1515

Så ska Spotifys grundare behålla makten över sitt bolag

Spotify kan komma att börsnoteras redan i år, men grundarna har en strategi för att behålla makten över musiktjänsten även efter noteringen.

Martin Lorentzon (tv) och Daniel Ek grundade Spotify 2006.
Martin Lorentzon (tv) och Daniel Ek grundade Spotify 2006.Foto:TT/Jesper Frisk

Spotify (NTL) planerar en börsnotering och ger därmed Coca Cola, Northzone, Li Ka-shing och övriga ägare möjlighet att sälja av sina innehav, i många fall med en betydande avkastning.

Som noterat bolag förlorar Spotifys styrelse, med de svenska grundarna i spetsen, kontrollen över vilka som köper in sig i bolaget.

Grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon har dock en plan för att bibehålla sitt inflytande även efter noteringen, kan Di Digital avslöja.

Vid en extra insatt bolagsstämma tidigare i oktober klubbades ett nytt förslag igenom som ger Spotifys styrelse rätt att dela ut en stor pott aktier till den de finner lämplig. Samtidigt skyddas Martin Lorentzon och Daniel Ek mot utspädning genom en ytterligare manöver. Detta framkommer i handlingar hos bolagsverket i Luxemburg.

Läs mer: Spotify noteras i New York – värt omkring 100 miljarder 

Spotifys styrelse kan numera dela ut aktier genom att utfärda så kallade certifikat. Styrelsen kan ge ut upp till 35 miljoner certifikat. Varje certifikat väntas bli värt mellan 0,05 och 1 aktie i Spotify.

Utdelningen kan dock inte ske om den medför att grundarnas gemensamma innehav sjunker under 5 procent av Spotify. Grundarna äger båda omkring 10 procent av bolaget i dag, enligt Di Digitals uppskattning.

Med andra ord kommer Spotify att kunna dela ut nya aktier till vem de vill samtidigt som Daniel Ek och Martin Lorentzon inte behöver tappa kontrollen över bolaget.

Läs mer: Så motarbetar Spotify nya skatter världen över

Gränsen på 5 procent är viktig. Ägare vars andelar överstiger 5 procent i ett bolag får i många fall rätt till viss information, veckorapporter, tillträde till styrelserummet och andra privilegier som mindre ägare inte åtnjuter. Detta enligt flera källor med insyn i techbranschen.

Enligt en källa till Di Digital kan det finnas flera skäl till Spotifys aktietekniska abrovink. Till exempel ger den Spotifys styrelse möjligheten att göra ett uppköp som finansieras med aktier i bolaget.

”Ofta är perioden inför en notering sista chansen för styrelsen att skaffa sig en massa mandat. Det kan till och med vara tveksamt om de kommer att ta chansen att utnyttja dem”, säger en person som vill vara anonym.

Att Spotify får möjlighet att utfärda 35 miljoner certifikat, när bolaget i sig bara består av knappt 4 miljoner aktier, kan tyda på att Spotify kommer att dela upp sina aktier inför noteringen. Det skulle innebära att varje aktie blir värd 10 eller kanske 100 gånger mindre än vad som är fallet i dag, men att andelarna i bolaget fördelas likadant.

Di Digital har sökt Spotify för en kommentar.

Läs mer: Spotifys vd har ett brevlådebolag på Cypern

Läs mer om Spotify:Foto:

Spotifys okända svenska ägare gör miljardklippFoto:

Så rika blir de på framgångssagan

Foto:

Nobbade Spotify 2008 – nu är bolaget värt över 100 miljarder


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend Group får en flygande start i Finland

Under senaste året har uppstickaren och innovatören SaveLend Group gått från klarhet till klarhet. Efter en lyckad börsnotering och en stadig ström av nya kunder, samarbeten och förvärv, har SaveLend Group satt upp nya finansiella mål och utvecklat sin tillväxtstrategi. Nu siktar företaget på att ytterligare stärka sin närvaro i Europa, med särskild tonvikt på Finland.

Mer om SaveLend Group 

P2P-investeringsaktören SaveLend Groups nya finansiella mål innebär att verksamheten ska nå minst 300 miljoner kronor i omsättning till 2025. Den tidigare målsättningen på 25 procent organisk tillväxt per år har företaget nått med råge, vilket har resulterat i att man också introducerat ett lönsamhetsmått om 25 procent EBITDA-marginal till 2025. 

– Vi befinner oss i en expansiv fas och våra mål är tydliga, vi ska fortsätta på det här spåret och sikta högre och högre, resonerar vd Ludwig Pettersson.

Nya förvärv och partnerskap

De senaste nyheterna inkluderar förvärvet av P2P-pionjären Fixura Ab Oy och ett partnerskap med Bruk Financial Services Oy i Finland. Ludwig berättar att Fixura – som specialiserar sig på investeringar i eurokrediter – är det äldsta P2P-företaget i Norden och därmed sitter på kritisk affärsdata, såväl kring den finska marknaden men också P2P-kunder i stort. 

– Detta är ett förvärv som ger oss en flygande start och öppnar upp för en betydligt större marknad. Fixuras vässade kompetens och omfattande data, i kombination med den teknik vi redan har på plats, gör att vi mycket snabbt kan komma igång på den finska marknaden.

En win-win för båda

Samarbetet med fintech-bolaget Bruk skapar i sin tur en distributionskanal för fakturaköp och förmedling av kapital i Finland. SaveLend Group blir i och med samarbetet Bruks lösning för fakturaköp och dessa finansieras genom investeringsplattformen SaveLend.se. Detta innebär att partnerskapet är en win-win för båda företagen.

– Samarbetet med Bruk har verkligen fina synergier, vi blir deras lösning för fakturaköp och de blir vår kanal för att nå ut brett direkt, det är en stor fördel med att samarbeta med en redan etablerad aktör, säger Ludwig Pettersson.

Fortsätter utveckla sina marknader

Framöver är SaveLend Groups mål att fortsätta utveckla sina existerande marknader, men också att ta ett bredare perspektiv. Riktningen är ännu inte uttagen till 100 procent, men enligt Ludwig finns en tydlig vision om att vara en synlig aktör som erbjuder krediter som tillgångsslag, på hela den europeiska marknaden. Exakt hur fort det kommer att gå vill han dock inte spekulera i. 

– Det beror på de marknader vi söker oss till; varje expansion kräver att verksamheten får slå rot ordentligt så att den kan komma i rullning.

I Finland har emellertid SaveLend Group bevisligen en mycket bra grund för att snabbt komma igång – samarbetet med Bruk förväntas ge över 10 miljoner kronor i omsättning redan under nästa år och förvärvet av Fixura väntas resultera i en positiv utveckling för SaveLend Group i stort, med en omsättning på 20 miljoner kronor under 2022. 

– Det är en spännande balansgång att expandera på ett sunt sätt, utan allt för mycket växtvärk, men vi ser mycket positivt på framtiden, avslutar Ludwig.

Läs mer om SaveLend Groups expansionsplaner  

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?