1515

Så kommer Facebooks nya jättecampus se ut

Techjättarna i Silicon Valley gillar sina stora campusområden där de kan skämma bort sina anställda så att de stannar längre på jobbet. Näst ut med ett nytt bygge är Facebook.

En skiss av det som kan bli Facebooks nya campus i Menlo Park, Kalifornien.
En skiss av det som kan bli Facebooks nya campus i Menlo Park, Kalifornien.Foto:Facebook

(Di Digital/Silicon Valley) Två år har gått sedan Facebook flyttade in i sitt jättecampus i Menlo Park, Kalifornien, med kontorslokaler på nära 40 000 kvadratmeter.

2015 köpte också techjätten en tomt och byggnader med det som förut var Menlo Science & Technology Park bakom sitt nuvarande campus. Nu har bolaget gått ut med officiella planer kring vad man vill bygga där.

Förutom kontorslokaler vill Facebook bygga 1 500 bostäder och ett köpcenter med matvarubutik, apotek och olika affärer på över 11 000 kvadratmeter, berättar bolaget i en bloggpost

Foto: Facebook

Kontorslokalerna ska vara över 160 000 kvadratmeter, det vill säga mycket större än på det nuvarande campuset. Men om det bara är Facebook som kommer att husera där är ännu oklart. 

Facebook planerar även att förbättra lokaltrafiken i Menlo Park med ett ”transit center”. Silicon Valley har stora trafikproblem, vilket bolaget vill hjälpa till med.

”Regionens misslyckande att fortsätta investera i transportinfrastruktur i takt med tillväxten har lett till trafikstockning och förseningar”, skriver man i bloggposten.

Läs också: Facebook satsar på AR och VR 

Det nya området går under namnet ”Willow Campus” och ska vara öppet för allmänheten. Techjättarna har kritiserats för att inte ta hänsyn till den befintliga miljön och invånarna i städerna där de anlägger sina jättecampus. 

Foto: Facebook

Facebook har valt att fokusera på att man investerar i Menlo Park med det nya campuset, säkerligen ett försök att stävja kritiken.

Om bygget går som Facebook vill beräknas delar av det vara klart år 2021, men kontorslokalerna kommer inte att ersätta Facebooks nuvarande campus. 

Läs också: Facebook rear ut Oculus Rift 


Apple bygger också ett nytt campus i Silicon Valley och det pratade vi om i förra veckans avsnitt av Digitalpodden. Lyssna på det här:

https://embed.acast.com/digitalpodden/applesnyasupercampus-uber-3sverigeochexit-aret2017

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


 


Innehåll från ChessITAnnons

Med en CPQ får ni stöd på digitaliseringsresan

Medan det inte är någon nyhet att det senaste året kraftigt har drivit på den digitala utvecklingen, är det ännu svårt att överblicka hur det fortsatta digitaliseringsracet ser ut – och hur man som företag bör hantera det.

– Ju mer komplex digitalisering och automatisering, desto större erfarenhet och expertis behövs, konstaterar Christian Sjögren, medgrundare och utvecklingsansvarig för ChessIT.

Läs mer om effektivisering med CPQ  

– Att digitalisera tjänster kan förenklat beskrivas som att den kunskap och erfarenhet som krävs för att leverera tjänsten byggs in i ett systemstöd. Först samlas beslutsunderlaget in, och därefter beräknas vad som krävs för att leverera tjänsten. I många fall kan man effektivisera upp till 80 eller 90 procent, det ger en mycket god effekt till en rimlig insats, betonar Christian.

Satsa på en CPQ

Så vilken typ av funktionalitet bör man satsa på i sin digitalisering? Christian rekommenderar att satsa på en CPQ, vilken kan automatisera både komplexa och tidskrävande arbetsuppgifter. CPQ:ns regelmotorer och avancerade algoritmer gör att användarna kan halvera tiden som läggs på att beräkna och ta fram underlag och paketera dessa till erbjudanden.

– En central komponent i en CPQ är dokumentgeneratorn; denna används för att generera de dokument som behövs, exempelvis offerter, avtal och specifikationer. Kopplar man därtill samman sin CPQ med kringsystem som är intressenter av resultatet, exempelvis affärssystem, ekonomisystem och tidsrapporteringssystem, får man ett väsentligt mervärde. Resultatet blir ytterligare effektivisering och reducerade felmarginaler.

Så underlättar ni säljprocess och offerthantering  

Har många användningsområden

Christian förklarar att det vanligaste tillämpningsområdet för CPQ fortfarande är offert- och avtalsgenerering, men belyser flera övriga användningsområden, från kundkännedom och riskberäkning till hållbarhetsklassning och att finna optimala resurser utifrån behov. Att gå från kalkylering i Excel till en CPQ. ChessIT erbjuder en CPQ som täcker alla dessa områden – och fler än så.

– Vi har funktionalitet som många saknar. Det inkluderar stöd för tjänster och produkter, dynamisk prissättning, årliga prisjusteringar samt processtöd för att genomföra och godkänna ändringar i en konfiguration även efter påskriven affär. Det gör oss helt unika på marknaden.

En modern och flexibel produkt

CPQ:ns främsta fördel är dock att det är en modern och flexibel produkt som tillåter användarna att affärsutveckla sin verksamhet.

– Systemstöden behöver kunna hänga med i svängarna när verksamheten vidareutvecklas och anpassas till marknaden, inte minst för att nya tjänster ställer nya krav. Här hjälper vi gärna till, avslutar Christian.

Skala upp – utan att nyanställda  

Mer från ChessIT

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChessIT och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?