1515

Så ska Bygghemma-grundaren få till nästa miljardaffär

Patrik Rees nya investeringsbolag är på god väg att bygga en portfölj av e-handelsbolag med sammanlagt 1 miljard kronor i omsättning. Nu gör man sin fjärde investering.

Bygghemma-grundaren Patrik Rees har bildat E-Businnes Partner.
Bygghemma-grundaren Patrik Rees har bildat E-Businnes Partner.

När e-handelsjätten Bygghemma såldes till Nordstjernan 2014 stannade bolagets ledning kvar för att fortsätta driva företaget. Men den ena grundaren Patrik Rees, finanschefen Nils-Olof Lindersson och sälj- och marknadschefen Ola Svensson lämnade bolaget.

Patrik Rees kammade enligt Di:s uppskattning in mellan 100 och 140 Mkr när Bygghemma såldes för upp till 900 Mkr.

I tysthet har trion byggt upp en ny verksamhet, E-Business Partner, som ska investera i och coacha e-handelsbolag. Målet är att inom tre år ha en portfölj som omsätter 1 miljard kronor.

”Förstainvesteringarna ligger på under 5 miljoner kronor. När saker går åt rätt håll och bolagen följer vår roadmap så fyller vi på kassan”‚ säger Patrik Rees.

Till årsskiftet ska bolaget ha investerat sammanlagt 50 Mkr i fyra bolag: Snusbolaget, Bole.se, Stor & Liten och Proteinbolaget.

E-handelsveteranerna går in med såväl tid och kapital i varje bolag för att lotsa dem på vägen mot en högre omsättning.

Läs mer: Per Schlingmann blir e-handlare – ska sälja veganmat på nätet

Investeringen i Proteinbolaget, som säljer kosttillskott på nätet, omfattar 5 Mkr – men då räknas även den tid som E-Business Partner åtar sig att lägga ner på att hjälpa företaget att växa.

Foto:

Mårten Åkeson (tv) och Adam Gillberg har grundat Proteinbolaget.

”Proteinbolaget omsätter 12 miljoner kronor. Nu tar vi det därifrån och uppåt. Vi räknar med att dubblera omsättningen de närmaste åren, och vi ska ha lönsam tillväxt”‚ säger Patrik Rees.

Han menar att svenska e-handlare visserligen verkar på en mogen marknad, men att de ändå har en hel del att lära.

”Ta bara mejlskick. Man ökar intensiteten och mejlbombar kunden med likadana erbjudanden till allt och alla. E-handeln har oerhört mycket mer att bevisa.”

I år omsätter E-Business Partners bolag över 350 miljoner kronor, enligt Patrik Rees. Målet är att portföljen inom tre år nå en omsättning på 1 miljard kronor.

”Det bolagen egentligen behöver är bollplank och mentorer i kombination med kapital för att ta dem vidare och dels göra rätt saker – men framförallt undvika fel saker.”

Läs mer: Bakläxa för e-handlare som inte erbjuder ångerrätt


Innehåll från WebbhusetAnnons

Outl1:s nya e-handelslösning har gett effektivare administration, ökad omsättning och bättre användarupplevelse

Aram Soltani, Head of E-commerce & Marketing på Outl1.
Aram Soltani, Head of E-commerce & Marketing på Outl1.

Med hjälp av Webbhuset kunde Outl1, på bara tre månader, byta ut sin gamla e-handelslösning och lansera sin nya. En systemlösning som hjälpt dem att effektivisera digitala processer, få kvalitativ data i realtid och maximera kundnyttan.

– Vi jobbar med Magento som plattform, och strukturen i vår gamla e-handelslösning gjorde att vi inte kunde vara så dynamiska som vi ville vara. Vi märkte också att vår gamla lösning inte kunde hänga med när vi behövde skala upp. Vi började leta efter en ny samarbetspartner för en smartare e-handelslösning kring Magento som kunde vara lika snabbfotad som oss och som kunde följa med oss i vår framtida utvecklingsresa, säger Aram Soltani, Head of E-commerce & Marketing på Outl1. 

Det som var absolut viktigast för Outl1, när de letade ny leverantör, var att hitta en stabil partner med egen expertis.  

– Vi satte stort värde i att Webbhuset har lång erfarenhet av Magento och bara har inhouse-utvecklare till skillnad från många andra aktörer på marknaden. Webbhusets genuina intresse för helheten i Outl1:s affär och inte endast fokuserat på själva sajten har bidragit såväl till ett effektivt samarbete som en bättre slutprodukt. Erfarenhet av att jobba med större e-handelsbolag med stora trafikvolymer, hög konvertering och stora orderflöden, var såklart en extra trygghet i val av partner när vi bestämt oss för att göra stora investeringar för att få en till en lösning som är verkligt skalbar och framtidssäkrad 

Outl1 erbjuder produkter med hög kvalité till konkurrenskraftiga priser inom framför allt hem,  hushåll, trädgård, sport och fritid via nätet. Företaget har funnits sedan 2014 och har sedan dess etablerat sig som en självklar destination i sin nisch med en stark marknadsposition på den svenska marknaden.

– Vi har haft en fantastisk tillväxtresa under de senaste åren och tillslut blev vår plattform en bromskloss. Med vår nya lösning kan vi koppla ihop flera av våra affärssystem, effektivisera vår administration och hantera mycket större flöden än tidigare. Vi kan exempelvis synka order, lager och frakt i realtid, få kvalitativ data snabbare vilket gör att vi kan vara mer proaktiva än tidigare. Våra kunder möts idag av en mer lättnavigerad, snabbare webbplats med ett lagersaldo som hela tiden är korrekt. Vi har exempelvis kunnat automatisera allt som rör förbokningar för att kunna ge kunden en bättre service.

Att få tillgång till ett system som kan implementera det senaste inom digitalisering och e-handel nu och framöver var ett av de krav som Outl1 hade på sin nya e-handelslösning.  

– Vi har en tät dialog med Webbhuset när det kommer till ny funktionalitet. De är mycket proaktiva och kommer med många innovativa lösningar som fungerar för vår verksamhet. Vi gick live i mars och det har fungerat otroligt smidigt. Vi fick dessutom ihop e-handelslösningen på bara tre månader tack vare att Webbhuset toppade sitt team. Vi har nu ett system som är kraftfullt, dynamiskt, skalbart och framtidssäkrat, avslutar Aram Soltani.

Besök outl1 

 

 

 

Mer från Webbhuset

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Webbhuset och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?