1515

Så mycket fick Amazon betala för domänen amazon.se

För drygt ett år sedan såldes domänen amazon.se. Den kvinnliga företagare som ägt domänen sedan 1997 sålde den till techjätten Amazon för drygt 6 miljoner kronor.

Amazon.se bytte ägare för ett år sedan när e-handelsjätten äntligen fick köpa den av den Östermalmsbaserade grafiska formgivaren.
Amazon.se bytte ägare för ett år sedan när e-handelsjätten äntligen fick köpa den av den Östermalmsbaserade grafiska formgivaren.

Samma år som e-handelsjätten Amazon noterades på Nasdaq 1997, köpte ett litet bolag på Östermalm i Stockholm domänen amazon.se. Bolaget, vars ägare är en 60-årig kvinna, ägnar sig åt grafisk formgivning och startade sitt bolag redan 1988. Med andra ord innan techjätten i väst hade grundats.

Sajten Internetworld beskrev 2014 turerna bakom domännamnet och uppgav då att e-handelsjätten Amazon flera gånger försökt köpa loss Amazon.se, men att ägaren tackat nej till buden. I april i fjol gick hon till slut med på en köpesumma, som fram till i dag har varit okänd. 

Nu framgår det enligt E-handel.se:s uträkningar att Amazon betalade över 6 miljoner kronor för domänen.

Läs även: Amazon tar över Amazon.se – från ett Östermalmsbolag 

Sajten som har tagit del av formgivarens årsredovisning såg en ökning i resultatet från 41 000 kronor under 2015 till 5,9 Mkr för 2016. Man hittade även en post kallad "övrig rörelseintäkt” på 6,5 Mkr. Den övriga intäkten kan självklart komma från något annat men sannolikheten är stor att den kommer från försäljningen av domänen. 

Flera e-handelsexperter har spått att e-handelsjätten kommer att lansera i Sverige i år. Men att det skulle ske innan sommaren ser rätt osannolikt ut nu. 

Oavsett är det värt att notera att Amazon inte alltid använder det specifika landets domän när de vänder sig till kunder i samma land. I exempelvis Turkiet används Amazon.de, alltså bolagets tyska domän. 

Så om adressen Amazon.se faktiskt kommer att användas för e-handel i Sverige är fortfarande osäkert.

Lysssna på Digitalpodden: Experterna: ”Amazon till Sverige i år”


Innehåll från SnowflakeAnnons

Saxo Banks övergång till molnlösningar realiserar värdet av data

Många finansiella aktörer står inför en betydande förändring, där de måste utvärdera om deras legacy-system är utrustade för att hantera de snabbt ökande kraven på data, särskilt i fråga om skalbarhet och kompatibilitet. Som en följd av detta övergår allt fler företag till molnbaserade lösningar för att bättre förstå och utnyttja sina data.

Förutom att många äldre lösningar lider av brist på skalbarhet, är de ofta också dyra att underhålla och komplexa att förvalta. Detta är faktorer som är avgörande i finansiella miljöer, där smidighet, kostnadseffektivitet och tillgänglighet blir viktigare för var dag som går. Historiskt har data inom finansbranschen lagrats i separata datasilor, -lager eller -sjöar, vilket avsevärt försvårat att skapa en 360-graders vy av den insamlade informationen. Med molndataplattformar blir det lättare att möta sådana utmaningar och därmed utveckla en verkligt datadriven organisation, med full översikt av befintliga möjligheter och risker.

Skalbarhet, funktionalitet och priskontroll

För Saxo Bank syftade övergången från datalagring on-premise till i molnet till att uppnå ökad skalbarhet, bättre funktionalitet och precisare priskontroll, utan att kompromissa med säkerheten. Ejvind Hald, chef för Saxo Banks globala informationslager, förklarar att den snabba förändringstakten inom finansiella lagar och riktlinjer, i kombination med ökade krav på regelefterlevnad, var ytterligare anledningar till att den internationellt kända banken valde att gå över till molnet.

– Nya bestämmelser kräver mer data för att möta ökade krav. Förr eller senare har man så mycket data att det blir svårt att analysera och använda den. Genom att använda en automatiskt uppdaterad molndataplattform sparar våra anställda mycket tid i arbetet med att efterleva internationella lagstiftningar och krav. Det möjliggör också för våra team att arbeta mer självständigt. Molnlösningar är därtill personal- och kostnadseffektiva, vilket underlättar för oss att vara flexibla som företag – vi kan visualisera all vår data och dela dem med rätt personer vid rätt tidpunkt, var de än befinner sig. Det är en enorm fördel när det gäller att realisera värdet av data.

Säker åtkomst dygnet runt

Saxo Bank valde Snowflakes molnplattform som lösning. Den kommunicerar och samlar in samtliga relevanta data och virtualiserar dem sedan automatiskt och omedelbart till alla team. Effekterna har redan varit betydande, men övergången har inte varit helt utan utmaningar. 

– Det fanns en viss oro för att kunderna skulle känna att molnet inte är tillräckligt säkert. Samtidigt förväntar sig våra kunder tillgänglighet dygnet runt, på resande fot, från dag ett. Säkerheten var därför avgörande i vårt val av molnleverantör och vi käånner oss trygga med de avancerade lösningar som Snowflake tillhandahåller. Framöver ska vi också implementera ett krypteringsverktyg från Snowflakes partnernätverk, för att stärka våra redan robusta säkerhetsåtgärder.

Alla tre stora moln på begäran

Christian Andersen, försäljningsdirektör för Snowflake Danmark, förklarar att molnlösningen i fråga ger finansiella aktörer möjlighet att bryta sig loss från existerande legacy-system. Dataplattformen gör det till exempel möjligt för kunderna att lagra sina data i ett eller flera moln, utan att datan någonsin lämnar Snowflake. Resultatet är snabb och säker datadelning i ett globalt nätverk, vilket inkluderar dataset från S&P, Factset, ESG-dataset och många fler.

– I takt med att cyberattacker ökar har det blivit tydligt att heltäckande molnlösningar, och inte on-premise-lösningar, är den säkraste vägen att gå. Därför erbjuder vår plattform en samlad plats för alla data, med förstklassig säkerhet och styrning. Detta är kritiska faktorer för alla finansiella aktörer i dag, avslutar Christian.

Läs mer om Saxo Banks lösningar 

Läs mer om Snowflake

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?