1515

Så lite skattar internetjättarna i Sverige

I fjol omsatte giganterna Apple, Facebook, Amazon, Google och Linkedin 2,7 miljarder kronor i sina svenska bolag. Sammanlagt skattade de 24 Mkr.

Mark Zuckerberg, Magdalena Andersson och Tim Cook.
Mark Zuckerberg, Magdalena Andersson och Tim Cook.Foto:AP Photo/Jeff Chiu, Joey Abrait och Marcio Jose Sanchez.

I slutet av augusti stod det klart att EU kräver bolaget på 123 miljarder, och att andra EU-länder kunde ha rätt till en del av pengarna.

Det fick finansminister Magdalena Andersson och regeringen att begära in mer information för att undersöka huruvida en större del av Apples vinst i EU, som flyttats till Irland, borde beskattas i Sverige.

Läs mer: Här är Sveriges 27 techmiljardärer

För att ta reda på hur mycket it-jättarna skattar i Sverige har Di Digital gått igenom årsredovisningarna för 2015 för såväl Apple som Facebook, Amazon, Google och Linkedin.

Sammanlagt omsatte internetbolagen 2,7 miljarder kronor i sina svenska filialer, med ett resultat före skatt på 121 miljoner kronor. Den redovisade skatten blev sammanlagt 24 Mkr:

  • Apple Retail Sweden: 2,6 Mkr.
  • Pinnacle Sweden (Facebook): 14,7 Mkr.
  • Amazon Web Services Sweden: 0 kr.
  • Google Sweden: 4,9 Mkr.
  • Linkedin Sverige: 0,8 Mkr.

Den totala skatten är inte ens 10 procent av vad Minecraft-skaparen Marcus ”Notch” Persson betalade i skatt under 2014.

Läs mer: Notch plockar ut 500 miljoner

Apple hade en omsättning på 471 miljoner kronor under 2015, men resultatet på 12 Mkr gav ett skattebelopp på 2,6 Mkr. Apples rörelsemarginal i Sverige var alltså 2,5 procent, att jämföra med moderbolagets marginal på 30 procent.

Apple har betalat 370 miljoner kronor i skatt i Sverige mellan 2005 och 2014, enligt Financial Times uppskattning.

Facebooks verksamhet i Sverige, som till stor del omfattar företagets serverhallar i Luleå, omsatte drygt 1,5 miljarder kronor under 2015. Resultatet blev dock 65 Mkr och den inbetalda skatten 14,7 Mkr. Det är överlägset mest i Di Digitals genomgång, men vinstmarginalen är långt ifrån moderbolagets 35 procent.

Amazon omsatte bara 54 Mkr i Sverige 2015 och gick med förlust före skatt. Därför betalade heller inte bolaget någon skatt i Sverige under 2015.

Amazon är känt för att inte generera större vinster eftersom de brukar investera enorma summor. 2015 var dock ett undantag och bolaget redovisade en vinst på drygt 5 miljarder kronor, något som dock inte kom svenska staten till godo.

Googles verksamhet i Sverige hade en omsättning på 525 Mkr. Resultatet landade på drygt 43 Mkr men på grund av bokslutsdispositioner betalade man bara in strax under 6 Mkr till den svenska skattekistan. Rörelsemarginalen på 8 procent är den högsta av de fem bolagen, men till moderbolagets rörelsemarginal på drygt 25 procent är det en lång bit kvar.

Men att kartlägga Googles verksamhet i Sverige är inte så enkelt. Omsättningen på 525 miljoner kronor är en väldigt undervärderad siffra. Sökmarknaden, som totalt domineras av Google var värd ungefär 4,8 miljarder kronor i Sverige 2015 enligt siffror från Institutet för reklam- och mediestatistik.

De intäkterna tas däremot inte upp i Sverige utan på Irland. Samma upplägg för Storbritannien ledde till att det brittiska underhuset 2013 beställde en utredning kring var de affärerna skedde.

Google hävdade att de skedde på Irland men utredningen kom fram till att det fanns klara bevis på att en överväldigande majoritet av affärerna skedde i Storbritannien, och att Google utnyttjade de kryphål som finns i den extremt komplicerade skattelagstiftningen.

Linkedin Sverige omsatte 74 Mkr i fjol, med en vinst på 3 Mkr och 1,9 Mkr i inbetald skatt.

Läs mer: Notch plockar ut 500 miljoner

Läs mer: De är världens rikaste techmiljardärer


Innehåll från inRiverAnnons

inriver: ”Att ha koll på sin produktdata online är avgörande för att lyckas med sin försäljning idag”

Joakim Gavelin, e-handelsexpert hos inriver.
Joakim Gavelin, e-handelsexpert hos inriver.

Utvecklingen av e-handeln går fortare än vad tillverkarna hinner med och den digitala försäljningen behöver tas på större allvar. Det menar inriver, som hjälper företag att hantera, förädla och hålla reda på all den produktdata som syns hos återförsäljare och på marknadsplatser över hela världen. Nu presenterar de resultaten av en omfattande undersökning om konsumentbeteenden på nätet.

– Upp till 70% av konsumenterna överger produkter på grund av dålig eller felaktig information hos återförsäljaren. Det är enorm utmaning för dagens tillverkare, säger Joakim Gavelin, e-handelsexpert hos inriver.

De senaste åren har e-handeln exploderat och de digitala hyllorna hos återförsäljare på nätet är översvämmade av produkter. Det medför vissa problem; som konsument kan det vara svårt att navigera och hitta det man vill ha och som varumärke är det i sin tur svårt att ta plats och synas. 

– På till exempel Amazon vet vi att så gott som all försäljning sker på den första söksidan, där bara en liten bråkdel av hela sökresultatet visas, säger Joakim Gavelin.

Hur högt upp man hamnar i sökresultatet beror på flera faktorer. Det är delvis en fråga om följsamhet mot de riktlinjer som finns kring kvalitet på innehållet, men saker som lagerstatus, trasiga länkar eller felaktiga produkttexter påverkar också utfallet. Utmaningen för tillverkare ligger i att hålla koll på all den produktdata som ligger hos – ibland tusentals – återförsäljare världen över.

En teknologi som bevakar produktdatan – hela tiden

inrivers erbjudande omfattar hela kedjan: från att samla, förädla och syndikera produktdatan till alla kanaler via ett PIM-system, till att hålla ett vakande öga på datan när den väl är publicerad. Ändrade algoritmer, bilder och texter som blandas ihop, sabotage och slarv – det finns många anledningar till att datan blir felaktig eller i värsta fall försvinner online.

– Vi har byggt en teknologi som bevakar handelsplatser och ser till så att produkter är synliga och att produktinnehållet är i fas – hela tiden. Att innehållet syndikeras och hamnar rätt den första dagen är inte en garanti för att det fortsätter att ligga där och som det ska. Därför behöver man fortsätta att övervaka sin produktdata om och om igen, menar Joakim Gavelin.

Felaktigt produktinnehåll vanligare än man tror

Förekomsten av felaktig produktdata är vanligare än man tror; enligt inriver’s erfarenhet har mer än var femte produkt fel produktinnehåll online. Samtidigt är en lika stor andel av varorna inte i lager. Det är siffror som skapar missnöje och frustration hos konsumenten och det som sker är att de väljer ett annat varumärke.

Joakim Gavelins främsta råd är att ta den digitala hyllan med produkter på minst lika stort allvar som den som finns i en fysisk affär. 

– Den digitala hyllan exponeras för miljontals människor i hela världen och synlighet, tillgänglighet ett korrekt produktinnehåll där är helt avgörande för att vara framgångsrik. De här sajterna lever, förändras och skapar nya utmaningar varje dag – då gäller det att vara närvarande där i realtid, för att se vad som fungerar och inte runt dina produkter för att kunna justera innan försäljningen går till nån annan.

Här kan du ta del av Inrivers undersökning i sin helhet. 

 

 

Mer från inRiver

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med inRiver och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?