1515

Så ska techbolagen pressa priserna i byggsektorn

 

Kostnaderna för bostadsbyggandet ökar i rask takt. Nu knyts förhoppningarna till en ny generation startupbolag, it-konsulter och robottillverkare som lovar att pressa priserna med hjälp av ny teknik.  

Byggarbetare får allt oftare hjälp av tech-boloag som Fieldly (överst till höger) och Bimobject (bilden underst till höger). Foto: Gorm Kallestad, TT, Fredrik Norrlid, pressbild.
Byggarbetare får allt oftare hjälp av tech-boloag som Fieldly (överst till höger) och Bimobject (bilden underst till höger). Foto: Gorm Kallestad, TT, Fredrik Norrlid, pressbild.Foto:Gorm Kallestad, TT, Fredrik Norrlid, pressbild.

Den svenska byggbranschen har svårt att öka sin produktivitet. Som Dagens Industri rapporterade i början av oktober har byggprisindex stigit med 73 procent de senaste 20 åren. Detta medan den allmänna prisnivån bara gått upp med 26 procent. Byggkostnaderna i Sverige är högst i EU och ligger hela 66 procent över genomsnittet.

Läs mer: Viktor Munkhammar: Usel byggsektor tynger Sverige

Fredrik Isaksson, chefekonom på Sveriges Byggindustrier, menar att de skenande kostnaderna delvis beror på krångliga regelverk som skiljer sig åt mellan kommuner. De försvårar i sin tur en ökad industrialisering av byggprocessen och gör det svårare för små bolag och utländska aktörer att konkurrera.

”En ökad industrialisering, med möjlighet till stordriftsfördelar, skulle leda till lägre produktionskostnader. Men då är det ju viktigt med lika regler i hela landet”, säger han.

Han anser att regeringen kan göra mycket för att förenkla reglerna – bland annat genom att införa ett nationellt typgodkännande av hus. 

”Allt som gör att man slipper projektera varje byggnad för sig gör det ju billigare att bygga. Sabos upphandling av kombohus pressar exempelvis priserna. Lindbäcks Bygg i Piteå är ett annat exempel på ett företag som bygger bostäder i en fabrik och sedan fraktar dem i delar runt om i landet”, säger han.

Digitaliseringen är ett led i denna industrialiseringsprocess. Ett tydligt exempel är att tillverkare av bygg- och installationsmaterial i växande utsträckning presenterar sina produkter i form av digitala objekt – antingen som CAD-modeller eller BIM-modeller (som är den senaste standarden).

”Med hjälp av BIM kan man bygga en objektbaserad, virtuell digital modell av en byggnad. Man kan på så vis visualisera hela projektet, men även optimera sånt som energiförbrukning, hållfasthet och produktionskostnad redan på projekteringsstadiet. Allt sker i ett obrutet informationsflöde där parterna utgår ifrån samma information”, förklarar Olle Samuelson, vd för intresseorganisationen Bim Alliance.

Läs mer: Här är techbolagen som vill rädda byggsektorn 

Två svenska it-konsulter som riktat in sig på just BIM-utveckling är Plan B och Zynkabim. Vidare har det svenska börsbolaget Bimobject gett sig på uppgiften att skapa en marknadsplats där olika byggleverantörer kan presentera sina produkter i BIM-format.

Ett storbolag som använder tekniken för att beskriva sina produkter är börsjätten Assa Abloy.

”Vi levererar våra dörrar i enighet med planlösningen. De levereras i tid, i en egen container och är effektiva att installera”, säger Johan Molin, koncernchef för Assa Abloy.

I startupvärlden jobbar dussintals svenska bolag med att effektivisera byggbranschen.

Ett exempel är Helsingborgsbolaget Fieldly med 16 medarbetare. Bolaget har utvecklat ett digitalt verktyg för projektledning via surfplatta eller mobiltelefon som redan lockat 14 000 användare. Fungerar mjukvaran som det är tänkt ökar effektiviteten samtidigt som risken för dyra juridiska tvister i efterhand minskar.

"Vår fördel är att vi samlar in all data som används för lön- och fakturaunderlag direkt från fältet. Vi hjälper arbetsledare att följa projektets utveckling i realtid och agera proaktivt när man ser att något börjar avvika från budget eller tidsplan”, förklarar Sven Paulin, marknadschef på Fieldly.

Fieldlys grundare, Daniel Krusenstråhle, vd, och Sven Paulin, marknadschef.
Fieldlys grundare, Daniel Krusenstråhle, vd, och Sven Paulin, marknadschef.

Startupbolaget Buildsafe jobbar på ett liknande sätt, men har sitt fokus på säkerhet på byggarbetsplatser.

”Med vår app kan alla på bygget påverka sin arbetsmiljö genom att skicka bilder, text och geotaggar med mobilen och få återkoppling från rätt person. Det minskar pappersarbetet och kortar ledtider för de risker som kan leda till olyckor eller produktionshinder”, säger Leo Sydow, marknadschef på Buildsafe med 20 medarbetare i Stockholm.

Ett annat sätt att dra ner på den mänskliga faktorn är givetvis att ersätta byggarbetare med robotar. Bolaget Cbot från Linköping har exempelvis fått stor uppmärksamhet för sin golvläggarrobot, Tilebot 300, som kan lägga tio kvadratmeter golvplattor per timme. 

”Vi lanserade just nu vår första färdiga version av Tilebot 300. Till en början hyrs den ut för golvläggning i stora kommersiella lokaler som butiker och köpcentrum. Men de kommande åren tittar vi även på att utveckla den, och andra robotar, för att lösa olika arbetsmoment i byggsektorn, både inom bostadsbyggande och kommersiella lokaler”, säger Robert Söderberg, grundare och tillförordnad vd på Cbot.

Cbots Tilebot 300 kan lägga tio kvadratmeter golvplattor per timme.
Cbots Tilebot 300 kan lägga tio kvadratmeter golvplattor per timme.

Han uppger att minst ett halvt dussin bolag i världen just nu utvecklar robotar för byggsektorn.

"Det måste bli billigare att bygga. Byggsektorn är nästa bransch som måste effektiviseras genom digitalisering och automatisering. Det finns stora möjligheter att få in robotik i repetitiva moment som plattläggning, murning, målning och montering”, slår Robert Söderberg fast.

Läs mer om techbolagen som vill rädda byggsektorn här:

Medsols från vänster: Gänget på Buildsafe, VR-lösningar från Örebros Wec360, Fieldlys marknadschef Sven Paulin visar upp appen, Tessins vd Jonas Björkman, Loop Rocks lastbil och chauffören Ulrika Sjöström, och Cbots golvläggarrobot Tilebot 300.
Medsols från vänster: Gänget på Buildsafe, VR-lösningar från Örebros Wec360, Fieldlys marknadschef Sven Paulin visar upp appen, Tessins vd Jonas Björkman, Loop Rocks lastbil och chauffören Ulrika Sjöström, och Cbots golvläggarrobot Tilebot 300.

Fakta om CAD och BIM:

CAD
Står för Computer-aided design och tog fart på 80-talet. 3D-visualiseringar av objekt för industriell produktion.

BIM
BIM är en förkortning av Building Information Modeling. I grunden innebär det att olika objekt, allt från dörrar till takpannor, beskrivs i form av virtuella 3D-objekt. Likt CAD-modeller innehåller de information om objektets utseende och dimensioner. Men BIM-modeller beskriver även objektens egenskaper, livscykel och förmåga att integreras med andra objekt.
Resultatet är att BIM-objekten, likt legobitar, kan användas för att bygga modeller i datorn där hela byggnader kan visualiseras, granskas och testas på olika sätt. Detta sparar tid, pengar och material.


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?