1515

"Samarbeten livsavgörande för Spotify"


Både Telia och Spotify blir starkare tillsammans. För Spotify kan utökade samarbeten vara ett viktigt drag när Apple Music snart slår ned på marknaden.

Foto:Joey Abrait

För två år sedan valdes Spotifygrundaren Martin Lorentzon in i Telia Soneras styrelse. Det verkar ha blivit början på en kärleksaffär mellan de två bolagen. Matchingen är enkel att se redan vid en första anblick:

  • Spotify behöver växa rejält för att nå stordriftsfördelar. Inte minst nu när Apple, med en krigskassa på smått ofattbara 1630 miljarder kronor, kastar sig in på marknaden. 
  • Telia Sonera dras med operatörsmarknadens stora utmaning: Priset på datatrafik pressas nedåt och allt mer pengar går istället till så kallade OTT-tjänster (over-the-top) som Facebook och Spotify. 

Läs mer: Telia köper in sig i Spotify

Telia ger Spotify en direkt kanal till hundratals miljoner mobilanvändare.

Tillsammans blir de båda starkare där de i dag är svaga. För Spotify är Teliaaffären ett rimligt svar på Apples lansering av Apple Music. Telia Sonera är, om än inte Apple-stort, så i alla fall ett stort bolag. Via sina intressebolag är Telia Sonera en av de största mobiloperatörerna i Norden och Baltikum men också i Ryssland och Turkiet. Daniel Ek gav själv en vink om vad som skulle hända i en DN-intervju häromveckan:

“Vi vill nå ut med vår plattform. Det enda fallet där vi skulle vara intresserad av att sälja företaget är om någon skulle erbjuda möjligheten till en större plattform”.  

Telia och Spotify samarbetar redan sedan fem år tillbaka. En trolig följd av affären är att Telia och Spotify i ännu högre utsträckning än kommer att sälja sina tjänster i paketlösningar. Telia ger Spotify en direkt kanal till hundratals miljoner mobilanvändare. Det kan användas av Spotify för att höja tillväxten av betalande, eller i alla fall via Teliaabonnemang betalande, användare avsevärt. Den typen av samarbeten kan vara ett livsavgörande drag för Spotify. Men trots det är det svårt att se att det skulle räcka för att behålla förstaplatsen på marknaden när Apple Music snart rullas ut. 

Det är lätt att konstatera att Telias varumärke vinner betydligt mer på att förknippas med Spotifys än vice versa.

Läs mer: Apples storlek kan krossa Spotify

Telia då? Till att börja med är det lätt att konstatera att Telias varumärke vinner betydligt mer på att förknippas med Spotifys än vice versa. Genom att baka in Spotifykonton i sina abonnemang får Telia också ett viktigt vapen för att värva nya kunder utan att ge sig in i priskrig med konkurrenterna. Telias vd Johan Dennelind har sedan han tog över för två år sedan satsat på närmarknaderna som Norge, Danmark och Sverige. Med Spotify i portföljen får Telia en starkare ställning i Norden där musiktjänsten har extremt många användare. 

En lite lustig konsekvens av affären är att en halv miljon svenskar, via sina Teliaaktier, nu blivit indirekta delägare i Spotify. Liksom svenska staten som nu (med lite god vilja) kan lista ett av internetindustrins hetaste bolag bredvid SJ och Systembolaget.  

Läs mer: Poddar och video i "nya" Spotify


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?