1515

Så skapade Bonnier sitt digitala guldägg

Bonniers satsning på digitala medier mynnade ut i en tillverkare av digitala leksaker. 32 titlar och över 140 miljoner nedladdningar senare säljer mediekoncernen sin digitala framgångssaga.

Toca Train är en av Toca Bocas populära appar.
Toca Train är en av Toca Bocas populära appar.

Redan 2009 rekryterades Björn Jeffery till Bonnier AB, som även äger Dagens industri, som chef för ”framtidsmedia” inom bolaget.

Till en början arbetade han och medgrundaren Emil Ovemar med en digital prototyp för Bonnierkoncernens tidskrifter. Projektet, Mag+, hyllades av ingen mindre än Apple-grundaren Steve Jobs.

Läs mer: Bonnier säljer Toca Boca

Först 2010 grundade Björn Jeffery och Emil Ovemar Toca Boca, vars idé om digitala leksaker skilde sig något från de datorspel och appar för barn som fanns att tillgå. De pedagogiska, könsneutrala apparna bröt på många sätt med klassisk speldramaturgi.

Toca Boca var på plats under SXSW förra året. Närvarar gjorde också traditionella leksaksbolag som sett barnen fly till just den digitala spelvärlden.

Toca Boca var på plats under techfestivalen SXSW förra året. Foto: Axel Öberg

Den första appen släpptes till försäljning i mars 2011. I dag kan Toca Boca blicka tillbaka på över 30 speltitlar, och på en egen tv-satsning.

Än i dag drivs bolagets produktutveckling av sex kärnprinciper. Bland dessa finns målet att tillgodose olika barns olika behov, att uppmuntra till lek både vid och bortanför skärmen, en positiv grundsyn på teknik och en konsumtionsfri miljö för barnen som använder apparna. Det går varken att köpa tillägg i apparna eller att finna några renodlade tävlingsmoment i spelen.

Tidigt efter lansering fattade Toca Boca ett avgörande beslut: att erbjuda den digitala frisörsalongen Toca Hair Salon för gratis nedladdning.

Toca Bocas vd och medgrundare Björn Jeffery, fotograferad 2012.

Succén var snart ett faktum. Nyanställningar gjorde att alla medarbetare inte längre rymdes runt det sedvanliga lunchbordet i Stockholm, enligt en artikel i tidningen Chef publicerad 2014.

Kommentar: "En affär där alla är vinnare – utom grundarna"

Året efter lansering, 2012, flyttade Björn Jeffery till San Francisco för att komma närmre Silicon Valley. Samma år upprättade bolaget sin första årsredovisning. Omsättningen på 35 Mkr gav ett rörelseresultat på 8,4 Mkr. Under 2014, det senast redovisade verksamhetsåret, omsatte bolaget 82 Mkr med en vinst på drygt 11 Mkr.

Till en början utvecklade Toca Boca endast produkter till försäljning i App Store, men 2013 tog bolaget klivet in på Android-marknaden. I september förra året nådde Toca Boca 100 miljoner nedladdningar. Idag har bolagets appar laddats ned över 140 miljoner gånger, enligt bolaget. 

Förutom i San Francisco har Toca Boca i dag kontor i Stockholm och i New York. Dotterbolaget Sago Mini har sitt fäste i Toronto.

Spelet Toca Train är en av Toca Bocas populära appar.

Spelet Toca Train är en av Toca Bocas populära appar.

”Vi är en del av Bonnier Group, ett familjeägt företag som rymmer tidningar, tidskrifter, tv, biografer och digitala medier”, stod det på torsdagseftermiddagen på Toca Bocas webbplats.

Det lär det inte göra länge till. Framtiden för Toca Boca ligger hos Spin Master, en kanadensisk leksaksjätte noterad i Toronto.

Förutom fysiska leksaker har Spin Master erfarenhet av att slå mynt av såväl försäljning som licensering av tv-serier och andra produkter.

Läs även: Bonnier säljer Toca Boca


Innehåll från F-secureAnnons

Så enkelt får du ett bra skydd mot cyberbrott – utan att det påverkar din dators prestanda

Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure
Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Genom att automatisera sina attacker kan cyberkriminella i dag slå till mot många och enkelt hitta offer som inte skyddat sina enheter tillräckligt väl. 

– Det är viktigt att hålla sina enheter uppdaterade och använda säkerhetsprogram på dem. På så vis undviker man kostsamma och integritetskränkande cyberbrott, säger Mikael Herrala på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Phishing, eller nätfiske, är en typ av cyberbrott som ökar kraftigt. Under 2020 inträffade 34% fler phishingattacker än året innan. Här manipulerar förövarna användare att självmant ge ifrån sig känslig information, som person- eller betaluppgifter, genom att exempelvis få dem att klicka på länkar i brådskande mejl, sms och i chattkonversationer. Informationen kan sedan utnyttjas vid brott eller säljas vidare i kriminella miljöer. 

– Nätfiske ökar kraftigt eftersom det fungerar och det kan automatiseras. Om man får ett oväntat meddelande eller erbjudande som är för bra för att vara sant, blockera avsändaren och radera därefter meddelandet, säger Mikael Herrala.

Ransomware är en annan typ av cyberbrott som ställer till allt mer skada. Genom att på olika sätt få in skadlig kod i offrets dator eller mobila enheter, kan hårddiskar och servrar kapas och krypteras. Offret uppmanas därefter av förövaren att betala en större lösen, till exempel med ospårbar kryptovaluta som Bitcoin, för att få tillbaka tillgången till sin data. 

En ny och ökande typ av cyberbrott är Trickbot, en dold programvara som bland annat tar sig in i offrets dator, öppnar en bakdörr och låter kriminella fjärrstyra datorn för att begå nya brott.

F-Secure TOTAL erbjuder ett brett skydd

Det finns bra och effektiva sätt att skydda sig mot den här typen av cyberbrott. F-Secure har utvecklat säkerhetsprogrammet F-Secure TOTAL för privatpersoner och småföretag. Det innehåller flera funktioner och ger ett heltäckande onlineskydd.

– Det skyddar mot mer än bara virus och skadliga program. Det kan blockera webbplatser som försöker lura dig på pengar eller komma åt personuppgifter. Dessutom skyddar det dina pengar när du gör bankärenden och handlar online, förklarar Mikael Herrala.

I skyddet ingår också en VPN-funktion som krypterar användarens internetanslutning för att förhindra att kriminella spionerar eller spårar användarens aktiviteter på nätet.

En annan bra funktion är lösenordshanteraren.

– Det är oerhört viktigt att ha långa lösenord och ha olika lösenord för alla sina olika tjänster. Men att komma ihåg dem är för svårt. Med en lösenordshanterare sker det sömlöst över alla dina olika enheter, säger Mikael Herrala.

I F-Secure TOTAL ingår också en avancerad föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på Internet.

F-Secure TOTAL fick prestigepris

I en oberoende jämförelse av AV-TEST, fick F‑Secure SAFE, som är en del av F-Secure TOTAL, de prestigefyllda utmärkelserna Best Protection och Best Performance för år 2020.

– Med F-Secure TOTAL får man ett bra skydd utan att det skapar prestandaförluster. Man kan streama filmer eller spela onlinespel och ändå ha ett fullgott skydd utan att det märks. Det passar hela familjen, avslutar Mikael Herrala.

Klicka här för att prova F-Secure TOTAL utan kostnad. 

 

Mer från F-secure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med F-secure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?