1515

Så kommer framtidens bostadsköp att gå till

Snabbt, digitalt och betydligt säkrare än i dag. Så här kan en bostadsaffär gå till med hjälp av bitcoin-tekniken blockchain.

Nybyggda bostäder i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm.
Nybyggda bostäder i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm.Foto:Fredrik Sandberg/TT

Blockchain, eller blockkedjan på svenska, är en sorts decentraliserad och digital loggbok över händelser där varje förändring är tidsstämplad. Den som till exempel ska köpa en bostad skulle med blockkedjan kunna skriva på bostadskontrakt över internet, oavsett var hen befinner sig, medan såväl banken som säljaren och mäklaren kan verifiera signaturens äkthet.

Man kan göra allting på distans

Blockkedjan spås kunna drastiskt förändra alla möjliga scenarier: från hur vi säkert lagrar patientinformation till hur vi i detalj följer olika fraktlasters banor runt jorden.

Men exemplet som ligger närmast till hands i Sverige är bostadsaffärer.

”Dels kan man göra allting på distans. Man behöver inte gå till en bank eller mäklare eller skicka några kontrakt för att göra en affär. Tiden det skulle ta att genomföra en affär skulle minska från flera veckor till endast ett par dagar”‚ säger Ludvig Öberg, affärsutvecklare på Chromaway (NTL) och grundare av Bitcoin-mäklaren Safello (NTL).

Läs mer: Storbankerna sluter upp bakom blockkedjan 

Chromaway samarbetar sedan i fjol med fastighets- och kartmyndigheten Lantmäteriet för att se hur blockkedjan kan bidra till att förenkla processen kring bostadsköp.

Transparens är ett nyckelord i blockkedjan.

”Det är ett distribuerat sätt att komma överens om information. Man delar upp det så att det inte bara är Lantmäteriet eller din bank som sitter på pålitlig information”‚ säger Ludvig Öberg.

Ungefär såhär skulle framtidens bostadsaffär kunna gå till:

** Köpare, säljare, mäklare och bank är alla anslutna till en central aktör, till exempel en myndighet eller ett bolag som är upphandlat av en myndighet. De identifierar sig med varsin identifikationsnyckel som liknar dagens e-legitimationer som bank-id.

** Processen kan börja med att en mäklare skickar in väsentlig information om objektet: fastighets-id, kontraktsdatum, pris, handpenningens storlek.

** Varje användare har ett begränsat antal saker man kan göra med kontrakten. Säljaren kan kanske endast signera handlingarna medan bank eller mäklare kan i vissa skeden redigera text, ladda upp lånehandlingar eller annan information som behövs till kontrakten. Alla ändringar direkt i blockkedjan så att varje part är med vid varje steg.

** När köparen och säljaren ska skriva på avtal, ge betalningsuppdrag om handpenningen eller genomföra transaktionen på tillträdesdagen kan alla aktörer se processen i realtid. Det spelar ingen roll var köparen och säljaren befinner sig, så länge de identifierar sig med sin nyckel.

** Samtliga parter kan se alla förändringar i kontrakten och tidpunkten för dem eftersom den informationen lagras i blockkedjan. Det är också lätt att i efterhand kontrollera att alla signaturer och all information kring kontraktet stämmer.

** När pengarna ska överföras från köparens till säljarens bank behöver man inte någon tredje part som verifierar att transaktionen har ägt rum. Det går att se i blockkedjan vilka som garanterar att de har skickat respektive tagit emot pengarna.

Än så länge kräver det juridiska systemet i många fall en signatur på papper, vilket är ett hinder för att ett system baserat på blockkedjan ska kunna införas. Det finns också säkerhetsrisker, men även om ett omfattande intrång skulle ske så kan varje part lagra lokala filer som bevis på tidigare transaktioner och kontrakskopior.

Läs mer: ”R3-bråket är ett styrkebesked för blockkedjan”

Samtidigt öppnar tekniken för en transparent process som är mycket svår att manipulera eftersom alla händelser registreras centralt.

Om tekniken börjar implementeras vid finansiella transaktioner kan mellanhänder som clearinghus, som säkerställer att transaktioner går rätt till, ha spelat ut sin roll. Även internationella växlingsbolag som Western Union och Forex Bank skulle få det svårt.

Blockkedjan tillämpas redan nu på flera håll i världen. Till exempel har Georgiens lantmäterimyndighet börjat använda tekniken för att registrera försäljningar av fastigheter. Georgiens justitieminister beskrev tidigare i år blockkedjan som ett ”helt säkert och innovativt system”.


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?