoin, för att få tillbaka tillgången till sin data. 

En ny och ökande typ av cyberbrott är Trickbot, en dold programvara som bland annat tar sig in i offrets dator, öppnar en bakdörr och låter kriminella fjärrstyra datorn för att begå nya brott.

F-Secure TOTAL erbjuder ett brett skydd

Det finns bra och effektiva sätt att skydda sig mot den här typen av cyberbrott. 

F-Secure har utvecklat säkerhetsprogrammet F-Secure TOTAL för privatpersoner och småföretag. Det innehåller flera funktioner och ger ett heltäckande onlineskydd.

– Det skyddar mot mer än bara virus och skadliga program. Det kan blockera webbplatser som försöker lura dig på pengar eller komma åt personuppgifter. Dessutom skyddar det dina pengar när du gör bankärenden och handlar online, förklarar Mikael Herrala.

I skyddet ingår också en VPN-funktion som krypterar användarens internetanslutning för att förhindra att kriminella spionerar eller spårar användarens aktiviteter på nätet. En annan bra funktion är lösenordshanteraren.

– Det är oerhört viktigt att ha långa lösenord och ha olika lösenord för alla sina olika tjänster. Men att komma ihåg dem är för svårt. Med en lösenordshanterare sker det sömlöst över alla dina olika enheter, säger Mikael Herrala.

I F-Secure TOTAL ingår också en avancerad föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på Internet.

F-Secure TOTAL fick prestigepris

I en oberoende jämförelse av AV-TEST, fick F‑Secure SAFE, som är en del av F-Secure TOTAL, de prestigefyllda utmärkelserna Best Protection och Best Performance för år 2020.

– Med F-Secure TOTAL får man ett bra skydd utan att det skapar prestandaförluster. Man kan streama filmer eller spela onlinespel och ändå ha ett fullgott skydd utan att det märks. Det passar hela familjen, avslutar Mikael Herrala.

Klicka här för att prova F-Secure TOTAL utan kostnad. 

Mer från F-secure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med F-secure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?