1515

Saas-bolaget till First North – används av artister som Justin Bieber

Danska Linkfire hjälper underhållningsbranschen att samla länkar till musik, konsertbiljetter och merchandise för fansen. Nu vill bolaget till svenska First North genom en nyemission. ”Sverige har ett bra 'track record' när det gäller musik”, säger bolagets vd Lars Ettrup.

Lars Ettrups Linkfire hjälper världsartister som Justin Bieber att samla länkar till fansen
Lars Ettrups Linkfire hjälper världsartister som Justin Bieber att samla länkar till fansen

Bolaget grundades 2014 av Lars Ettrup och Jeppe Faurfelt med huvudsäte i Köpenhamn, men har även mindre kontor Los Angeles, New York och Lissabon. Per den 31 december hade bolaget 59 anställda.

Linkfire har två intäktsben, saas-plattformen Linkfire Marketing Platform (saas innebär mjukvara som prenumerationstjänst, red. anm) och nätverket Linkfire Discovery Network. 

Plattformen hjälper musikbolag att skapa smarta länkar för alla produkter kopplade till artisten, som kan delas på webbsidor och appar. Tjänsten genererar också data om målgrupperna och konsumtionsmönster.

”Det låter kanske inte så spännande att bygga länkar, men det är mycket betydelsefullt för musikindustrin. Våra länkar kopplar ihop fans med de rätta musiktjänsterna. Det finns en rad streamingtjänster i dag, och ju mer komplext det blir, desto svårare blir det för fansen att hitta rätt sång på rätt plattform”, förklarar bolagets medgrundare och vd Lars Ettrup.

Nätverksdelen innefattar ett samarbete med stora sociala medie-appar som Snapchat och streamingtjänsten Twitch, med flera hundra miljoner användare, där Linkfire är integrerat direkt i appen. 

”När Justin Bieber 'snapar' till sina 200 miljoner fans om sin nya låt så kan han direkt se hur många som klickar med hjälp av vår tjänst”, förklarar Lars Ettrup.

Plattformen har över 85 000 prenumeranter vilket inkluderar en majoritet av artisterna på musiklistan Billboard topp 100 och de tre största musikbolagen Universal Music Group, Sony Music Entertainment and Warner Music Group. 

Under 2020 generade bolaget 1,5 miljarder klick, och bolaget omsatte 24,7 miljoner danska kronor, motsvarande 33,4 miljoner svenska kronor. Det motsvarar en årlig tillväxt på 43 procent. 78 procent av omsättningen kom från prenumerationer medan övriga 22 procent kom från provision.

I det första kvartalet 2021 låg omsättningen på 7,4 miljoner danska kronor, motsvarande 10 miljoner svenska kronor. Motsvarade kvartal i fjol låg på 5 miljoner danska kronor, vilket innebär 6,8 miljoner svenska kronor. 

Noteringserbjudandet kommer att riktas till både institutionella investerare och allmänheten med beräknad första handelsdag i slutet av juni. Bolaget kan inte offentliggöra några ankarinvesterare i dagsläget, men intresset har varit stort avslöjar Lars Ettrup. 

Med noteringen kommer Linkfire att fortsätta utöka marknadsandelarna både organiskt och genom möjliga förvärv. De finansiella målen på medellång sikt är en organisk årlig tillväxttakt på mellan 50 till 70 procent och en bruttomarginal på runt 80 procent. 

Varför väljer ni svenska First North och inte den danska motsvarigheten?

”Sverige har för det första ett starkt 'track record' när det gäller musikindustrin och underhållning. Svenska First North är dessutom är en starkare marknad med större investerare än den danska. Det är mer meningsfullt för oss att listas i Sverige”, säger han.

 


Innehåll från F-secureAnnons

Så enkelt får du ett bra skydd mot cyberbrott – utan att det påverkar din dators prestanda

Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure
Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Genom att automatisera sina attacker kan cyberkriminella i dag slå till mot många och enkelt hitta offer som inte skyddat sina enheter tillräckligt väl. 

– Det är viktigt att hålla sina enheter uppdaterade och använda säkerhetsprogram på dem. På så vis undviker man kostsamma och integritetskränkande cyberbrott, säger Mikael Herrala på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Phishing, eller nätfiske, är en typ av cyberbrott som ökar kraftigt. Under 2020 inträffade 34% fler phishingattacker än året innan. Här manipulerar förövarna användare att självmant ge ifrån sig känslig information, som person- eller betaluppgifter, genom att exempelvis få dem att klicka på länkar i brådskande mejl, sms och i chattkonversationer. Informationen kan sedan utnyttjas vid brott eller säljas vidare i kriminella miljöer. 

– Nätfiske ökar kraftigt eftersom det fungerar och det kan automatiseras. Om man får ett oväntat meddelande eller erbjudande som är för bra för att vara sant, blockera avsändaren och radera därefter meddelandet, säger Mikael Herrala.

Ransomware är en annan typ av cyberbrott som ställer till allt mer skada. Genom att på olika sätt få in skadlig kod i offrets dator eller mobila enheter, kan hårddiskar och servrar kapas och krypteras. Offret uppmanas därefter av förövaren att betala en större lösen, till exempel med ospårbar kryptovaluta som Bitcoin, för att få tillbaka tillgången till sin data. 

En ny och ökande typ av cyberbrott är Trickbot, en dold programvara som bland annat tar sig in i offrets dator, öppnar en bakdörr och låter kriminella fjärrstyra datorn för att begå nya brott.

F-Secure TOTAL erbjuder ett brett skydd

Det finns bra och effektiva sätt att skydda sig mot den här typen av cyberbrott. F-Secure har utvecklat säkerhetsprogrammet F-Secure TOTAL för privatpersoner och småföretag. Det innehåller flera funktioner och ger ett heltäckande onlineskydd.

– Det skyddar mot mer än bara virus och skadliga program. Det kan blockera webbplatser som försöker lura dig på pengar eller komma åt personuppgifter. Dessutom skyddar det dina pengar när du gör bankärenden och handlar online, förklarar Mikael Herrala.

I skyddet ingår också en VPN-funktion som krypterar användarens internetanslutning för att förhindra att kriminella spionerar eller spårar användarens aktiviteter på nätet.

En annan bra funktion är lösenordshanteraren.

– Det är oerhört viktigt att ha långa lösenord och ha olika lösenord för alla sina olika tjänster. Men att komma ihåg dem är för svårt. Med en lösenordshanterare sker det sömlöst över alla dina olika enheter, säger Mikael Herrala.

I F-Secure TOTAL ingår också en avancerad föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på Internet.

F-Secure TOTAL fick prestigepris

I en oberoende jämförelse av AV-TEST, fick F‑Secure SAFE, som är en del av F-Secure TOTAL, de prestigefyllda utmärkelserna Best Protection och Best Performance för år 2020.

– Med F-Secure TOTAL får man ett bra skydd utan att det skapar prestandaförluster. Man kan streama filmer eller spela onlinespel och ändå ha ett fullgott skydd utan att det märks. Det passar hela familjen, avslutar Mikael Herrala.

Klicka här för att prova F-Secure TOTAL utan kostnad. 

 

Mer från F-secure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med F-secure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?