1515

Så mycket skatt betalar Uber i Sverige

Taxitjänsten Uber går framåt i Sverige och ökar omsättningen med 53 procent. Under 2017 betalade bolaget, som har 190 000 aktiva svenska användare, 1,2 miljoner kronor i skatt.

Den omskrivna amerikanska taxitjänsten Uber lanserades i Sverige 2013. Sedan dess har bolaget stadigt växt och tagit andelar av den traditionella taximarknaden. 

Intäkterna i Uber Sweden, koncernens svenska dotterbolag, ökade i fjol med nästan 53 procent till 48,2 miljoner kronor. Vinsten på sista raden skrivs till drygt 2,8 Mkr, enligt bolagets färska årsredovisning – att jämföra med 1,7 Mkr under 2016.

Siffrorna ger dock inte hela bilden av Ubers verksamhet i Sverige. Det svenska bolaget, som ägs av nederländska Uber BV, är endast ett administrativt bolag inom koncernen och tillhandahåller marknads- och supporttjänster med 18 anställda.

Intäkterna kommer från andra koncernbolag, inte direkt från svenska Uber-kunder, och baseras på den svenska verksamhetens "självkostnad plus ett vinstpålägg", enligt årsredovisningen. Betalningarna från svenska taxikunder går i stället till något av Ubers bolag utomlands.

Läs mer: Han blir ny chef för Uber i Sverige 

Uber har 190 000 aktiva användare och över anslutna 1 500 förare i Sverige. Bolaget menar att var femte Stockholmare har provat tjänsten, som även finns i Göteborg, Malmö, Uppsala och Lund med planer på lanseringar i fler städer inom en snar framtid.

Sedan länge har Uber varit lönsamt i Sverige. Justerat för befolkning har den svenska taxiverksamheten bland de högsta marginalerna i Europa, enligt Di Digitals källor. Däremot går matleveranstjänsten Uber Eats inte med vinst på den svenska marknaden.

Men i relation till antalet kunder betalar Uber en förhållandevis låg skatt i Sverige, knappt 1,2 miljoner kronor under 2017, enligt årsredovisningen. 

Huruvida det är i linje med de intäkter och den vinst som Uber gör på svenska kunder avböjer bolaget att kommentera.

”Som ett privat företag kommenterar Uber generellt inte på finansiella uppgifter”, säger talespersonen Bodil Sidén.

Det är dock en klar ökning jämfört med tidigare år. Uber skattade drygt 750 000 kronor under 2016 och ungefär 250 000 kronor under 2015.

Läs mer: Uber Eats kryper till korset: ”Vi har helt klart gjort misstag” 

Samtidigt har Uber legat i konflikt med vissa svenska myndigheter sedan starten. Det pågår alltjämt en polisutredning där åklagare försöker bringa klarhet i bolagets ansvar för den numera nedlagda tjänsten Uber Pop, där privatpersoner i strid med svensk lag bedrev taxitrafik utan giltig legitimation.

Utredningen har dock mer eller mindre stått still sedan 2017 då polisen, enligt Di Digitals uppgifter, haft svårt att kartlägga hur pengarna flyttats mellan kunder, förare och olika bolag inom Uber-koncernen.

Ubers något komplicerade bolagsstruktur har även gett huvudbry för deras svenska revisorer. Under de senaste två åren har de anmärkt på att Ubers Swedens bokföring, i form av originalhandlingar och dokument, administreras och arkiveras utomlands. Förfarandet ska inte vara förenligt med den svenska bokföringslagen, enligt revisorerna.

Bolaget uppger dock att de, liksom andra multinationella företag, arbetar med elektroniska system som säkerställer att bokföringen sköts på rätt sätt. Huvudansvaret har Ubers internationella huvudkontor i Amsterdam i Nederländerna.

I revisionsberättelsen för fjolåret får Uber Sweden dessutom en anmärkning för att vid flera tillfällen inte ha betalat skatter och sociala avgifter i rätt tid. Samma anmärkning fanns även under 2013 och 2014.

Läs mer: Polisutredningen mot Uber ligger på is 


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?