Hoppa till innehållet

Annons

Så mycket distansarbete tillåter svenska chefer: ”Stärker lojalitet”

Chefer och medarbetare vill kunna fortsätta välja mellan att jobba hemifrån och på kontoret när restriktionerna släpper. Nu visar rapporter att medarbetarlojaliteten ökat under de 19 månaderna av distansarbete. 

”Man har tillitsfullt tillåtit hemarbete och inte försökt kontrollera medarbetarnas tidsanvändning vid hemarbetet. Det tror jag ökar lojaliteten”, säger Stefan Tengblad, professor i human resource- management vid Göteborgs Universitet. 

Svenska chefer vill fortsätta med hybridarbete efter pandemin, enligt Anki Udd.
Svenska chefer vill fortsätta med hybridarbete efter pandemin, enligt Anki Udd.

Di Digital har tidigare rapporterat om hur företag och organisationer förbereder sig för ett hybridliv, där arbete på distans och på kontoret varieras. Enligt en rapport från industriländernas ekonomiska samarbetsorganisation OECD har det ökade distansarbetet medfört ökad effektivisering och känsla av välbefinnande.

Läs mer: Företagen siktar på effektivt hybridliv: ”Blir konkurrensfördel” 

I våras genomförde Novus på uppdrag av chefsorganisationen Ledarna, en undersökning om hur svenska chefer ställer sig till fortsatt hemarbete efter pandemin. Resultatet visade att 48 procent av cheferna tror att deras medarbetare kommer tillåtas arbeta hemifrån 1–2 dagar i veckan. 17 procent uppgav att de kan tillåta hemarbete 3–4 dagar i veckan. 

”66 procent av de som föredrog att arbeta hemifrån, svarade att det berodde på den minskade restiden”, säger Anki Udd, ledarskapsutvecklare på Ledarna.

Det är främst chefer inom tillverkningsindustrin och yngre chefer som vill arbeta en dag eller mindre på distans.

”Det kan till exempel bero på att de inte har lika lång erfarenhet av att leda. Då känns det tryggare att ha alla samlade på kontoret.”, säger Anki Udd. 

Frågan är då hur medarbetarna själva ser på den hybrida lösningen. I en riksrepresentativ enkätundersökning från januari 2021 frågade analysföretaget Netigate 2.055 stycken slumpmässigt utvalda medarbetare hur de upplevt arbete på distans. Resultatet visar att svenska anställda ser stora fördelar med hemarbete. 

51 procent menade att arbetet hemifrån blivit bättre med tiden. 73 procent ville växla mellan hemarbete och ordinarie arbetsplats när smittspridningen upphört. 

I våras gjorde Netigate en undersökning om hur anställdas lojalitet utvecklats gentemot arbetsplatsen sedan 2019. Av de företag som mätt medarbetarlojalitet under åren 2019 och 2020 , kunde 70 procent se en ökning av sitt ENPS (Employee Net Promoter Score), skriver Netigate i rapporten. Metoden ENPS mäter hur villiga medarbetare är att rekommendera sin arbetsplats till andra. Med andra ord har de anställdas lojalitet och förtroende för sina chefer ökat under pandemin. 

Stefan Tengblad, säger att det kan bero på den friheten svenska chefer ger sina medarbetare. 

”Sverige skiljer sig från andra länder när det gäller övervakningen av sina anställdas arbete. Man har tillitsfullt tillåtit hemarbete och inte försökt kontrollera medarbetarnas tidsanvändning vid hemarbetet. Det tror jag ökar lojaliteten.” säger Stefan Tengblad. 

Men trots att medarbetarhälsan ökat, finns det uppgifter om att den psykiska ohälsan aldrig varit så hög som under pandemin. I September 2020, fyra månader innan Nesigates undersökning, rapporterade företagshälsobolaget Previa om en kraftig ökning av fysisk- och psykisk ohälsa efter långvarigt hemarbete. 

Maria Steneskog Nyman, beteendevetenskaplig rådgivare och chef för Previas Sjuk och Frisk-tjänst, säger att det bland annat handlar om var vi befann oss i pandemin rent tidsmässigt när undersökningarna gjordes. 

”När vi tittade på våra siffror för något år sedan såg vi att psykisk ohälsa ökat. Men då befann vi oss också i början av omställningen. Efter nya undersökningar har resultaten sett annorlunda ut. De som själva får välja arbetsplats trivs jättebra med det.”

Sophie Hedestad har varit med och utformat Netigates undersökning.
Sophie Hedestad har varit med och utformat Netigates undersökning.

Netigates marknadschef, Sophie Hedestad, tror att hybridlösningen kommer bli ett självklart arbetssätt för många företag i framtiden. Di rapporterar återkommande om företagens utmaning kring rekrytering. 78 procent av alla arbetsgivare tycker att det är svårt att hitta rätt kompetens, enligt en undersökning som besvarats av cirka 4.400 företag.

Läs mer: Kompetensbrist främsta hotet mot bolagens tillväxt

Sophie Hedestad menar att människor kommer säga upp sig från företagen som inte är beredda att arbeta flexibelt. 

”I början av sommaren sa Volvo Cars att de ville ha tillbaka alla på kontoret. Företag som väljer att ta tillbaka sina anställda 100 procent på kontoret kommer förlora talanger och kompetens på grund av det.” 

Hon säger också att Sverige ur ett digitaliseringsperspektiv, gynnats av pandemin.

”Innan pandemin talade arbetsplatserna ofta om en hybrid framtid. Men det hände ju aldrig. Plötsligt digitaliserades Sverige på en vecka och nu har det ändrat ledarskapet i grunden.” 

Innehåll från LitiumAnnons

”Inte läge att stå still”: Rusta företaget med flexibel teknik

Inom loppet av några år har vi känt av pandemins, krigens och marknadsobalansernas effekter. Samtidigt accelererar den digitala omställningen i alla branscher. Företagsledare måste nu förbereda sina företag för framtidens utmaningar, teknik och affärsmöjligheter. Hur ska vi rusta oss för framtiden? Vilken teknik ska vi välja?

Litiums vd, Patrik Settlin, menar att vi för att navigera i dessa snabba förändringar inte bara behöver anpassningsbara arbetsmetoder, utan också system som kan justeras snabbt. 

– Företag som har flexibilitet i sina tekniska lösningar kan snabbt agera på händelser i marknaden, vilket leder till ökad motståndskraft, ökad lönsamhet, stärkt varumärkesimage och en hållbar tillväxt även i en osäker ekonomisk miljö.

Han betonar även vikten av att lyfta blicken och behålla sin strategiska beslutsförmåga även under perioder när konjunkturen går emot. 

– I tuffa tider kan företag givetvis behöva jobba kortsiktigt för sin överlevnad, men när de första hoten är avvärjda måste vi snabbt upp på banan och blicka framåt igen. Det är väl kanske att slå in en öppen dörr, men ändå värt att betona tycker jag. För att vinna morgondagens marknad krävs det mod och beslutsförmåga att satsa långsiktigt, även när det fortfarande blåser motvind.

Framtidssäkra verksamheten

Genom att investera i anpassningsbar och flexibel teknik konstaterar han att företag inte bara kan reagera på omedelbara förändringar, utan även har bästa möjliga beredskap för framtida utmaningar. Denna proaktiva inställning möjliggör innovation, effektivitet och optimerad digital försäljning.

– Nu är det inte läge att stå still. Det krävs anpassningsförmåga för att hantera skiftande marknadslägen och leverera digitala kundupplevelser som står sig i konkurrensen. Har man inte den förmågan, eller att den är eftersatt, så bör man skaffa sig den snarast möjligt. Litium står redo med en avancerad skalbar teknisk lösning och vi är en partner som inser vikten av att ständigt vara ett steg före, säger han.

Framgång oavsett marknadsförutsättningar

Flexibilitet och snabbhet är gångbara förmågor i alla verksamheter, men inom handeln i stort, och inom handeln mellan företag i synnerhet, finns även stora möjligheter att ta vinnande positioner då flertalet branscher bara befinner sig i början av den digitala mognaden. 

– Att ge våra kunder de tekniska verktyg som gör dem till vinnare på sina marknader är vår främsta drivkraft. Genom att välja vår plattform ger affärsledare sig själva de bästa möjligheterna att nå framgång oavsett marknadsförutsättningar, både i dag och imorgon, avslutar Patrik.

Läs mer på Litium.com 

 

Mer från Litium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Litium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera