1515
Annons

Så mycket rikare blev techmiljardärerna under 2021

Framgångar för Tesla, Google och Tiktok fick tillgångarna att öka med många miljarder för entreprenörerna bakom bolagen. 

Från vänster: Googles grundare Larry Page och Sergey Brin. Till höger: Teslas grundare Elon Musk.
Från vänster: Googles grundare Larry Page och Sergey Brin. Till höger: Teslas grundare Elon Musk.

När december lider mot sitt slut står det klart att även 2021 blev ett toppenår för techsektorn, som fått en rejäl skjuts av coronapandemin. 

Det märks inte minst av på aktiekurserna, som ökat kraftigt under året för många bolag. Vid en avstämning under årets näst sista dag har Apple aktiekurs klättrat med 35,1 procent under 2021, Googles ägarbolag Alphabet är upp med 67,3 procent och Microsoft har ökat med 53,74 procent. Det är starka tillväxttal, även i jämförelse med globala börsindex. 

Uppgången gör även avtryck i techentreprenörernas plånböcker. Störst ökning av kapital i år gör Teslas vd och medgrundare Elon Musk, vars tillgångar har ökat med 121 miljarder dollar, cirka 1.095 miljarder kronor, enligt Bloombergs miljardärsindex. 

Det följer efter ett positivt år för Teslas aktie, som ökat med nära 54 procent i år. Kursen har dock varit volatil under året och tog stryk efter att vd:n i november lät sina Twitter-följare rösta om huruvida han skulle sälja 10 procent av sitt ägande i elbilstillverkaren. Följarna sa ja och Elon Musk bekräftade häromveckan att aktierna nu är sålda. Det innebär att han kommer att betala mer än 11 miljarder dollar i skatt i år. Någon nöd lär det dock inte gå på Elon Musk, som enligt Bloombergs miljardärindex är god för 277 miljarder dollar, runt 2.506 miljarder kronor. 

Teslas aktiekurs har klättrat både upp och ned under 2021, men under årets sista dagar är uppgången tydlig.
Teslas aktiekurs har klättrat både upp och ned under 2021, men under årets sista dagar är uppgången tydlig.Foto:Matt Rourke

Elon Musk får sällskap i toppen av Google-grundarna Larry Page och Sergey Brin, vars tillgångar ökat med 47,4 miljarder dollar respektive 45,1 miljarder dollar under året. Den privata tillväxten följer samma positiva kurva som Alphabets aktie. Larry Pages tillgångar värderas nu till 130 miljarder dollar, runt 1.176 miljarder kronor och Sergey Brin är god för 125 miljarder dollar, runt 1.130 miljarder kronor. 

Från vänster: Googles grundar-duo Larry Page och Sergey Brin fotade 2008.
Från vänster: Googles grundar-duo Larry Page och Sergey Brin fotade 2008.Foto:JB REED

Andra techprofiler som sett sina tillgångar öka i värde under året är Microsofts storägare Steve Ballmer, Oracles grundare Larry Ellison och Facebooks grundare Mark Zuckerberg. 

Microsofts storägare och tidigare vd Steve Ballmer äger NBA-klubben Los Angeles Clippers.
Microsofts storägare och tidigare vd Steve Ballmer äger NBA-klubben Los Angeles Clippers.Foto:Mark J. Terrill
2021 har varit ett lukrativt år för Bytedances grundare Zhang Yiming. Bolagets sociala plattform Tiktok har växt kraftigt under året och har nu över en miljard aktiva användare.
2021 har varit ett lukrativt år för Bytedances grundare Zhang Yiming. Bolagets sociala plattform Tiktok har växt kraftigt under året och har nu över en miljard aktiva användare.Foto:Giulia Marchi
Mark Zuckerberg, vd Facebook.
Mark Zuckerberg, vd Facebook.Foto:Mark Lennihan

Läs mer: Stor genomgång: Så mycket tjänar 100 techchefer 


Innehåll från DinteroAnnons

Nu blir betalningstransaktioner ännu enklare

‍Dinteros grundare Daro Navaratnam.
‍Dinteros grundare Daro Navaratnam.

‍Dinteros grundare Daro Navaratnam hittade en brist i betalningsmarknaden. Med en unik och kundcentrerad strategi förvandlade han bristen till en framgångssaga. Nu gör Dintero betalningstransaktioner ännu enklare för företag.

Tech-företaget Dintero har haft en kraftig tillväxt ända sedan starten. I januari 2021, efter bara tre års verksamhet, värdesattes bolaget till 200 miljoner kronor. Sedan dess har marknadsvärdet fortsatt att öka. 

Dintero har sin bas i Daros erfarenhet från det första företag han byggde – Dsafe. I kombination med en klar företagsfilosofi och en bra idé, visste han att han var något riktigt unikt på spåren. 

– Vi såg att de minsta kunderna betalar ganska mycket för sina betalningslösningar i jämförelse med stora aktörer och tänkte att så bör det inte vara, säger Daro Navaratnam. 

Målet med Dintero var därför att ta bort komplexiteten i betalningsbranschen. Daro föresatte sig att utveckla en användarvänlig och flexibel betallösning för att skapa ett rimligare alternativ för små och medelstora företag. För kunderna har skillnaden blivit markant – Dintero erbjuder stor flexibilitet, men också en samlad plats för alla behov och funktioner. 

I starten var det bara två anställda, Daro och Frode Aannevik, som idag är Chief Technology Officer (CTO) i Dintero.

– Vi fokuserar väldigt mycket på att skaffa en förståelse för kundernas behov, speciellt vad gäller små- och medelstora företag. Det är helt essentiellt att lyssna på kunderna för att förstå vilka utmaningar de har och hur vi kan lösa deras unika behov på ett bra sätt med teknologi, konstaterar Frode.  

En sak i synnerhet var uppenbar: 

– Att bygga en långsiktig, förtroendebaserad relation med kunderna betyder väldigt mycket mer än kortsiktig försäljning. 

Läs mer om Dintero  

Fick licens från finansinspektionen

‍Denna grundfilosofi har företaget fortfarande, fyra år senare och många kunder rikare. Idag har Dintero 16 anställda som arbetar med utveckling och försäljning. I november i fjol nådde företaget en ny milstolpe – då de fick sin licens beviljad hos norska finansinspektionen. 

– Detta var ett stort erkännande som möjliggör för oss att förenkla kundernas betalningsresa ytterligare, säger Magnus Gleditsch, som är Growth Manager hos Dintero.

Företaget fortsätter att kontinuerligt utveckla och förbereda betalningslösningar anpassade för omnikanal och vidareutvecklar ständigt för att göra livet enklare för sina kunder.

– Vårt mål är sund växt framför snabb tillväxt. Vi ska alltid leverera det vi har lovat våra kunder och följa upp med goda råd och support, avslutar Magnus. 

Se hur enkelt det är att komma igång med Dintero 

Mer från Dintero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Dintero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?