1515
Annons

Så stor blir Northzones nya rekordfond

Skandia, Tredje AP-fonden och Sjätte AP-fonden är med och investerar i Northzones nya miljardfond. Totalt hoppas riskkapitalbolaget, med Spotify och Klarna i portföljen, ta in rekordhöga 2,8 miljarder kronor, avslöjar Di Digital.

Hans Otterling och Pär-Jörgen Pärson, general partners på Northzone, och Jessica Nilsson, ansvarig för tillväxtinvesteringar på Northzone.
Hans Otterling och Pär-Jörgen Pärson, general partners på Northzone, och Jessica Nilsson, ansvarig för tillväxtinvesteringar på Northzone.

Med en historia som går tillbaka till 1996 är Northzone idag Sveriges ledande riskkapitalbolag inom techsektorn. Sedan starten har man investerat i över 100 bolag, bland annat svenska fixstjärnor som Spotify, Klarna, Izettle och Tobii.

Vissa affärer har blivit enorma succéer. I fjol kammade man exempelvis hem en vinst på över 1,2 miljarder kronor i samband med försäljningen av innehavet i den svenskgrundande, ryska Blocket-kopian Avito.

Läs mer: Northzone gör miljardklipp i Avito

Framgångarna har fått svenska och internationella pensionsjättar att flockas till bolagets fonder. Northzones senaste fond, Northzone VII, stängde i december 2014 med 2,3 miljarder kronor (250 miljoner euro) i åtaganden från investerare.

Nu kan Di Digital avslöja att Northzone är nära att stänga första etappen i sin nya miljardfond. Denna första etapp uppges inrymma cirka 2,3 miljarder kronor och bli klar inom 1-2 veckor. Men slutmålet uppges vara att ta in hela 300 miljoner euro, motsvarande 2,8 miljarder kronor, före utgången av juni månad, enligt en källa.

Läs mer: Jessica Nilssons Hellofresh ställer in börsnotering

Stämmer uppgiften blir det Northzones största fond genom tiderna.

”Jag har ingen kommentar till detta”, säger Hans Otterling, partner på Northzone.

Skandia, Tredje AP-fonden och Sjätte AP-fonden är alla med och investerar i den nya fonden, enligt flera källor. Hur mycket var och en av dessa pensionsjättar förbinder sig att gå in med är inte känt. Men ett typiskt åtagande för ett bolag som Skandia är 200–300 Mkr.

Läs mer: Pensionsjättar nobbar EQT Ventures rekordfond

Orsaken till att Northzone stänger en första etapp nu är, enligt uppgift, att man behöver plocka in kapital till en rad nya investeringar som ska bli klara innan sommaren.

Finanskändisar går in i Kry-grundarens haussade olja: ”Vi är redan inne på nästa runda”

Josefin Landgårds bolag Mantle verkar inte ha inte lidit någon större skada av Läkemedelsverkets beslut att förbjuda deras cannabisolja. Den nya hudvårdsserien går som på räls och grundarna har siktet internationellt.

Josefin Landgård har grundat Mantle tillsammans med Stina Lönnkvist
Josefin Landgård har grundat Mantle tillsammans med Stina LönnkvistFoto:Josefine Stenersen

Mantles medgrundare och vd Josefin Landgård, som också var med och startade vårdgivaren Kry 2014, har precis avslutat sitt måndagsmöte med teamet på fem personer. Snart ska de bli åtta. 

Bolagets försäljning av en ny hudvårdsserie som innehåller så kallad cannabidiol-olja, CBD-olja förkortat, har gått som tåget sedan den lanserades i december 2020. 

Från att bolagets intäkter helt stannade av, på grund av att Läkemedelsverket förbjöd försäljningen av den CBD-oljan i mars i fjol, är Mantle nu på banan igen. Under 2021 beräknar man att omsätta 10 miljoner kronor.

”Vi visste att det skulle komma utmaningar med Mantle, som det gör när man är i en ny bransch. Men det är också det som gör att det finns stor potential”, säger Josefin Landgård, och hänvisar även till Krys resa.

Läkemedelsverkets beslut utgick från att oljan kan uppfattas som ett läkemedel, vilket i så fall inte är godkänt i Sverige. Mantle har överklagat till Förvaltningsrätten, men ärendet har inte prövats än.

”Vi är övertygade om att vi ska vinna i frågan, för vi har rätt i sak. Sedan är Sverige bara en marknad, så det är egentligen inte så viktigt. Vi vill använda den svenska marknaden för att bevisa vårt case, men nu har hudvårdsprodukterna tagit sådan fart att det inte är så viktigt längre”, menar Josefin Landgård.

Istället fick bolaget gå ut och be om förtroende från investerare, då de saknade försäljningssiffror att visa upp. Och det gick bra. I november i fjol tog Mantle in en investering på 12 miljoner kronor. Något som grundarna Josefin Landgård och Stina Lönnkvist då valde att inte kommunicera. 

Läs också: Kry-grundaren talar ut om vd-bytet: ”Fick feedback om att jag var gravid” 

Bland de nya ägarna återfinns Oriflame-ägarna Anna af Jochnick och Helene af Jochnick. Även Voi-grundaren Fredrik Hjelm har investerat, via bolaget Semjorka, samt investmentbolaget Ernström & Co som ägs av familjen Hielte-Hobohm och som också är delägare i bolag som Apotea och nyligen i Na-kd. Även Daniel Pilotti, grundare av Ryska Posten, och Johan Karlsson, vd på Slättö, står på ägarlistan. 

Även bolagets tidigare investerare Cristina Stenbeck, Susanna Campbell, Sophia Bendz och Emilia de Poret har lagt in pengar i den nya rundan. 

”De investerare vi har fått in nu är både starka strategiskt och kapitalstarka, vilket innebär att de kan skjuta till kapital i många rundor framöver. Det är inte alla affärsänglar som har möjlighet att vara med hur länge som helst”, säger Josefin Landgård.

CBD-oljan säljs fortfarande på andra marknader och för hudvårdsserien tittar nu Mantle på att börja sälja produkterna i Danmark och Storbritannien. Danmark för att det ligger nära Sverige och det finns en överlapp i skandinavisk kultur och influencers som är de som främst sprider marknadsföringen av produkterna. 

Storbritannien har en mer mogen CBD-marknad, men ännu ingen större spelare som har fått fäste, menar Josefin Landgård.

”Nu har vi galna tillväxtsiffror och vill resa pengar snart igen. Vi diskuterar just nu med brittiska riskkapitalister”, säger Josefin Landgård.

Men att lansera hudvård tar tid. Det är långa ledtider från att ha formulerat en produkt tills att den finns på marknaden. Hudvårdsserien skulle ha lanserats i Sverige förra sommaren, men förpackningarna som produceras i Italien blev försenade på grund av pandemin.

”Vi släppte produkterna 17 december och det blev direkt en hype. Men det är roligt att se att de också konverterar bra i försäljningen”, säger Josefin Landgård.

Förutom på Mantles egna sida säljs hudvården genom bland annat Lyko, Bangerhead och Kicks.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera