1515

Så mycket kostade försvarets träningsapp

Försvarets egen tränings-app FMTK kostade över 10,5 Mkr att ta fram, enligt uppgift till Di Digital.

Försvarets träningsapp FMTK har kostat över 10 Mkr att utveckla.
Försvarets träningsapp FMTK har kostat över 10 Mkr att utveckla.Foto:Jens Lestrade/ TT

Det var för en dryg månad sedan som Försvarsmakten lanserade träningsappen FMTK. Den påkostade lanseringen backades upp av en omfattande reklamkampanj, främst i rekryteringssyfte. 

Projektet blev mycket omtalat och nådde vissa framgångar på nedladdningslistorna. Bara under dess första dag laddade mer än 10 000 användare ned appen, enligt Försvarsmakten.

Men satsningen har också kostat rejäla pengar. Totalkostnaden för projektet landade på 10,5 Mkr. I det räknas både utveckling, konceptarbete, strategi och lansering, från projektstarten för två år sedan till och med lanseringen i mars i år.

Vår bestämda uppfattning är att appen absolut är värd den här kostnaden

 

Själva utvecklingsarbetet för appen har kostat drygt 6,5 Mkr. Budgeten räknar inte in löpande utvecklingskostnader eller drift av appen.

Till utvecklingskostnaden kommer löpande investeringar i lanseringen av appen, i form av arvoden till byråer, medieköp och poddproduktion, på 13,7 Mkr. Det uppger tekniksajten Breakit

”Vår bestämda uppfattning är att appen absolut är värd den här kostnaden”, säger Robert Forss, marknadsansvarig på Försvarsmakten, som bekräftar att siffrorna stämmer.

"Förutom att ha stort värde i vår organisation är dessutom kampanjen en långsiktig sådan som lanserar en produkt som ska leva under en lång tid. Den har redan levererat långt över målsättningarna både vad det gäller internt och externt.”

Idag har tränings-appen laddats ned över 200 000 gånger. Det uppger reklambyrån BBH, som har varit en av underleverantörerna till FMTK-projektet, för Di Digital. Dessutom ska engagemanget vara högt, mätt i antal minuter som användarna tillbringar i appen, enligt en källa inom reklambranschen.

”Det är helt fantastiska resultat. Det vidimerar ju att det är en riktigt bra produkt som vi har tagit fram. Och återigen att den inte bara gynnar oss själva utan även allmänheten”, säger Robert Forss. 

Läs även: Försvarsmakten lanserar träningsapp


Innehåll från SalesforceAnnons

Så når de framgång i den nya digitala världen

Handelsbanken, Volvo Cars och andra framgångsrika storföretag avslöjade sina framgångsrecept under ett livestreamat event. ”90 tempofyllda minuter.” 

I dag arbetar vi var som helst, vi leder på distans, utvecklar tillsammans och samarbetar över gränser och tidszoner. Vad krävs egentligen för att lyckas i en digital värld? Svaren fick vi på ett livestreamat event den 6 maj, där Sveriges främsta experter tillsammans med programledare Peter Settman diskuterade hur vi skapar förutsättningar för nya former av tillväxt och framgång.  

Eventet Salesforce Live arrangerades av kundrelationsjätten Salesforce, vars Sverigechef Dan Bjurman säger:  

– Under 90 tempofyllda minuter inspirerades vi av nya sätt att tänka, och tog del av konkreta framgångsfaktorer för att agera i den nya digitala världen. Tillsammans med bland andra Handelsbanken, Volvo Cars, Sandvik, MatHem, Trustly och Stadsmissionen fick vi skarpa exempel från olika branscher, och spaningar om framtiden från professor Micael Dahlen och futurologen Ashkan Fardost.  

Från Handelsbanken deltog Catharina Belfrage Sahlstrand, Group Head of Sustainability och Stephan Erne, Chief Digital Officer i en breakout-session. De berättade om bankens resa inom digitalisering och hållbarhet, var man står idag samt hur de ser på framtiden.   

Liksom i andra branscher har pandemin satt ytterligare fart på digitaliseringen inom banksektorn och medfört nya prioriteringar. Salesforce undersöker varje år vilka frågor som är viktigast bland beslutsfattare inom finansbranschen globalt. Den senaste rapporten ”State of Finance 2020” med 

2 800 respondenter pekar på stora skillnader före och efter pandemins utbrott.

Ladda ned State of Finance 2020 här  

– Finansiella aktörer i Norden har helt stuvat om bland sina prioriteringar. Ökad personalisering av banktjänster ses nu som den enskilt viktigaste frågan, följt av ökad automatisering av processer, säger Rob Klomps, CTO Financial Services EMEA på Salesforce, och tillägger:

– Vi ser också en brytpunkt i att en majoritet av kunderna nu föredrar digital rådgivning framför fysisk. Handskakningar och personliga samtal anses inte längre som avgörande för att bygga förtroende. Men en bank som sällan eller aldrig träffar sina kunder måste jobba mer datadrivet för att förutse deras behov och möta dessa. 

Algoritmdrivna finansiella tjänster 

För att lyckas med detta måste bankerna skaffa sig en 360-gradersvy av sina kunder. 

– De måste bli bättre på att samla in, förstå och agera på kunddata på ett intelligent och konsekvent sätt. Och de behöver känna till kundens ekonomiska milstolpar och mål.

Digital rådgivning och andra automatiserade och AI-stödda banktjänster blir allt smartare. Rob Klomps lyfter fram algoritmdrivna finansiella tjänster som fattar beslut eller genomför uppdrag för kundens räkning, som ett framtidsområde. 

Varför har bankerna inte kommit längre inom digitala tjänster?   

– Därför att de sitter fast i föråldrade IT-strukturer och system som inte är så lätta att koppla ihop och därför att deras organisation speglar produkterna och inte kunderna. Deras digitalisering har utgått från produkter som utlåning, betalningar, sparande. Men kunderna tänker inte ”vilken produkt kan lösa mina problem”, de ser sin finansiella ställning och sina behov. Produktapproachen måste bort och ersättas av kundfokus.

Bankens medarbetare var tidigare kundernas primära kontaktyta, men nu är digitala kanaler minst lika viktiga och upplevelsen av dessa behöver förbättras. De som lyckas bäst med det blir vinnarna på den nya digitala bankmarknaden, menar Rob Klomps.   

 

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?