1515

Så rika blir de på framgångssagan Spotify

En anonym kodare blir miljardär och grundarna kan sälja till minst 300 gånger insatsen. Så rika blir Spotifys olika delägare vid en börsnotering.

Svenska Creandum, Northzone och Folksam har investerat i Spotify – liksom Napster-grundaren Sean Parker. Klart största ägare är dock grundaren Martin Lorentzon följd av grundare och vd Daniel Ek.
Svenska Creandum, Northzone och Folksam har investerat i Spotify – liksom Napster-grundaren Sean Parker. Klart största ägare är dock grundaren Martin Lorentzon följd av grundare och vd Daniel Ek.

Spotify grundades 2006 och väntas senast under första halvåret 2018 ta steget till börsen i New York.

Bolagsvärdet spås enligt de senaste uppgifterna landa på omkring 130 miljarder kronor. Spotifys värde har ökat kraftigt de senaste åren.

Så här rika blir grundarna, de tidiga investerarna och några av Spotifys mer kapitalstarka ägare vid den kommande börrsnoteringen:

Martin Lorentzon, grundare

Foto:

Investerade 50 miljoner kronor i Spotify 2006 och 2007. Sedan dess har värderingen stigit från cirka 100 Mkr till 130 miljarder kronor. I dag äger Martin Lorentzon aktier värda cirka 16 miljarder kronor.

Liksom sin medgrundare Daniel Ek har Martin Lorentzon investerat i Spotify via Cypern, dit paret flyttade sin förmögenhet i mitten på nollnolltalet.

Läs mer: Spotifys vd har ett brevlådebolag på Cypern

Daniel Ek, grundare och vd Foto: Michael Loccisano

Investerade 20 miljoner kronor i Spotify till en början, enligt Di Digtals uppgifter. Hans aktier var i början värda knappt 50 miljoner kronor. I dag är hans innehav värt omkring 13 miljarder kronor – det vill säga drygt 600 gånger den ursprungliga insatsen.

Läs mer: Daniel Ek har sålt aktier i Spotify för 300 miljoner

Doldisen Felix Hagnö får 300 gånger pengarna

Foto:

Felix Hagnö, som grundade Tradedoubler ihop med Martin Lorentzon, fotad 2006. Foto: Joey Abrait

Felix Hagnö grundade Tradedoubler ihop med Martin Lorentzon. Han fick tidigt 10 procent av Spotify för 10 miljoner kronor, enligt Di Digitals uppgifter. I dag är hans innehav värt över 3 miljarder kronor.

Ludvig Strigeus – programmeraren som blev miljardär

Foto:  

Stjärnprogrammeraren Ludvig Strigeus grundade svenska μTorrent. Fildelningstjänsten kom att lägga grunden för Spotifys tekniska plattform. Ludvig Strigeus blev anställd på Spotify och fick strax under 5 procent av bolaget som betalning. I dag är Ludvig Strigeus innehav i Spotify värt drygt 1,5 miljarder kronor, enligt Di Digitals uppskattning.

De första externa delägarna

Foto: Jack Mikrut

Riskkapitalbolaget Northzones partner Pär-Jörgen Pärson ledde den första externa investeringen i Spotify. Foto: Jack Mikrut

Northzone, Creandum och Bengt Hagnö, far till delägaren Felix, investerar drygt 140 miljoner kronor i Spotify. I dag är samma aktier värda 12,4 miljarder kronor.

Northzone äger i dag aktier i Spotify värda nära 6 miljarder kronor. Creandums andel uppgår till drygt 3 miljarder kronor, enligt Di Digitals källor.

Napster-grundarens aktier har stigit med 3500 procent

Foto:

Spotifys tidigare styrelseledamot Sean Parker grundade en gång fildelningsnätverket Napster, en tydlig förlaga till streamingtjänsten. Foto: TT

Napster-grundaren Sean Parker och kändisfonden Founders Fund investerar motsvarande 111 Mkr i Spotify. Fildelningstjänsten Napster var en av föregångarna till Spotify, enligt vd:n Daniel Ek. Sedan Sean Parkers investering har Spotify ökat 35 gånger i värde.

Coca Cola får sex gånger insatsen

Coca Cola och Goldman Sachs deltar när Spotify tar in 100 miljoner dollar i kapital. Sedan dess har Spotifys aktiepris stigit sex gånger.

Telia drar in en miljard på sitt Spotify-köp

Foto:

Telias vd Johan Dennelind och Daniel Ek i samband med att telekombolaget investerade i musiktjänsten. Foto: Jesper Frisk

Spotify tar in 4,5 miljarder kronor i sin senaste stora nyemission. Bland deltagarna finns Telia, som investerar motsvarande 950 Mkr i Spotify. Med nuvarande pris är Telias aktier värda nästan det dubbla.

Pensionsjättar tjänar miljardbelopp

Foto: Jack Mikrut

Jens Henriksson, vd för Folksam, som tecknade konvertibler i Spotify under våren 2016.

På våren 2016 AMF och Alecta köper Spotify-aktier för drygt 1,3 miljarder kronor. I oktober 2017 är aktierna värda 2,7 miljarder kronor. Samma år köper AMF och Folksam så kallade konvertibler i Spotify för drygt 500 Mkr. 

Läs mer: Pensionsjättar drar in miljardbelopp på aktier i Spotify

Källor: Bolagsverk i Sverige och utomlands, anonyma källor

Läs mer om Spotify:Foto:

Spotifys okända svenska ägare gör miljardklipp

Foto:

Nobbade Spotify 2008 – nu är bolaget värt över 100 miljarderFoto: TT/Jesper Frisk

Så ska grundarna stärka kontrollen över Spotify


Innehåll från PageroAnnons

Deras lösning tar företagskommunikation till 20-talet – nu går Göteborgsbolaget Pagero till börsen

Bengt Nilsson, vd på Pagero.
Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Att köpa och sälja som företag innebär alltför för ofta fortfarande pappersarbete där prislistor, ordrar, betalningsinstruktioner och inte minst fakturor hanteras manuellt och väldigt lite av dokumentens data kommer till praktisk användning. Det vill Göteborgsbolaget Pagero ändra på med sin plattform för affärskommunikation.

– Det handlar om att göra kommunikation mellan företag lika enkel som den är mellan personer, säger Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Som en av grundarna och vd i 20 år för affärssystembolaget IFS har Bengt Nilsson på nära håll sett hur digitaliseringen krupit allt längre in i företagen. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Sedan tio år är han vd för Pagero som har som mål att bli en ledare på en stor och växande global marknad för digitalisering av affärskommunikation. I stora delar av världen kommunicerar företag år 2021 fortfarande med vanlig post och fax, enligt Nilsson. 

– Kanske använder man e-post som digitalt alternativ, men det krävs fortfarande manuellt arbete för att lägga in informationen i bolagets olika system. Detta vill vi ändra på. Det ska vara lika enkelt som att ringa någon med mobilen, säger han. 

Svensk erfarenhet ger försprång

Pagero har idag kunder i över 140 länder och att vara ett svenskt bolag har sina fördelar, menar Nilsson. Den digitala mognaden i Sverige är bland den högsta i världen. Så när myndigheter nu i ett stort antal länder världen över inför lagkrav på digital hantering av olika sorters dokument ger erfarenheten som Pagero har samlat på sig på hemmamarknaden ett försprång. 

– Det gör att vi kommer kunna bli en av de marknadsledande aktörerna, säger Bengt Nilsson. 

Kopplar samman över 12 miljoner företag

Pageros nätverk är skapat för att låta köpares och säljares affärssystem utbyta meddelanden så att köp- och säljprocesserna kan digitaliseras och effektiviseras. Genom att koppla sitt affärssystem till plattformen når man idag över 12 miljoner företag världen över. 

Utöver nätverket erbjuder Pagero även en rad applikationer och tjänster för att automatisera processer och utnyttja värdet av korrekta och tillförlitliga data. Och behoven kan skilja sig något mellan branscher. 

– Inom sjukvården behövs system för automatisering i syfte att effektivisera och öka patientsäkerheten medan exempelvis tillverkningsindustrin kan behöva verktyg för att säkerställa spårbarhet i leverantörskedjan, transparens och compliance, säger Bengt Nilsson.

För statlig verksamhet finns andra incitament, exempelvis att minska momsgapet som på många håll är högt delvis på grund av låg digital mognad och därav låg kontroll – ett problem många länder försöker lösa genom just digitalisering av affärsdokument.

Drivkrafter är många, men oavsett bransch pekar de i samma riktning.

– På lång sikt ser vi det som en självklarhet att kommunikation mellan företag kommer vara 100 procent digital och automatisk – i realtid, säger Nilsson.

Listning på Nasdaq First North Growth Market

För att ta nästa steg på tillväxtresan och i den internationella expansionen förbereder nu Pagero en nyemission och listning på Nasdaq First North Growth Market. För mer information, se pagero.se 

 

Mer från Pagero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pagero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?