1515

Salladsbolaget bygger jätteanläggning för 200 miljoner – backas av Karl-Johan Persson

Vertikalodlaren Ljusgårda, som bland annat backas av Karl-Johan Perssons investeringsbolag Philian AB, växlar upp ambitionerna. Den senaste anläggningen har knappt startat innan en ny anläggning ligger i startgroparna, och inom kort väntas en ny finansieringsrunda. 

Ljusgårdas vd Andreas Wilhelmsson (t.v.) vill att all sallad på påse som säljs i Sverige ska vara odlad, skördad och förpackad i landet till 2025. Satsningen backas bland annat av Karl-Johan Perssons investmentbolag Philian.
Ljusgårdas vd Andreas Wilhelmsson (t.v.) vill att all sallad på påse som säljs i Sverige ska vara odlad, skördad och förpackad i landet till 2025. Satsningen backas bland annat av Karl-Johan Perssons investmentbolag Philian.

Di Digital har tidigare rapporterat om Ljusgårdas senaste salladsanläggning på 7 000 kvadratmeter i Tibro. Produktionen har precis kommit igång, men innan färgen hunnit torka fattades beslut om ytterligare en salladsanläggning. Bolaget satsar nu 200 miljoner kronor på den kommande anläggningen på 18 000 kvadratmeter. Lokalen, även den placerad i Tibro, huserade tidigare möbeltillverkaren Offecct. Redan till sommaren påbörjas ombyggnaden och driftsättning planeras till våren 2022.

”Det innebär 60 nya arbetstillfällen inom produktionsstyrkan. Sedan kommer vi växa på tjänstemannasidan också”, säger bolagets vd Andreas Wilhelmsson. 

Läs mer: Vertikalodlaren växlar upp med Karl-Johan Persson som delägare – ska odla 60 ton sallad i månaden 

Med den senaste utbyggnaden som driftsattes i veckan ökar salladsproduktionen från 2 ton i månaden till 60 ton i månaden. I och med den planerade fabriken kommer bolaget producera ytterligare 1 440 ton sallad per år, och kan fortsätta att utveckla sitt produktutbud inom påssallad-sortimentet.

2020 hade bolaget en nettoomsättning på 2,4 miljoner kronor. I fjol fyllde bolaget på kassan med 130 miljoner kronor för bygget där 80 miljoner kronor kom från banklån och 50 miljoner kronor från finansiärer. Bland delägarna märks H&M-kopplade Philian AB, Karl-Johan Perssons investeringsbolag, och i rundan tillkom Julas investmentbolag Jula miljö och teknik.

”Vi kommer göra en ny finansieringsrunda under kvartalet. Att vi ska växa i det här tempot är inget nytt för våra delägare. Nu tar vi fabrik två men när det är klar väntar nästa fabrik”, avslöjar Andreas Wilhelmsson. 

Produkterna har hittills till största delen endast varit tillgängliga i västra Sverige, men i sommar expanderar leveranserna, även till Stockholm. 

”Över 70 procent av all frukt och grönt vi äter i Sverige är importerat. Den svenska marknaden och produktionen är enormt eftersatt på detta område och vårt mål är att all sallad som säljs i påse ska vara odlad, skördad och förpackad i Sverige till 2025”, kommenterar Andreas Wilhelmsson. 

 

Intresserad av food tech? Missa inte Di tv:s Hållbart Näringsliv om de nya proteinkällorna.

 

 


Innehåll från SeavusAnnons

8 tips för en smidig migration till Atlassian Cloud

Många känner redan till det faktum att Atlassian slutade att sälja sina lokala licenser från och med februari 2021. Om ni använder några Atlassian-verktyg med hosting så innebär det alltså att ni kan behöva byta till molnet snart. Oavsett storleken på er organisation så kan migrationsprocessen till Atlassian Cloud verka komplicerad och till och med läskig i vissa fall. Med rätt strategi, planering och utvärdering kan dock migrationen till molnet bli stressfri och utan driftstörningar. 

Som en auktoriserad Atlassian Enterprise Gold Solution-partner har Seavus certifierade ingenjörer kunskap och insikter om vad ni måste tänka på och förbereda för innan ni påbörjar migrationsprocessen, samt hur ni drar nytta av den.

Här kommer några av de bästa tipsen från Seavus experter, och ni bör vara uppmärksamma på dem när ni migrerar till Atlassian Cloud:

1.  Kolla upp juridiska problem med datalagring

Det första ni måste göra är att kolla upp eventuella juridiska problem som kan uppstå i samband med koppling till datalagring i Atlassian Cloud. Det är väldigt viktigt att tackla och lösa alla dessa problem innan ni börjar planera migrationsprocessen. Detta gör att ni kan vara säkra på att ni faktiskt kan byta till molnet innan ni påbörjar de förberedande aktiviteterna.

2. Informera användare om den kommande migrationen

Eftersom Atlassians verktyg oftast används på daglig basis är det av yttersta vikt att man informerar alla användare om den kommande migrationen och förbereder dem på de associerade förändringarna. Ni måste informera alla intressenter och användare att en migration till molnet planeras och vad de kan vänta sig av processen. Det ger dem tid att vänja sig vid tanken och förbereda sig på de kommande förändringarna. Vidare kommer detta även förbereda dem på UAT-delen.

3. Utvärdera er Atlassian-produkts tillgänglighet i molnet

Det är rekommenderat att öronmärka lite tid åt att utvärdera alla appar ni använder ovanpå Atlassian-produkterna och kontrollera deras tillgänglighet i molnet. Om något tillägg inte är tillgängligt så måste ni kolla upp och planera andra alternativ.

4. Bestäm användarautentisering 

När det kommer till autentisering av användare så måste ni slå fast önskad användarautentisering för molnet. Om SSO (single-sign-on) behövs måste molnsidan ställas in för det.

5. Planera användarmigration

En av sakerna ni måste vara uppmärksamma på är att bestämma hur ni ska migrera användare samt bekräfta migrationsvägen för användarna.

6. Välj rätt migrationsmetod

Ni måste se till att välja rätt migrationsmetod baserat på produkterna ni migrerar och huruvida ni redan har något på molnsidan.

7. Glöm inte att köra en testmigration

När ni migrerar till molnet är det viktigt att köra minst en testmigration efter vilken ett UAT genomförs.

8. Följ alla ändringar

Att migrera till molnet är en process, och därför är det fördelaktigt att ha en plats där man följer all relevant information. Vidare ska ni ta fram en steg för steg-bok för er test- och produktionsmigration.

Som ni redan vet är planering nyckeln till framgång vid migration till molnet. Om ni vill lära er mer om hur man gör denna process smidig, kostnadseffektiv och mindre tidskrävande så ska ni ansluta er till oss vid Atlassian Clould-workshop: Hur man förbereder en framgångsrik molnmigration 

 

Mer från Seavus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Seavus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?