1515

Så kidnappar Snapchat tonåringarna och skrämmer livet ur Facebook

Snapchat är redan lika stort som Twitter i Sverige. Nu utmanar man Facebook och Instagram med en tjänst som har mer gemensamt med sms än med breda sociala nätverk. 

Evan Spiegel är vd och grundare på Snapchat
Evan Spiegel är vd och grundare på SnapchatFoto:Jae C. Hong / TT

För fem år sedan rapporterade tidningarna att tonårstjejer skickade 80 sms om dagen.

Ingen vuxen kunde fatta varför.

Idag rapporterar vi att fyra av fem tonåringar använder Snapchat, enligt en färsk rapport.

Ingen vuxen fattar varför.

Snapchat har bara funnits i fyra år. Ändå har grundaren Evan Spiegel hunnit nobba ett bud från Facebook värt tre miljarder dollar och ett bud från Google värt fyra miljarder dollar - för att sedan utveckla tjänsten med riskkapital efter eget huvud.  

Totalt sett når Snapchat redan 21 procent av alla internetanvändare i Sverige. Det ska jämföras med 22 procent för Twitter, mikrobloggen som grundades redan 2006. Än så länge är Snapchat betydligt mindre än Facebook (som når 70 procent av svenska internetanvändare) och dess syster-app Instagram (med 40 procent av svenskarna). Men Snapchats starka position bland 13-23 åringar vittar om att Evan Spiegel gjorde rätt när han nobbade Facebook och Googles miljardbudbud.

Här är 5 skäl till varför:

1. Snapchat är först och främst en meddelandetjänst

Snapchat ersätter inte främst Facebook. Det ersätter sms. I grunden är Snapchat nämligen en mobilbaserad meddelandetjänst för text, bilder och filmsnuttar  – gärna ihopklippta i små paket med lite pilar och enkla teckningar. Aldrig tidigare har man kunnat sammanfatta gårdagens fest så snabbt, effektivt och personligt – och skicka hela paketet till en bästis eller några utvalda kompisar.

Aldrig tidigare har man kunnat sammanfatta gårdagens fest så snabbt, effektivt och personligt – och skicka hela paketet till en bästis

Snapchat är därmed inte offentligt som tweets på Twitter. Och det går inte ut till alla ens ”vänner” (inklusive föräldrar och släktingar) som uppdateringar på Facebook och Instagram gör.

Istället dyker meddelandena upp som sms gör, men ett litet ping som kräver ett omedelbart svar. Det ger upphov till ett snabbrörligt kommunikativt kretslopp som får Instagrams cykel att kännas långsam.

2. Snapchat är omedelbart

Snapchat är byggt för att få dig att släppa hämningarna och ta bilder och videofilmer direkt. När du öppnar appen är kamerafunktionen igång direkt. Vill du filma en snutt? Håll inne knappen lite längre bara! Vill du skriva något jättekort? Gör det direkt med fingret på skärmen. Ofta går det att använda tjänsten utan att någonsin trycka på bokstäver i ett tangentbord.

Dessutom: Om du chattar med en kompis som använder appen samtidigt dyker en blå pulserande bubbla upp. Håll nere knappen och en videchatt inleds direkt.

Kommunikationen på Snapchat är helt enkelt mer ohämmad, kreativ och mobilanpassad än till exempel Facebook Messenger, som oftast fylls av en massa text, några länkar och en och annan bild.

3. Snapchat lämnar inga spår

En uppmärksammad aspekt som gör Snapchat ännu mer omedelbar och gränslös är att meddelandena och bilderna går upp i rök inom ett antal förutbestämda sekunder. Man behöver därmed inte oroa sig för att obehöriga ska söka igenom ens flöde och tvinga en att stå för något man gjorde, typ i förrgår. Det friar upp, så att säga.

Allt snack om ”sexting” ger en begränsad bild av vad Snapchat är till för.

Det klassiska exemplet är såklart möjligheten att skicka nakenbilder som försvinner efter några sekunder. Men allt snack om ”sexting” kan ge en begränsad bild av vad Snapchat är bra för. Dessutom: Mottagaren kan alltid fånga nakenbilden med en skärmdump, även om avsändaren då får ett meddelande om detta.

4. Snapchat lockar inte vuxna

Medan Instagram växte upp fort och idag når två av fem svenskar, har Snapchat lyckats behålla sin status som något som främst är till för tonåringar. Orsaken är kanske inte så svår att förstå: Vuxna vill föra offentliga samtal om allt från Melodifestivalen till Syrienkonflikten på Facebook. Tonåringar vill främst chatta loss med sina kompisar om saker bara de förstår.

På många sätt är detta en fördel för Snapchat. Istället för att som Instagram krypa upp i åldrarna och bli aningen passé för unga användare kan Snapchat behålla ett järngrepp om sin demografiska åldersgrupp. Sedan kan de växa i takt med dem och hitta tjänster som de vill växa in i, som den ”Swish”-artade tjänsten ”Snapcash”.

Bolaget tar även vara på nästa generations användare med Snapkidz, en app som aktiveras när en Snapchatanvändare registrerar sig om yngre än 13 år.

5. Jo, en sak till: Snapchat är även en helt ny typ av medie- och annonsplattform

Vid sidan av den personliga kommunikationen har Snapchat utvecklats till en unik annons- och medieplattform. I live-delen går det att följa en strid ström av kronologiskt arrangerade videosnuttar som följer evenemang som festivaler och fotbollsmatcher. Och via “Discover”-funktionen går det att prenumerera på text- och videoinnehåll från redaktionella källor så vitt skilda som Buzzfeed, Mashable, Vice, Daily Mail, CNN och National Geographic.

Snapchats första betalda annons var en 20 sekunder lång trailer för skräckfilmen Ouija som lades ut för knappt ett år sedan. Sedan dess har annonser och reklamfilmer kunnat integreras i de olika vertikala kanalerna på ett sätt som fångar användarnas engagemang på ett helt annat sätt än när saker dyker upp i Facebooks breda nyhetsflöde.

Inte undra på att Facebook och Google är stressade.

Läs även: Nu finns två av fem svenskar på Instagram


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?