1515

Så ska svenska ”in i kylen”-leveranser bli heta i London

Den svenska lås- och leveransutmanaren Glue ska expandera. Dels på hemmamarknaden i Sverige, men framför allt i England. ”Vi har tagit in pengar just för en internationalisering”, säger grundaren Carl Johan Grandinson.

Carl Johan Grandinson är grundare av Glue.
Carl Johan Grandinson är grundare av Glue.

Glue slog igenom 2016 på den stora techmässan CES i Las Vegas med sitt uppkopplade lås. Då som en häftig pryl för en törstande sektor av uppkopplade hemprylar. 

Men grundarna flaggade tidigt för att hårdvaran bara var nödvändig på grund av visionen om en plattform för hemleveranser.

”2019 var året då vi professionaliserade Glue och byggde den här plattformen”, säger Carl Johan Grandinson.

Plattformen bygger på att leveransbolag – i dagsläget bland annat Mathem, Bring och Best – ges tillgång till kundens lås under ett visst tidsfönster så att leveranser kan ske innanför dörren. Eller i Mathems fall, in i kylskåpet. Förra året gjordes över 10 000 sådana leveranser, enligt bolaget.

Nu när tekniken är mogen är bolaget redo för nästa steg.

Läs mer: Ikea och Amazon AMZN +0,49% Dagens utveckling i samarbete: Så blev tech lika viktigt som kök och sovrum

”Vi ska växa. Dels numerärt, med fler kunder. Men också utanför Sverige. Vi har redan ett team på 35 personer i London och ett pilotprojekt igång där. Vi ska lansera där ordentlig nu under våren”, säger Grandinson.

Glue backas bland annat av Per Brilioth genom Back in black och Alfvén och Didrikson. Totalt har bolaget tagit in 140 miljoner i riskkapital de senaste åren.

Carl Johan Grandinson förklarar att våren kommer innebära en mer aggressiv marknadsföring från bolaget för att fler ska upptäcka deras lås, men han har även målet inställt på konkurrenternas hårdvara.

”Vi för samtal med andra låstillverkare som också ska kunna erbjuda 'in home'-tjänster genom vår plattform. Det adderar ett värde för deras kunder också. Det kan handla om larmbolag också”, säger han.

Vi tror att det kommer utkristalliseras några aktörer inom vårt område, därför vi vill vara tidiga att ta en position

Utmaningen de senaste åren har varit att skapa något som känns säkert nog. En användare ska känna sig trygg i att släppa in ett bud i sitt hem för att lämna av varorna.

”För några år sedan tyckte folk att det var en helt galen idé. Men nu kör Amazon redan ’Amazon key’ med ’in home’-leveranser. Det är som allt annat; I början av 2000-talet vågade folk inte lagra sina betalkort hos e-handlare, men eftersom vi nu vet att det är tryggt, och om något händer finns försäkringar, så har det skiftat.”

Han säger att Glue aldrig kommer att bli ett budbolag, men att det finns flera olika sätt för dem att nå kunderna. Antingen genom e-handlarna som vill kunna erbjuda leveranser in i hemmet, eller via partnerskap med just budbolagen.

”Det är kul att vi börjar komma ikapp i Sverige. Det var länge jag undrade varför vi var så långt efter på sista milen-leveranser, jämfört med England och USA. Det var mer bekvämt att gå förbi den fysiska butiken och köpa kläder än att fundera på vilken ’service point’ sakerna skulle hamna när du e-handlade”, säger han.

Läs mer: Smarta låsbolaget tar in 50 miljoner – Karl-Johan Persson med på tåget

I det nya ekosystemet, bland budbolag och e-handlare som tävlar i bekvämlighet för sina kunder, hoppas han snart kunna ta ett större marknadsutrymme.

”Det är kanske inget jättestort problem i dag att hålla sig hemma och vänta på paket, när vi får snitt ett per hushåll i månaden. Men om två år räknar vi med att det är dubbelt så mycket. Ju längre det här går, desto viktigare kommer bekvämlighet att bli. Och vi tror att det kommer utkristallisera sig några aktörer inom vårt område, därför vi vill vara tidiga att ta en position”, säger Carl Johan Grandinson.

Vad är utmaningarna i Storbritannien jämfört med Sverige?

”Leveransproblemen ser likadana ut i hela världen, med några små avvikelser. Vi har fått jobba lite med vår hårdvara för att det ska vara kompatibelt med lås och dörrar i England som ser lite annorlunda ut, men det har vi löst inför lanseringen.”

 


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?