1515

Så kommer framtidens bostadsköp att gå till

Snabbt, digitalt och betydligt säkrare än i dag. Så här kan en bostadsaffär gå till med hjälp av bitcoin-tekniken blockchain.

Nybyggda bostäder i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm.
Nybyggda bostäder i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm.Foto:Fredrik Sandberg/TT

Blockchain, eller blockkedjan på svenska, är en sorts decentraliserad och digital loggbok över händelser där varje förändring är tidsstämplad. Den som till exempel ska köpa en bostad skulle med blockkedjan kunna skriva på bostadskontrakt över internet, oavsett var hen befinner sig, medan såväl banken som säljaren och mäklaren kan verifiera signaturens äkthet.

Man kan göra allting på distans

Blockkedjan spås kunna drastiskt förändra alla möjliga scenarier: från hur vi säkert lagrar patientinformation till hur vi i detalj följer olika fraktlasters banor runt jorden.

Men exemplet som ligger närmast till hands i Sverige är bostadsaffärer.

”Dels kan man göra allting på distans. Man behöver inte gå till en bank eller mäklare eller skicka några kontrakt för att göra en affär. Tiden det skulle ta att genomföra en affär skulle minska från flera veckor till endast ett par dagar”‚ säger Ludvig Öberg, affärsutvecklare på Chromaway (NTL) och grundare av Bitcoin-mäklaren Safello (NTL).

Läs mer: Storbankerna sluter upp bakom blockkedjan 

Chromaway samarbetar sedan i fjol med fastighets- och kartmyndigheten Lantmäteriet för att se hur blockkedjan kan bidra till att förenkla processen kring bostadsköp.

Transparens är ett nyckelord i blockkedjan.

”Det är ett distribuerat sätt att komma överens om information. Man delar upp det så att det inte bara är Lantmäteriet eller din bank som sitter på pålitlig information”‚ säger Ludvig Öberg.

Ungefär såhär skulle framtidens bostadsaffär kunna gå till:

** Köpare, säljare, mäklare och bank är alla anslutna till en central aktör, till exempel en myndighet eller ett bolag som är upphandlat av en myndighet. De identifierar sig med varsin identifikationsnyckel som liknar dagens e-legitimationer som bank-id.

** Processen kan börja med att en mäklare skickar in väsentlig information om objektet: fastighets-id, kontraktsdatum, pris, handpenningens storlek.

** Varje användare har ett begränsat antal saker man kan göra med kontrakten. Säljaren kan kanske endast signera handlingarna medan bank eller mäklare kan i vissa skeden redigera text, ladda upp lånehandlingar eller annan information som behövs till kontrakten. Alla ändringar direkt i blockkedjan så att varje part är med vid varje steg.

** När köparen och säljaren ska skriva på avtal, ge betalningsuppdrag om handpenningen eller genomföra transaktionen på tillträdesdagen kan alla aktörer se processen i realtid. Det spelar ingen roll var köparen och säljaren befinner sig, så länge de identifierar sig med sin nyckel.

** Samtliga parter kan se alla förändringar i kontrakten och tidpunkten för dem eftersom den informationen lagras i blockkedjan. Det är också lätt att i efterhand kontrollera att alla signaturer och all information kring kontraktet stämmer.

** När pengarna ska överföras från köparens till säljarens bank behöver man inte någon tredje part som verifierar att transaktionen har ägt rum. Det går att se i blockkedjan vilka som garanterar att de har skickat respektive tagit emot pengarna.

Än så länge kräver det juridiska systemet i många fall en signatur på papper, vilket är ett hinder för att ett system baserat på blockkedjan ska kunna införas. Det finns också säkerhetsrisker, men även om ett omfattande intrång skulle ske så kan varje part lagra lokala filer som bevis på tidigare transaktioner och kontrakskopior.

Läs mer: ”R3-bråket är ett styrkebesked för blockkedjan”

Samtidigt öppnar tekniken för en transparent process som är mycket svår att manipulera eftersom alla händelser registreras centralt.

Om tekniken börjar implementeras vid finansiella transaktioner kan mellanhänder som clearinghus, som säkerställer att transaktioner går rätt till, ha spelat ut sin roll. Även internationella växlingsbolag som Western Union och Forex Bank skulle få det svårt.

Blockkedjan tillämpas redan nu på flera håll i världen. Till exempel har Georgiens lantmäterimyndighet börjat använda tekniken för att registrera försäljningar av fastigheter. Georgiens justitieminister beskrev tidigare i år blockkedjan som ett ”helt säkert och innovativt system”.


Innehåll från SnowflakeAnnons

Saxo Banks övergång till molnlösningar realiserar värdet av data

Många finansiella aktörer står inför en betydande förändring, där de måste utvärdera om deras legacy-system är utrustade för att hantera de snabbt ökande kraven på data, särskilt i fråga om skalbarhet och kompatibilitet. Som en följd av detta övergår allt fler företag till molnbaserade lösningar för att bättre förstå och utnyttja sina data.

Förutom att många äldre lösningar lider av brist på skalbarhet, är de ofta också dyra att underhålla och komplexa att förvalta. Detta är faktorer som är avgörande i finansiella miljöer, där smidighet, kostnadseffektivitet och tillgänglighet blir viktigare för var dag som går. Historiskt har data inom finansbranschen lagrats i separata datasilor, -lager eller -sjöar, vilket avsevärt försvårat att skapa en 360-graders vy av den insamlade informationen. Med molndataplattformar blir det lättare att möta sådana utmaningar och därmed utveckla en verkligt datadriven organisation, med full översikt av befintliga möjligheter och risker.

Skalbarhet, funktionalitet och priskontroll

För Saxo Bank syftade övergången från datalagring on-premise till i molnet till att uppnå ökad skalbarhet, bättre funktionalitet och precisare priskontroll, utan att kompromissa med säkerheten. Ejvind Hald, chef för Saxo Banks globala informationslager, förklarar att den snabba förändringstakten inom finansiella lagar och riktlinjer, i kombination med ökade krav på regelefterlevnad, var ytterligare anledningar till att den internationellt kända banken valde att gå över till molnet.

– Nya bestämmelser kräver mer data för att möta ökade krav. Förr eller senare har man så mycket data att det blir svårt att analysera och använda den. Genom att använda en automatiskt uppdaterad molndataplattform sparar våra anställda mycket tid i arbetet med att efterleva internationella lagstiftningar och krav. Det möjliggör också för våra team att arbeta mer självständigt. Molnlösningar är därtill personal- och kostnadseffektiva, vilket underlättar för oss att vara flexibla som företag – vi kan visualisera all vår data och dela dem med rätt personer vid rätt tidpunkt, var de än befinner sig. Det är en enorm fördel när det gäller att realisera värdet av data.

Säker åtkomst dygnet runt

Saxo Bank valde Snowflakes molnplattform som lösning. Den kommunicerar och samlar in samtliga relevanta data och virtualiserar dem sedan automatiskt och omedelbart till alla team. Effekterna har redan varit betydande, men övergången har inte varit helt utan utmaningar. 

– Det fanns en viss oro för att kunderna skulle känna att molnet inte är tillräckligt säkert. Samtidigt förväntar sig våra kunder tillgänglighet dygnet runt, på resande fot, från dag ett. Säkerheten var därför avgörande i vårt val av molnleverantör och vi käånner oss trygga med de avancerade lösningar som Snowflake tillhandahåller. Framöver ska vi också implementera ett krypteringsverktyg från Snowflakes partnernätverk, för att stärka våra redan robusta säkerhetsåtgärder.

Alla tre stora moln på begäran

Christian Andersen, försäljningsdirektör för Snowflake Danmark, förklarar att molnlösningen i fråga ger finansiella aktörer möjlighet att bryta sig loss från existerande legacy-system. Dataplattformen gör det till exempel möjligt för kunderna att lagra sina data i ett eller flera moln, utan att datan någonsin lämnar Snowflake. Resultatet är snabb och säker datadelning i ett globalt nätverk, vilket inkluderar dataset från S&P, Factset, ESG-dataset och många fler.

– I takt med att cyberattacker ökar har det blivit tydligt att heltäckande molnlösningar, och inte on-premise-lösningar, är den säkraste vägen att gå. Därför erbjuder vår plattform en samlad plats för alla data, med förstklassig säkerhet och styrning. Detta är kritiska faktorer för alla finansiella aktörer i dag, avslutar Christian.

Läs mer om Saxo Banks lösningar 

Läs mer om Snowflake

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?