1515
Annons

Saas-bolaget får ny storägare: ”Ser stor tillväxtpotential”

Saas-bolaget Netigate får in danska GRO Capital som ny storägare i en affär. ”Vi har satt ihop en plan och planerar att växa organiskt med 30 procent varje år”, säger Netigates vd Mikkel Drucker.

Mikkel Drucker är vd för Netigate.
Mikkel Drucker är vd för Netigate.

Analysföretaget Netigate grundades 2005 och säljer ett verktyg för kund- och medarbetarundersökningar. Bland kunderna finns bland annat Spotify, Circle K och Skistar. 

2021 omsatte bolaget 146 miljoner kronor, med en förlust på 10 miljoner kronor. 

”Vi har satt ihop en plan och planerar att växa organiskt med 30 procent varje år”, säger företagets vd Mikkel Drucker.

Netigate har i dag kontor i Stockholm, Oslo, Frankfurt, Berlin och Warszawa och sysselsätter runt 150 medarbetare. 

Nu tar de in kapital från den danska private equity-fonden GRO Capital som investerat i fler än 25 tech- och mjukvarubolag, bland annat det svenska IT-bolaget Tacton System

”De är motiverade av vår marknad och ser stor tillväxtpotential. Kriget om talanger har påskyndats av pandemin. Att vara närmare anställda och kunder är nu viktigare än någonsin tidigare.” 

Exakt hur mycket GRO Capital går in med vill Mikkel Drucker inte delge. Men vd:n menar att det rör sig strax under en miljard kronor, vilket gör dem till majoritetsägare. 

Sedan tidigare är Netigate värderade till 256 miljoner kronor.

Med pengarna kommer Netigate fortsätta investera i sin produktutveckling. Planen är också att ta klivet ut i övriga Europa och så småningom börja verka på den globala arenan.  

”Tanken är att bli marknadsledare på mellanmarknaden i Europa och just nu är siktet inställt på Storbritannien. Så småningom kommer vi vilja in i USA men tänker ta en marknad i taget.” 

Innehåll från SEBAnnons

Nytt biogummi från restprodukter i skogen ska spara koldioxid

Fossilbaserat gummi ersätts med ett biogummi som tillverkas av restprodukter i skogsindustrin.

Reselo vill gå i fronten för en mer hållbar värld.

– För varje kilo syntetiskt gummi som ersätts så kan mellan tre och fem kilo koldioxid sparas, säger Henrik Otendal, vd.

Vinnarna av New Ideas-priset i SEB:s The Next Awards är företaget Reselo. I juryns motivering står bland annat att ”Företaget inspirerar genom stora ambitioner att vara i framkant för hållbar ekonomi och materialförsörjning.”

Allt började för drygt två år sedan då Henrik Otendal, Josefin Larsson och Thomas Baumgarten råkade springa på varandra under ett evenemang för startups på KTH i Stockholm.

De upptäckte snabbt att de hade liknande idéer och ambitioner och bestämde sig för att satsa tillsammans.

– Affärsidén bygger på att vi har utvecklat en process där man tar restprodukter från skogsindustrin, som annars skulle ha eldats upp, och skapar ett gummi av, säger Henrik Otendal.

Henrik Otendal.
Henrik Otendal.

Reselos gummi blir ett hållbart alternativ till de två gummisorter som i huvudsak används idag; naturgummi och syntetiskt gummi som är baserat på olja.

– Vårt gummi blir kostnadseffektivt. Materialegenskaperna är likadana som de gummisorter som finns idag, och det går att tillverka i den befintliga utrustning som tillverkarna redan har.

Reselos tre grundare började ringa runt till potentiella kunder som de gärna ville samarbeta med.

– Efter 15 samtal hade alla sagt ja till att utvärdera vårt material i deras produkter, och trenden har fortsatt, säger Henrik Otendal och nämner skor, mode, friluftsliv, träningsutrustning och leksaker som kategorier av branscher där intresset är särskilt starkt.

Med hjälp av RISE Processum i Örnsköldsvik togs Reselos nya gummi fram i mindre upplaga.

– Nu är vi i en kapitalanskaffningsprocess för att sätta upp vår egen tillverkning. Vi räknar med att ha en pilotanläggning klar under 2023 och en industriell anläggning klar för att börja producera 2025, och sen skala upp.

Som vinnare av New Ideas-kategorin tilldelas Reselo en plats i tillväxtprogrammet Greenhouse med skräddarsydd expertrådgivning. Man garanteras också en plats i SEB Innovation Forum, med möjlighet att pitcha företaget inför 200 investerare.

– Det betyder enormt mycket. Vi tror att tiden fram till att vi kan vara ute på marknaden kommer att förkortas rejält genom att vi får chansen att träffa rätt investerare från början, säger Henrik Otendal.

Han konstaterar också att det är en ständig kamp att driva ett startup-bolag.

– Allt tar längre tid än man tror. Men den här vinsten är ett sätt för oss att nå igenom bruset, vi får lite uppmärksamhet vilket betyder mycket eftersom det är en bit kvar tills vi är ute på marknaden.

– Dessutom har hela processen varit superkul och inspirerande med bra frågor och input från en väldigt professionell och namnkunnig jury.

Är du intresserad av att delta? Här kan du ansöka till The Next Awards 2023.   

Mer från SEB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera