1515

Savelend tar in 11 miljoner – vill expandera utomlands

Låneförmedlaren Savelend tar in färska miljoner av bland andra betalbolaget Trustlys medgrundare. Nu vill bolagets grundare ta låneförmedlaren utanför Sveriges gränser. 

Savelends vd och grundare Ludwig Pettersson vill ta sin låneförmedlare ut i Europa. Foto: Savelend.
Savelends vd och grundare Ludwig Pettersson vill ta sin låneförmedlare ut i Europa. Foto: Savelend.

Det börjar bli trångt bland låneförmedlarna i Sverige. Förutom Toborrow (NTL), Sparlån (NTL), Froda (NTL) och Lendify (NTL) finns även Gävlegrundade Savelend (NTL). 

Savelend ägnar sig åt att förmedla lån mellan långivare, så kallade peer-to-peer-lån. Bolagets senaste satsning, som lanserades i våras, är en tjänst för företagslån. Men istället för att sätta räntan genom ett auktionsförfarande så sätter Savelend själva räntan genom att göra en riskbedömning av låntagarna.

Savelend planerade redan i våras att ta in 20 miljoner kronor för att finansiera satsningen och göra förvärv. Men bolaget valde att avstå från förvärven och har nu tagit in drygt hälften av det – 11 Mkr. Bland investerarna finns investmentbolaget Vision Invest och Joel Jakobsson, en av grundarna av betaltjänstföretaget Trustly.

Läs även: Savelend utmanar Toborrow med ny tjänst 

Med det nya kapitalet vill vd:n och grundaren Ludwig Pettersson ta den nya tjänsten utomlands.

”Vi vill bli Europas ledande marknadsplats för handeln av krediter. Vi kommer också att anställa fler personer, fortsätta att bygga vår plattform och skala upp vår tjänst som vänder sig till företagare”, säger han.

I fjol hade Savelend en omsättning på närmare 15 Mkr och Ludwig Pettersson förväntar sig en omsättning på 25 Mkr i år och ytterligare en fördubbling för 2018.

”Vi kommer även att vända till svarta siffror nästa år”, säger Ludwig Pettersson.

Kommer ni både kunna expandera och gå med vinst?

”Ja, vår plattform är så pass automatiserad att den behöver väldigt lite handpåläggning.”

Läs även: Nu har Froda lånat ut 250 miljoner till småföretag 


Innehåll från SavelendAnnons

Enastående framgångsrikt Q2 för SaveLend

Efter sommarens börsnotering har har P2P-investeringsplattformen SaveLend haft fortsatt vind i seglet, med stora onboardingar och rekordmånga nya kunder.

– Vi ser det stora intresset som ett kvitto på att detta är ett vinnande koncept, säger vd Ludwig Pettersson.

Läs mer om SaveLends plattform 

Under sommaren börsnoterades investerings- och sparplattformen SaveLend med en överteckning på cirka 680 procent och har nu över 2000 aktieägare. Sedan dess har såväl investerare som aktieägare på plattformen ökat. 

Dessutom har fastighetsförvaltaren Fastum och fackförbundet Akavia genomgått framgångsrik onboarding på faktureringsplattformen och bidragit med kraftigt ökade transaktionsvolymer.

– Vi har haft tydliga finansiella mål på att växa 25 procent organiskt varje år – dessa mål kommer vi att överträffa och vi ser fram emot att sätta upp nya mål inför nästa år. Det fanns en viss oro för att en så stark utveckling skulle anstränga vår organisation, men vi har upprätthållit vår leveranskapacitet utan problem, även under hög belastning. Därmed har vi också fått bekräftelse på plattformarnas skalbarhet.

Överträffar uttalad målsättning

Nyfikenheten på kreditinvesteringar blir allt större, vilket SaveLends peer-to-peer-plattform är ett levande bevis på. Krediter anses vara ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta och avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde än andra tillgångsslag, eftersom det inte är avhängigt börsen i samma utsträckning. Detta har resulterat i att vi kontinuerligt har överträffat vår uttalade målsättning om att leverera 7-9 procents avkastning, vilket vi givetvis avser fortsätta med, betonar Ludwig.

Under augusti presenterades också SaveLends mycket positiva resultat för Q2. Plattformens samlade kapital ökade till 373 miljoner kronor jämfört med 222 miljoner kronor 2020, och snittavkastningen på utlånat kapital låg fortsatt mycket högt, på 10,7 procent. Samtidigt ökade nettoomsättningen med hela 75 procent. 

Med Europa som sitt spelfält

För närvarande är SaveLend aktiva i Sverige, Finland och Polen, vilka är stora marknader för kreditinvesteringar. Fokus ligger i dagsläget på att fortsätta befästa sin närvaro här, men i framtiden är målet att göra hela Europa till företagets spelfält. Ludwig konstaterar dock att det förutsätter en välutvecklad bankinfrastruktur, med fortsatt fokus på automatisering och bra tillgång till kreditdata. 

– Det finns alltid mycket att tänka på när man etablerar sig på nya marknader, men vi har en effektiv och smart modell med enorm potential. Det kommer att bli spännande att vidareutveckla den, avslutar Ludwig.

Sätt igång att investera i SaveLend 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?