1515

Samsung rivstartar nya mobilåret – nu måste Apple jaga på riktigt

Samsung rivstartar det nya mobilåret med två nya håll käften-telefoner. Nu blir det till att jaga för Apple och de andra, skriver Di Digitals Henrik Ek.

Om vi ska börja i den praktiska änden; Det är inte självklart i vilken ficka du ska ha Galaxy Z Flip. Om du har handväska är formatet mycket mer uppenbart tilltalande. 

Men alldeles oavsett är vikbara skärmar ett steg mot ett paradigmskifte i smartphonevärlden. Det här är det första trovärdiga exemplet på det.

Samsungs senaste vikbara telefon, Galaxy Z Flip.
Samsungs senaste vikbara telefon, Galaxy Z Flip.

Fliptelefoner var något som sparade plats redan på 00-talet, men försvann när 10-talets stora glasdisplayer blev melodin. När tekniken nu hunnit ikapp tekniken känns det inte mer än rimligt att ge vikbart en ny chans.

Z Flip är till och med tillverkad i glas, vilket får en att fundera på om definitionen av glas också har förändrats?

Den som hängt med i svängarna känner till att det här är Samsungs andra vikbara telefon. Galaxy Fold som var först ut var banbrytande, men fortfarande en läsplatta.

Samsung Galaxy Fold blir en regelrätt läsplatta i uppfällt läge.
Samsung Galaxy Fold blir en regelrätt läsplatta i uppfällt läge.

Z Flip är en smartphone som vilken smartphone som helst, samtidigt som den förstås inte är det.

Som pryl betraktat är inte värst på någonting – inte snabbast processor, inte bäst kamera, inte längst batteritid. Men den är något ännu viktigare; Annorlunda. 

Dina valmöjligheter de senaste åren har i princip varit begränsade till hur mycket pengar du mår bra av att ha kvar i plånboken till vilket operativsystem du föredrar. 

5,9 eller 6,2 tum stora skärmar – vem bryr sig?

En sak vi absolut bryr oss om är dock kameran. Den förutsätts bli bättre varje gång en ny telefon ser dagens ljus. ”Mobilen” är ju för många i första hand en kamera – och i andra hand en enhet för att dela bilderna du just tagit.

Men det är inget nytt i det, och det har varit det ”tråkiga” med mobilbranschen i ganska många år. Små förbättringar i kameran har varit de stora nyheterna.

Apple tog, för att vara rättvis, ett stort kliv framåt med Iphone 11 Pro vad gäller just kameran (och den bakomliggande mjukvaran), men när vi ser tillbaka på den om några år kommer även den att vara en modell i mängden.

Vilket för oss in på nästa Samsungnyhet – Galaxy S20 Ultra.

Om Z Flip har ett sparsmakat inre i utbyte mot ett spektakulärt yttre är S20 Ultra raka motsatsen.

Fullproppad med den senaste tekniken och fullt fokus på foto. Efter resonemanget ovan kanske den också borde höra hemma i facket av förtjänstfulla uppgraderingar, men inget för historieböckerna. Men S20 Ultra har en god chans att åtminstone få en egen fotnot i historien.

Med tre kameror (plus en selfiekamera) täcker den in hela spektrat från vidvinkel och standardvidvinkel till telelins. Men sensorn bakom standardlinsen är hela 108 megapixel (att jämföra med Iphone 11 Pros 12 megapixel). De många pixlarna möjliggör högre ljuskänslighet eftersom de vid låg belysning ”klumpas ihop” i serier om nio och bildar en större pixel som därmed blir mer ljuskänslig.

Och telegluggen levererar hela 4X optisk zoom (att jämföra med 2X i Iphone 11 Pro).

För att lyckas med det – det vill säga uppnå tillräckligt avstånd mellan lins och och sensor för att komma upp i 4X zoom – har Samsung placerat sensorn i mitten av telefonen, vinklad åt sidan med en spegel i 45 grader vid själva öppningen (tänk periskop).

Samsung promotar kamerariggen som att den har 100X zoom, men det är alltså digitalzoom. 

Med sådana otroliga siffror är det lätt att tro att kameran skulle dansa vals med konkurrenterna. Men riktigt så stor effekt har det faktiskt inte på slutresultatet. Samsungmjukvaran är också lite väl aggressiv med sin efterbehandling vad gäller skärpa och kontrast.

Samsungs kamerauppsättning i S20 Ultra. De tre linserna till vänster är kameror, till höger syns blixt och en avståndssensor.
Samsungs kamerauppsättning i S20 Ultra. De tre linserna till vänster är kameror, till höger syns blixt och en avståndssensor.

Samsungs lanseringar är årets första, men det är inte primärt tidpunkten som gör att de andra hamnat på efterkälken. De nämnda släppen är tveklöst två monumentala avtryck på marknaden. Röken har onekligen lagt sig efter de brinnande batterierna och Samsung går från pliktuppdateringar till att förändra samtalet.

Apple brukar vara duktiga komma in som tvåa med ny hårdvara, men ändå driva narrativet att de uppfinner allt på nytt.

Det blir väldigt svårt den här gången. Nu måste de jaga på riktigt.

 


Innehåll från AdmincontrolAnnons

En digitaliserad arbetsplats – med minskad risk för cyberattacker

På senare år har en digitaliserad arbetsplats varit en hög prioritet för många företag. Samtidigt jobbar allt fler hemifrån, vilket ökar behoven av säkra och fullt digitala lösningar – inte minst när mängden cyberattacker blir alltmer förekommande och förödande.

– Genom vår styrelseportal kan dokument delas och signeras digitalt på ett väldigt enkelt och säkert sätt, säger Rebecka Soma, Country Manager på Admincontrol i Sverige.

Sättet vi lever på har förändrats drastiskt i samband med coronapandemins intåg runt om världen, men kanske allra främst hur och var vi arbetar. Dessförinnan var kontoret allt som oftast en obligatorisk arbetsplats på daglig basis. När hemmakontor blivit allt vanligare har flera svenska bolag under det senaste året vittnat om en markant ökning av cyberattacker, och både SÄPO och Internetstiftelsen har i flera rapporter skrivit om hur attackerna blir fler i pandemins spår. Enligt Rebecka Soma, Country Manager på Admincontrol i Sverige, kommer därför kompetens inom cybersäkerhet bli av högsta vikt framöver.

Tidigare med hjälp av en kontorsnärvaro kunde viktiga dokument signeras direkt på plats, något som innebar en problematik när företag stängde ner och drev sin verksamhet via distans. Det ställde nya krav på smidiga och säkra digitala lösningar, och Admincontrol blev snabbt ett alternativ som visade sig gynnsamt för den nya tidens behov. 

– Säkerhet är väldigt viktigt för oss. Vi kan se att behovet ökat lavinartat under pandemin; elektronisk signering används mer än någonsin. Vår tjänst möjliggör att alla tryggt kan jobba var som helst utan att behöva infinna sig i styrelserummet så fort något ska signeras, berättar Rebecka Soma.

Säkerheten måste prioriteras

Den snabba omställningen till hemmakontor och virtuella möten gjorde att många bolag förlitade sig på olika digitala tjänster – som inte alltid var helt optimala och tillräckligt säkra för ändamålet. Företagens styrelseledning måste därför förstå området kring cybersäkerhet och hur de kan arbeta för att motverka det, menar hon.

– Alla kommer behöva sträva mot en bra säkerhetskultur inom sina företag. En absolut majoritet av felen som sker på en arbetsplats är ”human errors”, och risken för att göra fel när man inte vistas på kontoret ökar ju också. Därför blir en god säkerhetskultur extremt viktigt.

Enligt statistik från tidigare i år, framtaget av cybersäkerhetsföretaget Cybint är just human errors anledningen till hela 95 procent av alla intrång.

– Har man ett bra säkerhetstänk är man mycket bättre rustad för en eventuellt kommande cyberattack. En bra och enkel åtgärd är att använda tvåfaktorsautentisering, men det till trots är det bara fyra av tio som nyttjar det.

En tjänst för nya tider

Det talas mycket om vad som väntar arbetsvärlden och den nya samtiden när vi återgår till det normala. Många är eniga om att pandemin avsevärt skyndat på digitaliseringen och många av de tjänster och arbetssätt som vi idag tillämpat förväntas stanna kvar även efter pandemin.

En av dessa är just elektronisk signering, och företag som inte rustat upp med tjänster likt dessa förväntas snabbt hamna efter i förhållande till sina konkurrenter. 

– Vinningen är oerhört stor med att kunna signera digitalt. Dels är det mer miljövänligt i och med att det eliminerar stora mängder papper, men det möjliggör också en större frihet för alla inblandade när de inte behöver infinna sig på en specifik plats.

Med Admincontrol samlas allt från digital dokumentstyrning och ett förenklat samarbete för styrelse och ledning på en och samma plats. Dessutom är det Sveriges enda ISO 27001:2013-certifierade styrelseportal och utlovar effektiva och säkra styrelsemöten – på ett användarvänligt vis.

– Med Admincontrol blir det en säkrare hantering när vi inte längre har samma förutsättningar som förr, avslutar Rebecka Soma.

Ladda ner Admincontrols e-bok för att lära dig mer om ”utvärdering av dina investeringar i styrelsens teknologi” här 

 

Mer från Admincontrol

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Admincontrol och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?