1515
Annons

Sajt för skönhetssalonger tar in 9 miljoner

Fintech-investeraren NFT Ventures går in med 9 miljoner i startupbolaget Glamma – som gör en sajt för skönhetssalonger.

Amir Mofidi och Dimitrij Hallengren, grundare av Glamma.
Amir Mofidi och Dimitrij Hallengren, grundare av Glamma.

I våras kunde Di Digital rapportera att Colletor Bank avsatt 100 miljoner kronor för att investera i fintech-bolag. Pengarna gick till riskkapitalfonden NFT Ventures som också hanterar mediebolaget Bonniers Fintech-investeringar.

Nu går NFT Ventures in med 9 miljoner kronor i skönhetssajten Glamma. Glamma är en kombinerad ehandels- och skönhetssajt där kunder kan boka manikyr eller köpa produkter från olika skönhetssalonger. Men är det verkligen fintech?

”Allting handlar om definition. Man kan väl säga att den här investeringen är gjord baserat på de planer vi har framgent snarare än vad vi är i dag”, säger Amir Mofidi, grundare av Glamma. 

Även om Glamma bara har funnits sedan oktober i fjol så är det inget nytt bolag. Glamma är nämligen en relativt nystartad verksamhet inom e-hälsobolaget Bokavård.

Bokavård tog 2013 in mediejätten Schibsted som investerare men lyfte aldrig. Därför såldes bolaget i fjol tillbaka till grundarna efter att Schibstedt skrivit ned värdet på aktierna till noll. Nu har grundarna alltså ställt om till att fokusera på skönhetsbranschen med samma plattform. 

”Faktum är att när man tittar på de här segmenten så är det mer likheter än skillnader. Det är ofta småföretag som drivs av en eller två personer som är bra på det de gör men kan bli starkare på till exempel ehandel och kundanskaffning”, säger Amir Mofidi. 

Teamet bakom Glamma är också i stort sett detsamma som bakom Bokavård. Den stora skillnaden mot Bokavård är, förutom inriktningen, att Glamma också byggt ut en lösning för ehandel.

”Vi har en ambition att ta ett helhetsgrepp om salongernas verksamhet. Vi vill göra mer än bara lösa deras ehandel eller deras tidsbokning”, säger Amir Mofidi.

Glammas affärsmodell bygger, liksom Bokavårds, på att de tar ut en ersättning baserad på transaktioner som görs över sajten.

Läs mer: Svenskt riskkapital in i brittisk lånetjänst


Innehåll från InbooksAnnons

Så får redovisningsbyråerna bättre flyt med Flow

INBooks är den Växjö-baserade uppstickaren som revolutionerar redovisningsmarknaden. Programmet INBooks Flow förenklar det dagliga arbetet hos bokföringskonsulten.

– Vårt fokus är att effektivisera, utveckla och förbättra för byråerna så att de kan ta sig högre upp i värdekedjan, säger Jennie Nivard, produktchef Flow.

Som redovisningskonsult kan det vara en utmaning att få vardagspusslet att gå ihop. Egenskapen ”ha många bollar i luften samtidigt” tycks vara en viktig del i arbetsbeskrivningen. Det gäller att vara serviceminded, ha full kontroll på alla uppdrag, tidsnedläggelse, skattejuridik och viktiga datum – och samtidigt se till att inte lägga för mycket tid på ”fel” saker. 

– Många redovisningskonsulter har olika system för att underlätta planering, tidrapportering, kundkontakter, uppdragsbrev och så vidare, men att lära sig alla dessa system tar tid. De riskerar också att missa något när de ständigt måste hoppa mellan de olika programmen, säger Jennie Nivard, produktchef Flow på INBooks.

Uppdragsbrevet är systemets hjärta

Flow är ett molnbaserat verktyg som samlar redovisningsbyråns alla uppdrag på ett och samma ställe så att konsulterna kan jobba mer effektivt.

– När du har allt i samma vy får du större överblick. Allt blir tydligare och du får kontroll över arbetsdagen. Resursfördelningen på byrån blir mer effektiv när byråledaren får tillgång till konsulternas planering och enkelt kan flytta aktiviteter mellan olika personer, säger Jennie.

INBooks VD Mikael Folkesson vill gärna lyfta fram funktionen ”uppdragsbrevet”.

– Vi grundare, som alla kommer från branschen, såg det stora behovet att digitalisera och effektivisera. Den verkliga knuten vi lyckats lösa är att vi har digitaliserat grunden för samarbetet mellan byråerna och deras kunder – de så kallade uppdragsbreven – och sedan byggt hela systemet runt det. 

I uppdragsbrevet stipuleras vad byrån ska göra, till vilket pris etcetera. 

– Det är ”hjärtat i systemet”. Klienten skapar snabbt ett uppdragsbrev i programmet och låter sedan klienten signera det digitalt med Kivra. På så sätt kvalitetssäkras alla byråns processer från början och det går smidigt att göra uppdateringar efterhand, säger Jennie.

Frigör resurser och höjer kompetensen

INBooks mål är högt ställda – att öka lönsamheten i hela branschen. 

– Idag hotas redovisningsbyråerna av sjunkande marginaler. Flera av deras tjänster är svåra att ta betalt för hos en mindre kund, och i och med att 90 procent av Sveriges företag är småföretagare är det ett växande problem. Vi digitaliserar den typ av tjänster som byråerna inte tjänar pengar på idag och frigör i stället resurser till sådant som ökar kompetensen och kan ge större värde till kunderna, säger Mikael. INBooks grundades 2019 och företaget växer snabbt. 

– Den första versionen av vårt bokföringsprogram för små företagare, INBooks Go, lanserades senhösten 2019 och INBooks Flow lanserades hösten 2021. Vi har hela tiden haft användarupplevelsen i fokus och gensvaret från marknaden har varit fantastiskt, säger han.

Småländska rötter

INBooks kommer från Växjö, staden som varit hemvist för många bolagsraketer inom just bokföringsbranschen.

– Ja, Växjö har ju blivit en hub för företag inom digital ekonomi. Jag är själv gammal programmerare och entreprenör. När jag var ung satt jag hemma och knåpade ihop ett eget redovisningssystem i DOS – sedan åkte jag runt och sålde det med min moped. Jag hade ett tiotal kunder som mest, avslutar Mikael.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inbooks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?