1515

Säkerhetsbolaget fyller kassan – närmar sig ”globalt mobilt bank-id”

Säkerhetsbolaget Covr Security har efter ”krävande kapitalanskaffningsprocesser” i pandemins spår kammat hem 20 miljoner kronor. Nu ska bolaget på allvar rulla ut vad de menar är en ”banbrytande global id-plattform” i början på nästa år. 

Bakom Covr står it-säkerhetsexperten Peter Alexanderson (arkitekten bakom mobilt Bank-id) och tech-entreprenören Patrik Malmberg.
Bakom Covr står it-säkerhetsexperten Peter Alexanderson (arkitekten bakom mobilt Bank-id) och tech-entreprenören Patrik Malmberg.Foto:jonasnoren.se

Covr Security, med tech-entreprenören Patrik Malmberg och it-säkerhetsexperten Peter Alexanderson (arkitekten bakom mobilt Bank-id) i spetsen, ser enorm marknadspotential i sin nya produkt.

”Det blir fruktansvärt mycket lättare för slutkonsumenten. Det är som ett mobilt bank-id, fast globalt. Det skulle kunna revolutionera tilliten till internet där konsumenten har full kontroll på sina login, transaktioner och kortbetalningar”, säger Patrik Malmberg.  

Covr har sedan tidigare en multifaktor-autentiseringslösning som används av banker och finansiella institut i Sydostasien.

Med den nya tjänsten förenklas processen för kundkännedom, eller ”Know your costumer”-processen.

Läs mer: Stämde bank-id på 6 miljarder – förlorade i rätten och går i konkurs

Vill man till exempel hyra ut sitt hem via en marknadsplats måste man i dagsläget gå igenom flera steg som att skanna sitt id-kort, göra ansiktsigenkänning och ibland även gå in på ett fysiskt bankkontor för att bevisa sin identitet. 

Med den nya produkten behöver kunden bara göra den här processen en gång, varpå personen får en QR-kod att återanvända.

Den nya plattformen kommer lanseras via globala partners som jobbar med ”eIDV”, alltså elektronisk identifieringsverifiering, och som i sin tur har kunder.

”Våra partners jobbar i dag redan i ett femtiotal marknader och når då ett antal miljoner användare på ett bräde”, fortsätter Patrik Malmberg. 

Det Malmöbaserade bolaget, som bildades 2015, har tidigare gjort fem finansieringsrundor på totalt 72 miljoner. Under den senaste sjätte omgången på 20,7 miljoner kronor fanns det två käppar i hjulet.

Läs mer: Apple höjer säkerheten mot konkurrenterna – så kommer det märkas i svenskarnas Iphones

”Den ena aspekten är att inga investerare tagit fysiska möten, något de flesta stora globala aktörerna förväntar sig innan man investerar ”, kommenterar vd Patrik Malmberg.

Den andra parametern är att många investerare ändrat riskprofilen under pandemin, fortsätter han.

Covr kan i nuläget inte berätta vilka investerarna är, men kan avslöja så mycket som att det finns familjebolag och professionella investerare från Sverige och övriga Europa bland deltagarna.

Sedan tidigare finns flera kända namn med på ägarlistan. Bland andra Martin Randel, medgrundare av det framgångsrika dryckesbolaget Vitamin Well, och före detta vd och delägare vid det digitala logistikbolaget Unifaun, samt Victor Bengtsson, en av storägarna bakom elektronikjätten Netonnet.  

”De har varit mycket aktiva ägare men i just den här rundan har de inte deltagit”, kommenterar Patrik Malmberg, och tillägger att bolaget kommer göra en större kapitalrunda när pandemin lagt sig.

Bolaget vill inte uppge en värdering, men under förra brutna räkenskapsåret hade bolaget intäkter på drygt 8 miljoner kronor, och en rörelseförlust på knappt 21 miljoner kronor. 

Intäktsmålet fram till nästa sommar i det brutna räkenskapsåret ligger på 3 miljoner dollar, omräknat drygt 26 miljoner kronor, för att året därpå växa till cirka 11 miljoner dollar, alltså lite över 95 miljoner kronor. Bolaget håller även fast vid tidigare mål om att spränga miljardvallen 2025.

”Sedan får vi se om vi ska springa i snabbare takt eller om vi ska anpassa modellen”, kommenterar Patrik Malmberg. 

Läs mer: Säkerhetsexperten: Här är hackarnas måltavlor – i ditt hem


Innehåll från AccountorAnnons

Automatisering frigör tid, höjer kvaliteten och skapar kundvärde

Magnus Högvall och Cecilia Drugge på Accountor
Magnus Högvall och Cecilia Drugge på Accountor

Redovisningsbranschen består av tusentals små företag och några större aktörer, varav Accountor är en. Deras fokus de senaste åren har varit att investera i att digitalisera verksamheten för att leda branschen i rätt riktning samt skapa en jämn och hög kvalitet för sina kunder. 

– Jobbar man med redovisning och lön kan det bara bli rätt eller fel. Och det måste vara konstant rätt, säger Magnus Högvall, vd Accountor.

Inne på Accountors kontor får man leta länge och väl för att hitta några pärmar. Digitaliseringsresan har pågått i ett par år och övergått till att successivt bli en naturlig del av verksamheten.

– Våra systemleverantörer och våra kunder blir mer och mer digitala och som tjänsteleverantör är det viktigt att vi responderar på den förändringsprocessen. Vi måste jobba digitalt och hjälpa till att driva utvecklingen, säger Magnus. 

– För oss innebär digitaliseringen också en kulturförändring i företaget, vi jobbar tillsammans på ett helt annat sätt än tidigare; robotiseringen och digitaliseringen har resulterat i helt nya arbetsformer. Historiskt har man som konsult ofta suttit ensam och haft hela ansvaret på sina axlar, men med det nya arbetssättet blir man en del av ett team som tillsammans stöttar varandra och delar både framgångar och utmaningar, säger Cecilia Drugge, Head of process improvement.

Accountor har en global koncern i ryggen, och en stor bredd bland sina nästan 300 konsulter. En del av arbetet går ut på att stötta kunden i att använda dagens digitala teknik för sin redovisning, lönehantering och HR. 

– Vi vill att det ska vara enkelt att driva företag i Sverige. Bokföring och löner blir hack i skivan för många bolag idag, då kan det vara en stor hjälp att ha en kunnig och pålitlig byrå bakom sig, säger Magnus.

Digitaliseringen – en win-win

Att digitalisera och automatisera vissa processer minskar risken för att det blir fel och skapar därmed en förutsägbarhet, vilket i sin tur blir en stor trygghet för kunden. När enkla – men tidskrävande – arbetsuppgifter automatiseras kan konsulterna dessutom fokusera på att stötta kunden och skapa det värde som kunden efterfrågar. 

– Det är en modell som är mycket mer uthållig, trygg och framför allt innebär den en stabil leverans och mindre personberoende, säger Magnus.

– Vi kommer nog aldrig nå vägs ände med den digitala utvecklingen och automatiseringen men vi har kommit en bra bit på väg. Genom att skapa tydliga processer och strukturerade arbetssätt kan vi omfördela tiden och låta de monotona uppgifterna robotiseras. På så vis frigör vi mer tid att göra de roliga arbetsuppgifterna – de som skapar kundvärde. Det är en win-win-situation, avslutar Cecilia.

 

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?